Video: Nešto divlje je u zraku!

JOŠ JEDNA liga u Gradu vaterpola i glasovite Divlje lige. Liga Red Bullovih skakača s visokih stijena. Treća postaja natjecanja koje šara Europom dovodi divlje letače na Lovrijenac. Deveterostuki svjetski prvak Orlando Duque dobro pamti 2000. godinu, kad je pobjedom na Pilama najavio veliku karijeru. U Hrvatsku Kolumbijac stiže osokoljen trijumfom iz roterdamske luke, no  u ukupnom poretku dijeli vodstvo s ukrajinskim veteranom Ignjatenkom, pobjednikom iz Francuske, s početka sezone. Mlade galebove predvodi Englez Hunt, treći na oba prethodna natjecanja.

Vječni grad Dubrovnik, sjedište je turizma na Jadranu i jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj.  Dana 11. srpnja, pored tisuće posjetitelja i turista okupljenih oko dubokog plavog mora i beskrajnih stijena koje čine kulturnu baštinu ovog grada, na trećoj stanici Red Bull Cliff Diving Series 2009, naći će se i 12 najboljih svjetskih skakača s visokih litica. Natjecanje obećava jedinstven doživljaj skokova s tvrđave Lovrijenac, ne samo zbog čarobnog scenarija, već i zbog obračuna vodećih skakača - Orlanda Duquea i Andreja Ignjatenka - koji dijele prvo mjesto u ukupnom poretku uoči natjecanja u Dubrovniku.

S dva kruga iza nas, Red Bull Cliff Diving Series 2009 ne može biti uzbudljiviji. Na zalasku karijere, 45-godišnji Ukrajinac Ignjatenko usudio se pobijediti deveterostrukog svjetskog prvaka Duquea - na otvorenju sezone u francuskom gradiću La Rochelleu. Kolumbijac Duque, živuća legenda ovog sporta, poznat po svojoj dugoj crnoj kosi koju često nosi u repiću, uzvratio je u nizozemskom Rotterdamu, izjednačivši se na ljestvici s Ignjatenkom na 36 bodova.

Na Duqueovoj je strani i pobjeda prije devet godina, kada se zadnji puta skakalo u Dubrovniku. U sjeni borbe ovih dvojice protagonista, val je mlađih skakača, predvođenih 25-godišnjem Britancem Garyom Huntom, koji traže svoje mjesto pod dubrovačkim suncem. Hunt je treći u ukupnom poretku nakon dva uzastopna treća mjesta ove sezone. Je li njegovo vrijeme već stiglo?

Povijest se ponavlja dolaskom u Dubrovnik, i Duque će se potruditi da povratak bude upotpunjen slavljem kao i 2000., kada je stari grad posljednji put bio stanica Red Bull Cliff Diving ligi.

Svojim dolaskom u Hrvatsku, Red Bull Cliff Diving Series 2009 zahuktava se u svakom smislu. Ljeto i toplo Jadransko more zamjenjuju hladnu vodu na europskom sjeveru dok natjecanje ulazi u fazu gdje bi se favoriti za svjetsku titulu mogli ozbiljnije udaljiti od konkurencije.

Slično kao i u La Rochellu, platforma se veže uz tvrđavu, no ovoga puta neće se skakati baš iz tornja, već sa stijene u sjeni tvrđave Lovrijenac. S visine od 26 metara, 12 odabranih skakača imat će prekrasan pogled na zeleni otok Lokrum, gdje je, prema legendi, kralj Richard Lavljeg Srca potražio utočište po povratku s trećeg križarskog rata u Svetoj Zemlji. U ovom čarobnom okruženju, skakači imaju manje od 3 sekunde da pokažu savršene pokrete prije no što zarone u vodu brzinom do 85 km / sat!

Dubrovnik je treća stanica Red Bull Cliff Diving Series 2009, a po mnogočemu će biti i najeksluzivnija. Osim lokacije koja prima samo određeni broj najspretniji“ gledatelja, jedina je od svih - zaštićena UNESCO-m kao svjetska baština.

UKUPNI POREDAK NAKON DVA NATJECANJA   

1. Orlando Duque                 COL      36 bodova
2. Andrej Ignjatenko              UKR     36

3. Gary Hunt                           GBR      26
4. Artem Silčenko                  RUS      20
5. Slava Polješčuk                 UKR     16
6. Steve Black                         AUS      13
7. Hassan Mouti                    FRA       10
7. Eber Pava                           COL      10
9. Cyrille Oumedjkane          FRA        9
9. Michal Navratil                   CZE        9 
11. Kent de Mond                  USA        6   
12. Alain Kohl                         LUX        3

LOKACIJE

8.5.      La Rochelle  FRA
20.6.    Rotterdam  NED
11.7.    Dubrovnik  CRO
26.7.    Polignano a Mare ITA
8.8.      Antalija   TUR
29.8.    Hamburg  GER
5.9.      Sisikon   SUI
20.9.    Atena   GRE

Pročitajte više