VIDEO Hrvatski trener preuzeo dvostrukog europskog prvaka i debitirao pobjedom

Foto: Profimedia

HRVATSKI košarkaški stručnjak Tomislav Mijatović u četvrtak je imenovan novim trenerom dvostrukog europskog prvaka Anadolu Efesa, a već dan kasnije ostvario je svoju prvu pobjedu na klupi turskoga kluba. U 25. kolu Eurolige Efes je u Istanbulu 79:73 svladao Milano, koji vodi slavni talijanski trener Ettore Messina.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SAŽETAK UTAKMICE

Mijatović je već 14 godina bio u Efesu kao pomoćni trener, a sad je s 49 godina prvi put samostalno preuzeo neku momčad, naslijedivši smijenjenog Erdema Cana. Koliko je Mijatović omiljen među Efesovim igračima i koliko su i oni bili sretni zbog njega, najbolje svjedoči snimka iz svlačionice.

Igrači su ga prvo "okupali" bočicama vode, a zatim mu za uspomenu darovali loptu kojom su ostvarili njegovu prvu pobjedu. "Bili ste nevjerojatni, idemo se dalje boriti, milijun puta vam hvala", rekao im je Mijatović u pobjedničkom govoru.

Cijelu karijeru u Ciboni i Efesu

Mijatović je cijelu karijeru proveo kao pomoćnik raznim glavnim trenerima, prvo u Ciboni, a zatim u Efesu. Prvu ponudu da postane glavni trener dobio je u Ciboni 2010. kad su stvari krenule nizbrdo, ali prihvatio je poziv Velimira Perasovića, koji ga je iz Cibone sa sobom poveo u Efes.

Iako je Perasović nakon samo godinu dana napustio Istanbul, Mijatović je ostao i bio pomoćnik svim budućim trenerima Efesa, pa tako i legendama Dušanu Ivkoviću te Erginu Atamanu, s kojim je osvojio Euroligu 2021. i 2022. godine. Sve do ovog tjedna, kad je dobio momčad u ruke.

Mijatović je prvi hrvatski trener u Euroligi otkako su iz nje zbog rata u Ukrajini izbačeni ruski klubovi, pa tako i Uniks Kazanj s Perasovićem na klupi. Nakon pobjede u njegovu debiju, Efes je na omjeru 10-15, pa iako mu je to dovoljno tek za 16. mjesto, zaostaje samo tri pobjede za Maccabijem, koji je na desetom, posljednjem koje vodi u doigravanje.

Pročitajte više