Video: Mulleru na Hungaroringu prva WTCC pobjeda ove sezone



BRANITELJ naslova Yvan Muller u Chevroletu došao je do svoje prve pobjede u sezoni nakon što je uspio preživjeti utrku punu drame na mađarskom Hungaroringu.

Prije nego što je utrka bila prekinuta zbog jake kiše, Gabriele Tarquini povukao je odličan potez kojim je pretekao Coronela i Menua sa vanjske strane. Kad je utrka nastavljena, Tarquini je davao sve od sebe da spriječi Chevroletov dvojac Muller-Huff da ga preteknu, no nije uspio, te se na kraju morao zadovoljiti zasluženim trećim mjestom.

Tom Coronel utrku je završio na četvrtom mjestu, nakon duge borbe sa Tiagom Monteirom i Michelom Nykjærom. Nakon restarta utrke, Coronel je imao incident sa Menuom, zbog čega je Švicarac odustao, a koji je trenutno pod istragom sudaca utrke. Robert Dahlgren obavio je odličan posao na mokroj stazi Hungaroringa, te je mogao za tim Volvo priskrbiti najbolji plasman u utrci ove sezone, no zbog dodira sa dvojicom vozača, Monteirom i Oriolom, dobio je kaznu prolaska kroz bokseve, te je utrku okončao tek na devetom mjestu. Franz Engstler također je obavio dobar posao, završivši utrku na petom mjestu, ostvarivši ujedno i najbolji plasman za Yokohama Trophy natjecatelje.

''Današnja utrka bila je jako teška i zahtjevna; u prvim krugovima bilo je gotovo nemoguće zadržati auto na stazi koliko je kiše napadalo. Kada je utrka nastavljena, znao sam da će se staza osušiti, i to jako brzo. Tarquinia nije bilo lagano preteći, no nakon što sam ga pretekao, mogao sam pojačati ritam da stvorim razmak između nas dvojice, no istovremeno, taj je razmak bio dovoljan da krenem štediti gume u zadnjim krugovima utrke. Na kraju današnje druge utrke, napokon sam krenuo zabilježavati pobjede u ovoj sezoni.'' , riječi su pobjednika druge utrke, Yvana Mullera.


Od odustajanja, treba izdvojiti pole-sittera Alaina Menua. Nakon lošeg starta i restarta utrke, zabio se u zid nakon kontakta sa Coronelom i odustao. U šestom krugu, odustao je Oriola, nakon incidenta sa Dahlgrenom. Ostali vozači koji nisu završili utrku su Poulsen,  Fabiani i Nykjær.

Alain Menu u prvoj utrci proslavio drugu pobjedu ove sezone

Alain Menu dohvatio je svoju drugu pobjedu ove sezone u mađarskom Hungaroringu nakon što je osvojio pole position nakon dvije godine. Pobjedu je uzeo pred domaćim uzdanikom, Norbertom Micheliszom.

Kako je krenula utrka, Michelisz je, uz brojne ovacije domaćih navijača, pritisnuo,  te čak zaprijetio Menuu, no, kako je utrka počela, postalo je jasnije da je Švicarac neuhvatljiv i da kontrolira utrku, te se na Michelisz kraju prve utrke morao zadovoljiti drugim mjestom.

Iza vodeće dvojke vodila se zanimljiva utrka za najnižu stepenicu pobjedničkog postolja između čak četiri vozača: Gabriela Tarquinia, Javiera Ville, Yvana Mullera i Roba Huffa. Sve do zadnjih krugova utrke, Tarquini je uspio odolijevati napadima koji su dolazili na njega, pritom povlačeći odlične obrambene poteze slične kao u belgijskom Zolderu, gdje je, zahvaljujući takvim potezima i pobjedio, no u zadnjem krugu, Javier Villa uspio ga je pritisnuti i prestići, te si time osigurati posljednju stepenicu pobjedničkog postolja.


Ovu su sitauciju iskoristili trenutno najveći rivali prvenstva, te su Muller i Huff prestigli Tarquinia, rezultirajući tek šestim mjestom za Talijana. Tiago Monteiro, Fredy Barth, Kristian Poulsen i Pepe Oriola zaokružili su prvih deset vozača.

''Znao sam da bih, ukoliko bi zadržao vodstvo sa pole positiona na kraju prvog kruga, imao velike šanse za pobjedu u utrci. No, uskoro me Michelisz počeo dostizati, ali su nam se gume počele trošiti, kako njegove, tako i moje… Na kraju sam ga ipak uspio zadržati iza sebe, no u ni jednom trenutku Michelisz nije bio daleko od mene, te sam cijelu utrku bio pod određenim pritiskom. Ostvario sam jako dobar rezultat danas!'', riječi su Alaina Menua.

U utrku nije startao Urs Sonderegger, a u utrci su odustali Robert Dahlgren i Tom Coronel zbog problema na automobilu.

Pročitajte više