Video: Prisjetite se najvećih Dinamovih partija protiv Ajaxa

DINAMO i Ajax do sada su se sastajali šest puta, dva puta slavili su Modri, jednom je susret završio remijem, a tri puta pobijedili su Nizozemci. I gol razlika je na njihovoj strani. Kopljanici su zabili sedam golova, a Dinamovci pet.

Prvi put bilo je to 1998. godine kada je Ajax došao na Maksimir. Dinamo je pred prepunim tribinama djelovao moćno, međutim Nizozemci su se uspjeli obraniti i dvoboj je završio remijem bez golova. Nekoliko tjedana kasnije Dinamo je gostovao na amsterdamskoj Areni. Smijenjeni Zlatko Kranjčar već je bio zaboravljen, a momčad je vodio legenda Modrih Velimir Zajec.

Četverostruki europski prvak djelovao je neuništvo, sve dok mladi napadač Dinama Josip Šimić nije nevjerojatnim lobom s 25 metara matirao tada jednog najboljeg vratara globusa, nizozemskog reprezentativca Edwina van der Saara. Do današnjeg dana, to se smatra jednom od najvećih pobjeda zagrebačkog kluba.

Rommehdal zaledio Zagreb, Mandžukić i Modrić za povijest u Amsterdamu

Čak devet godina trebalo je proći do ponovnog susreta ove dvije momčadi, a tada su ih kuglice sparile u prvom kolu Kupa Uefa. Opet su Nizozemci prvo gostovali u Zagrebu i opet su uspjeli sačuvati praznu mrežu. Štoviše i pobijediti, golom danskog ofenzivca Dennisa Rommedahla. I kada se činilo da će završiti još jedna europska sezona Modrih, igrači Dinama napravili su u uzvratu novu senzaciju.

U 34. minuti nakon jedanaesterca na Mandžukiću i sigurnog udarca Modrića Dinamo je poveo 1:0. Izdržao je svih 90 minuta, a onda produžeci koji nisu obećavali ništa dobro. A nakon toga mat u dvije minute: dva pogotka Mandžukića i vodstvo Dinama od 3:0 za kraj jedne fantastične Dinamove priče.

Novi dvoboji Modrih i Kopljanika uslijedili su dvije godine kasnije u skupini Europske lige. Ovoga puta nije bilo iznenađenja u Amsterdamu i Nizozemci su slavili 2:1. U uzvratu je Ajax također slavio, 2:0, opet ne primivši gol, a tada je zagrebačku momčad vodio današnji trener Krunoslav Jurčić, koji u svakom slučaju ima iskustva vođenja momčadi protiv nekadašnjeg europskog prvaka.
 

Pročitajte više