Video: Nakon remija na Maksimiru možemo se samo nadati kiksu Ukrajine

ZASLUŽENO je Ukrajina u Maksimiru izvukla bod, a možemo biti sretni što nije Hrvatska prošla i gore. Utakmica je otvorena na najbolji mogući način, golom Petrića u 1. minuti, ali gosti su preokrenuli. Ševčenko je u 13. minuti zabio za 1:1, a Gaj u 54. minuti doveo Ukrajince do zlata vrijednog vodstva. Samo inspiracija Luke Modrića (ali i poljubac sreće) spasili su Hrvatsku od poraza; u 68. minuti je Modrić odigrao dupli pas s Mandžukićem i probio se u kazneni prostor po lijevoj strani. Njegov udarac blokirao je Čigrinskij, ali lopta je dobila visoki luk, prevarila vratara Pjatova i završila u mreži. Krenula je nakon toga velika ofenziva Hrvatske, koja je trajala do samog kraja susreta, ali dovoljno snage za još jedan gol nije bilo.

> Tijek susreta

Neki će sigurno ostati ogorčeni što Terje Hauge nije pokazao na bijelu točku kad je u 72. minuti u kaznenom prostoru pao Darijo Srna. No, usporena snimka pokazuje da je sudac bio u pravu; kontakta između Srne i najbližeg ukrajinskog braniča doista nije bilo pa je Srna zasluženo dobio žuti karton zbog simuliranja. Isto tako treba spomenuti situaciju iz prvog poluvremena, kad je Hauge u 16. minuti pomilovao Hrvatsku. Tada je u kaznenom prostoru Hrvatske Šimunić hrvačkim zahvatom s leđa srušio Milevskog, ali Hauge je ostao nijem.

Vukojević je morao startati

Prvo poluvrijeme pokazalo je da se Mihajličenko za utakmicu odluke pripremio bolje od Slavena Bilića. Iako je Hrvatska imala otvaranje iz snova, prednost koja je ostvarena ranim golom Petrića nismo uspjeli zadržati. Ukrajinski vezni red bio je puno agresivniji od našeg, bolje su i duže držali loptu u svojim nogama i imali vrlo raspoloženog Milevskog za kojeg hrvatski braniči nisu mogli pronaći formulu. Kiksali su najiskusniji; u sredini je prelako ispadao Jurić, a za prvi gol Ukrajine krivnja pada na Šimunića koji je mogao skinuti loptu Ševčenku s glave, ali umjesto toga se - sagnuo.

Cijelo prvo poluvrijeme Hrvatska je odigrala daleko ispod razine na kojoj smo je navikli gledati, situacija se promijenila u drugom djelu kad su Vukojević (koji je morao biti u početnih 11) i Leko ušli u igru umjesto lošeg Jurića i jedva vidljivog Rakitića. No, prije nego su se Bilićevi dečki uspjeli snaći, Ukrajina je povela. U 54. minuti Oleksij Gaj pogodio je za 2:1. Ukrajina je izvrsno iskoristila prekid na lijevoj strani hrvatskog šesnaesterca. Nazarenko je ubacio loptu u hrvatski kazneni prostor, na prvu stativu, gdje je Gaj pobjegao Jerku Leki i glavom zabio gol kojim je gotovo eliminirao Hrvatsku sa Svjetskog prvenstva.

Nakon što je u igru umjesto Ivice Olića ušao i Mario Mandžukić, Hrvatska je dobila jednu novu energiju i krenuo je pritisak prema ukrajinskom golu koji je trajao sve do kraja utakmice. Mandžukić je sudjelovao u akciji za izjednačujući gol, odigravši dupli pas s Modrićem, te je svojom agresivnošću stvarao velike probleme ukrajinskoj zadnjoj liniji.

Modrić i Petrić dvaput zatresli istu stativu

Samo minutu nakon Modrićevog gola, Jerko Leko je ostao sam pred Pjatovom, ali ukrajinski vratar fantastično brani. Ništa lošiju intervenciju nije Pjatov pokazao niti u 71. minuti, kad se na desnoj strani šesnaesterca oslobodio Srna i gađao bliži kut, ali golman Ukrajine je opet bio na mjestu. U 72. dogodila se već spomenuta situacija kad se Srna prošetao kroz obranu gostiju i dobio žuti karton zbog simuliranja, a zatim je još jednom pucao i Petrić koji je poslao loptu pokraj vratnice. Izvrsna šansa stvorena je i iz prekida u 77. minuti, kad je Srnin centaršut Ševčuk jedva poslao u korner.

No, dvije najbolje šanse dogodile su se u samoj završnici, u 86. i 94. minuti utakmice, kad su Modrić i Petrić dvaput zatresli istu stativu. Modrić je pucao s lijeve strane kaznenog prostora, iz slične pozicije poput one iz koje je zabio izjednačujući gol, ali ovoga puta nitko ga nije stigao blokirati. No, Modrić nije bio dovoljno precizan; pogodio je desnu vratnicu ukrajinskog gola. Istu tu vratnicu je osam minuta kasnije zatresao i Petrić koji je loptu na 17 metara primio na prsa i namjestio se na šut lijevom nogom. Samo su centimetri falili do pobjede...

Do kraja kvalifikacija osvojiti bod više od Ukrajinaca

Remi se na kraju možda i ne čini tako lošim, ali on je donio mnoštvo problema Bilićevim trupama. Ukrajina će u srijedu sasvim sigurno ubilježiti pobjedu protiv Andore na domaćem terenu i bodovno se izjednačiti s našom reprezentacijom. Računica je vrlo jasna; Hrvatska mora do kraja kvalifikacija osvojiti bod više od Ukrajine, usprkos težem rasporedu (gostujemo kod Engleza, Ukrajinci ih dočekuju). Puno će toga ovisiti o utakmici Bjelorusija - Ukrajina, kao o našim susretima s Bjelorusima u kojima si ne možemo dopustiti kiks. Realno, Hrvatsku spašava pobjeda na Wembleyju. No, puno manje je realno tu pobjedu očekivati protiv ekipe koju je Capello sastavio.

Petar Vidov
Foto: Drago Sopta, Damir Krajac, Ronald Goršić / Cropix

Pročitajte više