VIDEO Prije dva mjeseca je bio rezerva u Partizanu, sad je starter u NBA ligi

Foto: Profimedia

MLADI srpski košarkaš Tristan Vukčević prije mjesec dana ostvario je neobičan transfer usred sezone te iz Partizana otišao u NBA ligu i potpisao za Washington Wizardse, koji su ga draftirali prošlog ljeta. Sinoć je već dospio do startne petorke i odigrao najbolju utakmicu svoje kratke NBA karijere, treći put zaredom popravivši osobni rekord.

U porazu Wizardsa od Portland Trail Blazersa 108:102 Vukčević  je kao starter igrao 24 minute, postigao 17 poena uz sedam skokova, dvije asistencije, blokadu, dvije ukradene i jednu izgubljenu loptu. Tako je treću utakmicu zaredom popravio rekord NBA karijere, nakon što je Milwaukeeju zabio 14, a LA Lakersima 15 poena.

VIDEO: Arena Sport

Tko je Tristan Vukčević?

Wizardsi su izabrali Vukčevića kao 52. pick prošlogodišnjeg drafta i ostavili ga da se razvija u Partizanu. U ABA ligi je, 21-godišnji Tristan, 210 cm visoki centar odličnog vanjskog šuta i sin bivšeg srpskog reprezentativca Dragana Vukčevića, postizao 10.9 poena i 3.6 skokova, ali u Euroligi je igrao manje od 10 minuta i imao samo 4.2 poena i 2.3 skoka.

Budući da u Partizanu nije bio u prvom planu, a Wizardsi su odavno ispali iz utrke za play-off i mogu posvetiti ostatak sezone razvoju mladih igrača, otkupili su njegov ugovor za 1.2 milijuna eura, a odštetu su ravnopravno podijelili Partizan i Vukčevićev bivši klub Real Madrid.

Nakon što je u četiri utakmice u ožujku uglavnom dobivao po samo nekoliko minuta, u prvoj travanjskoj odigrao je 13, a već u sljedećoj više od 30 minuta i pomogao Wizardsima da iznenade Milwaukee Buckse. U osam utakmica je na prosjeku od 6.9 poena i 3.3 skoka.

Hrvat otišao sličnim putem

Na sličan način ABA ligu je Amerikom zamijenio hrvatski centar Karlo Matković, ali bivši izbor druge runde New Orleans Pelicansa, ali on iz Cedevite Olimpije nije otišao direktno u NBA, nego u Birmingham Squadron, filijalu Pelicansa u Razvojnoj ligi, kako bi se privikavao na američki stil igre dok se prva momčad bori za doigravanje.

Matković je u 10 utakmica za Squadron ostavio odličan dojam, postizao 17.3 poena, 8.1 skok i 1.5 blokada i vrlo je izvjesno da će na ljeto potpisati ugovor s Pelicansima te odmah postati dio njihove rotacije.

Pročitajte više