Video: Od ovih deset vratara strepili su protivnički čuvari mreže

SINAN BOLAT do srijede je bio malo poznati vratar belgijskog prvaka Standarda iz Liegea za kojeg je dan kasnije saznala cijela nogometna Europa nakon što je 21-godišnji Turčin u petoj minuti nadoknade u dvoboju protiv AZ Alkmaara zabio gol koji je Belgijancima osigurao nastavak europskih natjecanja u Europskoj ligi.

"Ako ste se ovaj tjedan kladili na strijelce u Ligi prvaka vjerojatno niste na svoj listić stavili nijednog vratara. Još je manja vjerojatnost da ste vaše povjerenje dali dvojici, ali upravo se to dogodilo - Hans-Jorg Butt za Bayern je izjednačio rezultat protiv Juventusa u Torinu dok je udarac glavom Sinana Bolata u dvoboju Standarda i Alkmaara označio kraj europskog puta za nizozemskog prvaka", piše londonski Independent koji donosi deset  najzanimljivijih priča o vratarima koji su tresli protivničke mreže.

Peter Schmeichel (Danska)

Legendarni Danac bogatu inozemnu karijeru započeo je 1981. u Gladsaxe-Herou, uvršten je na popis najboljih deset vratara 20. stoljeća. Karijeru je završio u Manchester Cityju 2003. nakon što je u razdoblju između 1991.-1999. najupečatljiviji trag ostavio u gradskom rivalu Građana - Unitedu. U profesionalnoj je karijeri zabio trinaest golova uključujući i ključni gol za Manchester United u pobjedi protiv Rotora iz Volgograda u Kupu Uefa 1996. Zabio je više golova nego brojni braniči u cijeloj karijeri, a posljednji put protivničku mrežu tresao je kao vratar Aston Ville u 3:2 pobjedi nad Evertonom.

Mark Bosnich (Australija)

Naše gore list braniti je počeo u klubu Sidney Croatia 1988., a nakon što je godinu dana kasnije preselio na Otok u redove Manchester Uniteda karijera mu je konstantno išla uzlaznom putanjom sve dok kao član Chelseaja u rujnu 2002. nije otkriven kao redovni konzument kokaina, a naknadno se našao i u središtu skandala s bivšom djevojkom koja ga je optužila da ju je drogirao. Bosnichev pogodak karijere pao je u velikoj pobjedi reprezentacije Australije nad Samoom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Jedan od trinaest pogodaka Aussieja postigao je i Bosnich realiziravši jedanaesterac.

Jose Luis Chilavert (Paragvaj)

Hodajuća legenda četrnaest je godina čuvao vrata nacionalne momčadi, a u 74 utakmice postigao je osam golova. Kontroverzni Paragvajac u devet godina koliko je branio za argentinski Velez iz Sarsfielda postigao je nevjerojatnih 48 golova u 272 nastupa, a nekoliko njegovih pokušaja u osmini finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 1998. godine nije pronašlo put do mreže Fabiena Bartheza. Kasnije je današnji trener Bordeauxa Laurent Blanc zlatnim golom odveo domaćine u četvrtfinale na noge Talijanima. Chilavert je nadaleko poznati izvođač slobodnih udaraca i jedanaesteraca, a utakmicu života odigrao je 1999. godine kada je u pobjedi svog Veleza 6:1 zabio hat-trick u argentinskoj prvoj ligi.

Pat Jennings (Sjeverna Irska)

Danas 64-godišnji Jennings u seniorskoj karijeri branio je za samo tri kluba - Watford, Tottenham i Arsenal, a među vratnice je prvi put stao 1961. u rodnom Newry Townu. U 22 godine branjenja za Sjevernu Irsku skupio je impresivnih 119 nastupa, a jedini gol u karijeri postigao je za Tottenham u utakmici engleskog Charity Shielda 1968. kada je u namjeri da ispuca loptu iz svog šesnaesterca zabio gol preko vratara Manchester Uniteda Alexa Stepneyja.

