Video: Red Bull Cliff Diving Series: Ukrajinac Ignatenko nadmašio deveterostrukog prvaka

UKRAJINAC Andrey Ignatenko pobijedio je na prvoj od osam postaja Red Bull Cliff Diving serije 2009. u francuskom La Rochelleu. Iza njega je ostao deveterostruki prvak u skokovima sa stijena Kolumbijac Orlando Duque.


Skokove sa 27,5 metara visokog Tornja Sv. Nikole u more temperature 16°C pratilo je 30 000 okupljenih gledatelja. Ukrajinac je bez probnog skoka došao u vodstvo nakon drugog kruga. Ovaj je 44-godišnjak iz Kijeva nakon tri odlična skoka osvojio 317.3 boda.


"Jako sam sretan zbog ove pobjede! Osjećam se dobro pripremljenim iako na treninzima nisam skakao s više od 5 metara. Dio mojih priprema je bilo promatranje treninga drugih sportaša, a s većih visina skačem isključivo na glavnom natjecanju", rekao je nakon pobjede Ignatenko.

Brodovi, prozori i krovovi kuća kao i sve ulice oko antičke luke La Rochelle služili su kao platforma za oduševljenu publiku. Motivirani navijanjem 60 tisuća sunarodnjaka, francuski su skakači Hassan Mouti i Cyrille Oumedjkane, za vrijeme dvosatne stanke između plime i oseke, dokazivali svoje izvrsne skakačke sposobnosti.

U cijelom svijetu ne postoji više od 100 sportaša koji su posvećeni skokovima sa stijena. Ovo je jedno od najsloženijih i najzahtjevnijih natjecanja današnjice. Skakači moraju u samo nekoliko sekundi, pri padu brzinom i do 100 km/h, izvesti figuru prije dodira s vodenom površinom. Prva su natjecanja zabilježena još krajem 18. stoljeća na Havajima.

Ovo je bilo prvo takvo natjecanje ikad održano u Francuskoj, a jedna od postaja bit će i Dubrovnik 11. srpnja.

Result Red Bull Cliff Diving Series 2009, La Rochelle (FRA)

1. Andrey Ignatenko      UKR     317.30
2. Orlando Duque         COL     307.65
3. Gary Hunt                   GBR     298.95

D.R./I.G.
Foto: AFP

Pročitajte više