Video - Naslov bez sjaja: Hamilton prvak u režiji Tima Glocka

LEWIS HAMILTON je novi svjetski prvak. Pilot McLarena je naslov osigurao u posljednjih 700 metara na utrci VN Brazila, zahvaljujući gesti Tima Glocka, koji ga je propustio do petog mjesta. Felippe Massa odnio je pobjedu, u rukama je držao naslov svjetskog prvaka sve do samog finiša.

 

Hamilton je držao peto mjesto, ali je Vettel prešao nekoliko krugova prije kraja i gurnuo na šesto mjesto što Hamiltonu nije bilo dovoljno za naslov. No, samo nekoliko metara prije cilja, četvrtoplasirani Glock je naglo usporio, propustio Hamiltona i Vettela te je tako Hamilton uzeo naslov u režiji njemačkog pilota. Vozač Toyote je bio na suhim gumama, ali u trenutku kada ga je Hamilton pretjecao, činilo se, mogao ga je zatvoriti u izravnom dvoboju. Osim toga, u posljednjem krugu izgubio 20 sekundi prednosti pred vozačima iza njega.

Felipe Massa je napravio je što je mogao, slavio je pred domaćom publikom, no to mu nije bilo dovoljno za konačno slavlje.

Massa je na kraju osvojio deset bodova, Hamilton četiri i na kraju je pilot McLarena ima ukupno 99 bodova naspram 98 koliko je skupio vozač Ferrarija.

Utrka je počela dramatično, pljusak u Brazilu je odgodio start desetak minuta. Međutim ubrzo je kiša prestala, a staza se brzo sušila jer je temperatura bila dosta visoka.

Massa je nakon deset krugova otišao u boks i stavio gume za kišu, Hamilton to nije odmah učinio pa je pao na sedmo mjesto. No, Britanac se ubrzo vratio, a prolaskom Fisichelle je uspio osigurati peto mjesto koje mu je donosilo naslov svjetskog prvaka.

No, situaciju je pred sam kraja zakomplicirala kiša koja je počela padati šest krugova prije kraja. Ponovo su vozači otišli u boks po gume za kišu, Hamilton je ušao odmah, a Massa je prošao boks kad je počela kiša pa je morao odvoziti još jedan krug.

Kad je Brazilac prošao prvi kroz cilj, Hamilton je još uvijek bio na šestom mjestu i počelo je neopisivo slavlje u Ferrariju. No, onda se pojavio Glock i režirao jednu od najuzudljivijih završnica Formule 1... Suze Felipea Masse pred domaćom publikom sve su rekle, nevjerica koja ga je zatekla u doslovno zadnjim metrima utrke odnijela je san o naslovu svjetskog prvaka.

Rezultati VN Brazila:

1Felipe Massa Ferrari 
2 Fernando Alonso Renault +13.2 sekundi
3 Kimi Raikkonen Ferrari +16.2
4 Sebastian Vettel STR-Ferrari +38.0
5 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +38.9
6 Timo Glock Toyota +44.3
7 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes +55.0
8 Jarno Trulli Toyota +68.4 
9 Mark Webber Red Bull-Renault  +79.6  
10 Nick Heidfeld BMW Sauber  +1 Krug

Ferrari najbolji u poretku konstruktora

Raikkonen je završio na trećem mjestu ukupnog poretka sa 75 osvojenih bodova. Kubica, koji je danas završio na 11. mjestu, je četvrti, dok je Alonso na petom mjestu. Slijede Heidfeld, Kovalainen, Vettel...

Ferrari je osvojio naslov u konkurenciji konstruktora sa 172 osvojena boda. McLaren je drugi sa 151, dok su Kubica i Heidfeld za BMW skupili 135. Četvrti je Renault, a peta Toyota.

Coulthardova zadnja utrka

Spomenimo da je Davidu Coulthardu ovo bila posljednja utrka u 15-godišnjoj karijeri u Formuli 1. 37-godišnji vozač je danas ispao već u prvom krugu nakon što se sudario s Kazukijem Nakajimom.

Hamilton prvi tamnoputi vozač i najmlađi svjetski prvak

Inače, Hamilton je prvi tamnoputi vozač u povijesti Formule 1, najmlađi svjetski prvak, prvi debitant koji je vodio u ukupnom poretku.... Rođen je 7. siječnja prije 23 godine i nazvan po najbržem čovjeku svijeta Carlu Lewisu, a nepune 24 godine kasnije i sam je pokorio svijet brzina, za veliko slavlje u Velikoj Britaniji.

Prošle sezone je završio na drugom mjestu sa 109 osvojenih bodova, a naslov mu je za dlaku izmakao u zadnjoj utrci. Ove godine je slavio u Australiji, Monacu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj te Kini.

Lewis Hamilton je deveti britanski vozač koji je osvojio naslov svjetskog prvaka, a ovo je 25 put u povijesti da odluka o svjetskom prvaku pada u posljednjoj utrci sezone.

M.Pa.
Foto: AFP

Pročitajte više