Alex Stepney (Engleska)

Upravo je Stepney sljedeći na listi vratara-strijelaca, a tijekom očajne sezone Manchester Uniteda (čiji je vratar bio 1968.-1978.) 1972./1973. menadžer Tommy Docherty unatoč njegovom protivljenju odredio ga je za izvođača jedanaesteraca. "Kralj osvete", kakav je bio Stepneyjev nadimak", u novu godinu 1973. ušao je kao prvi strijelac kluba te sezone zabivši ravno - dva gola. U 625 nastupa u karijeri, od čega je 433 bilo na golu Crvenih Đavola, Stepneyju, koji je jednom čuvao vrata Gordog Albiona, su bila jedina dva gola u karijeri.

Paul Robinson (Engleska)

Suigrač našeg Nikole Kalinića i dijete Leeds Uniteda proslavio se golom Watfordu kao vratar Tottenhama kada je s 80 metara izveo slobodan udarac i prevario Bena Fostera, tadašnjeg golmana Watforda, koji mu je danas izravni konkurent za jednog od tri vratara koja će Fabio Capello povesti u Južnoafričku Republiku na Svjetsko prvenstvo. Robinson je nakon toga iskreno priznao: "Fantastičan je osjećaj zabiti gol, ali lagao bih kada bi rekao kako je to bila moja namjera." Jednu drugu Robinsonovu "majstoriju" gotovo sigurno vidjelo je nešto više ljudi. Naravno, riječ je o čuvenoj "maksimirskoj krtici" koja je prevarila 30-godišnjeg Paula i otvorila Hrvatskoj put ka jednoj od najvećih pobjeda na maksimirskom stadionu.

Jorge Campos (Meksiko)

Omaleni Meksikanac i kao vratar je često boravio izvan svog šesnaesterca, a u dresu Pumasa 1988.-1995. zapamtili su ga i svi braniči i vratari meksičke lige kada je u 199 nastupa kao napadač zabio 35 golova. Campos je utakmice uglavnom započinjao na poziciji vratara, ali nakon negativnog rezultata na poluvremenu trener je često u igru uvodio rezervnog vratara, a Jorgea slao u napad da spasi što se spasiti može. Tako je primjerice, 1997. godine, u dresu Atlantea postigao impresivan pogodak nakon što je biciklom provozao protivničkog braniča i prevario vratara. Interesantno, Campos, koji je 130 puta nastupio za meksičku reprezentaciju nikad se nije okušao u Europi, tek je imao dvije avanture u SAD-u (Los Angeles Galaxy i Chicago Fire) pa stoga ostaje žal za propuštenim akrobacijama divljeg Jorgea na Starom kontinentu.

Ricardo Perreira (Portugal)

Portugalski reprezentativac trenutno je član španjolskog drugoligaša Betisa, jedini gol u karijeri postigao je za Boavistu za koju je 1994.-2003. branio na 154 utakmice, ali najpoznatiji je po pogotku kojeg nećete pronaći u statističkim podacima o njegovoj karijeri. U četvrtfinalnoj utakmici između Engleske i Portugala na Euru 2004. u raspucavanju jedanaesteraca Ricardo je prvo obranio udarac, a zatim i manirom iskusnog realizatora svladao Davida Jamesa i odveo Portugalce u polufinale.

Paul Smith (Engleska)

Vratar Nottingham Forresta imao je najlakši posao od cijelog ovog društva. Njegov je klub u utakmici Carling Cupa vodio protiv Leicestera 1:0 na poluvremenu kada je obrambeni igrač protivničke momčadi Clive Clarke kolabirao tijekom poluvremena. Zbog činjenice da mu je život bio ugrožen utakmica je bila odgođena, a kada su se ove momčadi nakon tri tjedna ponovno sastale na samom početku dvoboja igrači Leicestera dopustili su Smithu da zabije gol ispoštovavši na taj način fair-play. U karijeri 30-godišnjeg Smitha bio je to jedini pogodak.


Jimmy Glass (Engleska)

Umirovljeni James "Jimmy" Glass nije poput Chilaverta ili Camposa zabio na desetke golova nego samo jedan, ali taj jedan bio je najdramatičniji. Kao član Swindon Towna bio je posuđen Carlisle Unitedu koji je trebao pobjedu za ostanak, ali je u 90. minuti dvoboja rezultat bio 1:1. Desetak sekundi prije kraja Glass je iz kornera volejem zabio za pobjedu Carlislea sačuvavši tako svoj tadašnji klub ispadanja. Ukupno je za Carlisle United branio tek tri puta, ali navijačima ovog malog engleskog kluba to je bilo dovoljno da ga smatraju ikonom.

Pročitajte više