VIDEO Legenda napustila studio kad su je pitali o Beckenbaueru. Rasplakao se

Screenshot: Sport1

LEGENDARNI njemački nogometaš Franz Beckenbauer, koji je kao 78-godišnjak preminuo 8. siječnja, bio je tema u nogometnoj emisiji Doppelpass na televiziji Sport1. Jedan od stalnih stručnih komentatora te emisije je Stefan Effenberg (55), bivši njemački reprezentativac te legenda koja je s Bayernom osvojila 12 trofeja.

Voditelj Florian König pitao je Effenberga: "Što ti je Franz Beckenbauer predstavljao kao mladiću? Što je značio za tebe i tvoj život?" Effenberg je isprva šutio pa rekao da je Beckenbauer bio "velik čovjek", a zatim zatresao glavom, ustao i napustio studio uz pljesak publike, iako su mu kolege poručili da ostane sjediti.

König je poručio kako razumije da je Effenberga, pa i svakoga tko je poznavao Beckenbauera, pogodila smrt nogometaša nadimka Der Kaiser, odnosno Car. "Nedavno sam to rekao i sada to ozbiljno mislim - svima koji su voljeli nogomet zapela je knedla u grlu", rekao je voditelj.

Effenberg je kasnije komentirao svoj izlazak iz studiju. "Meni, kao i mnogima drugima, Franz je bio vrlo posebna osoba. Emocije su bile toliko jake da nisam mogao pronaći riječi", izjavio je Effenberg, koji je za Bayern igrao u 90-ima i početkom 2000-ih te u njegovom dresu, prema podacima Transfermarkta, kao ofenzivac upisao 234 nastupa, 48 pogodaka i 51 asistenciju.

Beckenbauer je jedan od najvažnijih nogometaša ikad

Zbog svog elegantnog stila i vođenja igre te njegove dominacije na terenu, Beckenbauera se smatra najboljim njemačkim nogometašem svih vremena, kao i jednim od najvećih nogometaša u povijesti. Kao igrač i trener, rijetko tko je toliko oblikovao njemački nogomet. Kao igrač bio je europski (1972.) i svjetski (1974.) prvak, a potom svjetski prvak i kao izbornik 1990. godine.

Na klupskoj razini osvojio je čak 13 igračkih trofeja s Bayernom, pri čemu četiri njemačka prvenstva te tri Kupa prvaka. Kao trener vodio je Bayern do naslova njemačkog prvaka 1994. te Kupa UEFA-e 1996.

Beckenbauer je jedan od samo trojice igrača u povijesti - zajedno s Brazilcem Mariom Zagallom, koji je umro par dana prije njega, i Francuzom Didierom Deschampsom - koji su osvojili Svjetsko prvenstvo kao nogometaši i izbornici.

Pročitajte više