VIDEO Nikola Jurčević najavio utakmicu generacije: "Zabit ćemo barem jedan gol"

Foto: Index

NIKOLA JURČEVIĆ za Index Sport najavio je večerašnji spektakl s Argentinom (20 sati). 

Hrvatska u Nižnjem Novgorodu pobjedom može osigurati osminu finala SP-a. Bio bi to najveći uspjeh Hrvatske još od davne 1998. godine, kada smo bili treći na svijetu.

Jurčević je šest godina uz Slavena Bilića vodio hrvatsku reprezentaciju te odradio s klupe dva velika natjecanja. Euro 2008. i Euro 2012. Dvije godine bio je i Bilićev pomoćnik u West Hamu. 

Reprezentaciju je uoči Argentine uzdrmao odlazak Nikole Kalinića, koji je bio nezadovoljan statusom.

"Sjećam se Kalinića dok sam bio asistent u reprezentaciji. Bio je odličan dečko, miran, samozatajan. Mislim da je najviše naštetio samom sebi. Najveća je čast biti na Svjetskom prvenstvu. Mislim da će sad igrači biti još više motivirani."

Argentina se jedva probila do Svjetskog prvenstva.

"Za mene je to bilo veliko iznenađenje. Nisam mogao vjerovati da se oni moraju spašavati u posljednjem kolu. A onda sam vidio da imaju ogroman nesrazmjer između napada i ostatka momčadi. U napadu imaju vrhunske igrače, u drugim dijelovima momčadi baš i ne. Cijela Argentina čeka da Messi eksplodira i odvede ih do naslova svjetskog prvaka."

Messi?

"Bit će ga teško zaustaviti. Ponekad ga nema nigdje 15 minuta, a onda u dvije-tri minute napravi pet akcija. Teško je znati gdje će igrati, ali logično bi bilo da to bude poludesno gdje će ga čuvati Badelj, Rakitić i Strinić. Mnogi su razbijali glavu kako zaustaviti Messija, ali na kraju to ovisi samo o njegovom raspoloženju. Može ga se možda blokirati odmah u početku napada, ili duplirati, čak i triplirati."

Prekidi su hrvatska prednost...

"Mislim da to mora biti naš veliki adut. Čini mi se da je 60 posto golova na ovom natjecanju palo iz prekida."

Jurčević očekuje da Hrvatska večeras zabije gol.

"Očekujem barem jedan, možda i dva gola. Nisu toliko kvalitetni u obrani i to se može iskoristiti. Pa u prijateljskim utakmicama su znali primiti po šest golova. Mi da smo primili šest golova, mislim da bi bile strahovito velike kritike."

Tko su favoriti SP-a?

"Brazilci su broj 1. Od njih sam više očekivao, ali su u prvenstvo ušli lijeno, u svom stilu. Više sam očekivao i od Argentine, ali i oni su protiv Islanda imali 27 udaraca prema golu. U ovom trenutku mi se Meksiko svidio. Španjolci protiv Portugala. Očekujem da se do kraja natjecanja dignu i Brazilci, Nijemci... Rusija je najugodnije iznenađenje."

Kako zasad izgleda Svjetsko prvenstvo?

"Nije me oduševilo. Dobar dio utakmica nije bio na top nivou. Neke utakmice su i pomalo dosadne. Pokazalo se da momčadi fizičke spremne, i koje vole igrati obranu, mogu ostvariti rezultat."

Pročitajte više