Video: Pamtit će se samo bodovi i milost ciparskog suca

POGOCI Eduarda da Silve i Ivana Klasnića donijeli su Hrvatskoj treću pobjedu u kvalifikacijama za SP. Treba im čestitati za pobjedničke bljeskove, ali prije svega Slaven Bilić mora stisnuti ruku ciparskom sucu Leontiosu Trattou, koji je istrpio novo divljaštvo hrvatskih navijača iako je tri puta s punim pravom mogao prekinuti utakmicu.

U Andoru le Vellu stiglo je čak tisuću sljedbenika hrvatske reprezentacije, od kojih mnogi nisu uspjeli dobiti ulaznicu za susret. Ništa čudno; stadion Comunale prima svega nešto više od 1200 ljudi. Skupina koja samu sebe voli svrstati u kategoriju "navijači", u tren je pokazala huligansko lice, ali ovaj put nije ostalo na uvredljivom skandiranju Vlatku Markoviću. Dio navijača odlučio se na rock-climbing, i usidrio se u auto-kampu smještenom na klisurama poviše stadiona, odakle se pruža dobar pogled na travnjak. Prva serija baklji ubačena je na teren već nakon pola sata, a scena se tijekom susreta ponovila još dva puta.

Tri boda koja smo najprije upisali, a tek onda osvojili, jedino je što će Bilić pamtiti iz svog trećeg, a hrvatskog petog međusobnog ogleda s pirinejskim amaterima. Andora koja u nogometnom svijetu služi isključivo za dodatne treninge ozbiljnim momčadima nije promijenila igračke navike; i dalje provocira, ali mora se priznati, unaprjeđuje destrukciju igre.

Bilić je zajedno sa svojim stožerom priželjkivao start kakav smo u Andori la Velli ostvarili na posljednjem gostovanju, kada smo ih probili iz dva slobodna udarca. Ovaj put bunker Rodrigove ekipe načeo je Ivan Klasnić. Naš prvi strijelac s Eura pao je u nemilost izbornika zbog ozljede, ali i vrlo lošeg statusa u Nantesu,a poziv je dobio zahvaljujući ozljedama koje su pokosile Hrvatsku uoči akcije Andora.

Klasnić je zabio pogodak u svom stilu, u 15. minuti susreta, kada je već rasla nervoza zbog prazne andorske mreže. Akcija je krenula kroz sredinu, Rakitić se izvukao u lijevu stranu, gurnuo Kranjčaru koji lijepo propušta loptu do Klasnića, a on ju ljevicom hladnokrvno plasira u donji lijevi kut. Bilo je to veliko olakšanje za Hrvatsku koja je vrlo agilno otvorila susret, na krilima kapetana Darija Srne.

Sastav koji je Bilić izreferirao dan uoči puta za Andoru nije se mijenjao; startali smo s Pletikosom, Ćorlukom, Vejićem, Križancem, Čalom, Srnom, Jurićem, Kranjčarom, Rakitićem, Eduardom i Klasnićem.

Nakon Klasnićevog pogotka uslijedio je mali smiraj; Hrvatska, dakako, nije uspjela razviti igru kratkim dodavanjima, već je težila brzoj izmjeni strana i širenju Andore po bokovima.
Drugi pogodak pao je u pravo vrijeme. U 35. minuti Čale je s lijeve strane, na ulazu u šesnaesterac pronašao Klasnića koji iz prve "kuži" Eduarda na drugoj vratnici. Visoka lopta bila je kao naručena za Topnika koji ljevicom zabija za Hrvatsku nakon godinu i pol dana pauze.

Što se u drugom poluvremenu moglo očekivati nego puko odrađivanje susreta? Bilo je bitno ne ozlijediti se i izdržati provokacije Andoraca bez žutih kartona. Upravo je takve instrukcije Slaven Bilić dao svojim igračima na poluvremenu. Požutio je samo Eduardo da Silva, ali i to nam nikako nije bilo potrebno. U nastavku su prigodu dobili Nikola Pokrivač, Ognjen Vukojević i Nikola Kalinić,  a Bilić je izvadio Čalu, Jurića i Klasnića.

Hrvatska je imala posjed lopte 63 posto odradila je rutinski posao, iako nije odigrala utakmicu na visokoj razini. S druge strane, Englezi su izborili pobjedu na Wembleyju i pomogli nam da zasjednemo na drugo mjesto...

Početni sastavi:

Andora: Koldo, Vales, Jimenez, rodriguez, J.Garcia, Vieira, Sonejee, Pujol. Escura, Andorra, Silva

Hrvatska: Pletikosa, Čale, Vejić, Križanac, Ćorluka, Rakitić, Kranjčar, Jurić, Srna, Klasnić, Eduardo

Europske kvalfikacije za SP, skupina 6:

Kazahstan - Bjelorusija 1-5 (Abdulin 10 / A. Hleb 47, Kalačev 53, 63, Stasevič 57, Rodionov 88)

Andora - Hrvatska 0-2 (Klasnić 15, Eduardo 35)

Engleska - Ukrajina 2-1 (Crouch 29, Terry 85 / Ševčenko 74)

Ljestvica:

1. Engleska 5 5 0 0 16-4 15

3. Ukrajina 4 2 1 1 5-3 7

4. Bjelorusija 4 2 0 2 9-6 6

5. Kazahstan 5 1 0  4 6-16 3

6. Andora 5 0 0 5 1-14 0

Foto: Drago Sopta, Cropix

Pročitajte više