Video: Reja će otići, ali ostat će tuga

ZNAMO kako je Hajduk ušao u novu sezonu. Pet utakmica bez pobjede u prvenstvu, smjena lica na klupi i tuga nakon okršaja sa Žilinom. Šok nije bio prevelik samo za Ivicu Kalinića, koji se od Hajduka oprostio srčanim udarom, već i za igrače, upravu i navijački puk. Možda neki tada nisu mislili da će se stvari s vremenom pogoršati do te mjere da Hajduk nakon "povijesnog preoblikovanja i financijske reanimacije" kojom se pogurnuo  Sanaderov zakon o kompromisnoj naplati dugova državi, izgleda grogiran kao rijetko kada. A zna koliko je puta i koliko dugo Hajduk bio u mraku. Danas je stravičan pogled na rezultate i deseto mjesto prvenstvene ljestvice, ali još je stravičniji pogled iza kulisa, jer i najobičnije je laike strah pomisliti gdje će klub odvesti aktualno vodstvo.

Bliži se stogodišnjica kluba koji je odjednom "pred baknrotom", iako bivša Peroševa garnitura tvrdi da je ostavila pristojan saldo na računu, a moglo bi se dogoditi da svečarsko raspoloženje izostane. Hajdukom više nego ikada vladaju privatni interesi, mada je Grad preuzeo većinski paket. Vizija i strategija nepoznanice su u svakom Hajdukovom sektoru: od stručnog do marketinškog. Čelnici danas kukaju zbog ugovora koji štite mnoge igrače od otkaza, a to je znak da je voda zaista došla do grla.

Edoardu Reji nitko ne odbrojava dane, jer osim što ga štiti "imunutet stranca", još se nitko zapravo nije stigao pozabaviti njegovim zaslugama. A realno, Reja pokušava, traži taktiku i raspoložene igrače, ali ništa od toga još nije pronašao. Nakon poraza u Karlovcu, na okupu je imao skup preplaćenih zvijezda koje gledaju u pod i kojima je najveća briga hoće li ostati bez još jedne mjesečne plaće. Hajdukovce je po povratku u Split opet čuvala policija, a Reja ne može reći drugo nego: Moramo dignuti glave.

Iako u klubu Reji daju javnu podršku, Talijan se osjetio pozvan obznaniti da odlazi iz Hajduka, ukoliko ne uspije podići igrače iz stanja u kojem se trenutno nalaze.

"Naši problemi nisu od sada, gomilaju se odavno. Tu sam kako bi bezbolnije stigli do zime stanke, napravili selekciju i krenuli ispočetka. Došao sam obaviti posao, a ne baviti se turizmom. Ali kako da radim s 35-40 igrača, koliko ih imam na treningu? Treba smanjiti broj igrača, dovesti neka pojačanja i uigrati se do proljeća. Pokušat ću napraviti ono što se od mene traži, a ako ne uspijem, otići ću kao što sam i došao."

"Klub je u kaosu, igrači nisu krivi!"

Taj scenarij nije daleko od realizacije. Menadžer Ivica Šurjak ističe kako je gotovo nemoćan, jer igrače nedostojne Hajdukovog dresa štite klauzule u ugovorima. Treneru prekaljenom u talijanskom nogometu, nije trebao dugo da detektira ključni problem. S obzirom da je u Hajduku cijepljen od pritiska, on isto može i priznati.

"Imam iste igrače ako i prije, i oni nisu krivci za ovo stanje. Nakon serije dobrih rezultata, opet smo u krizi i igračima nije lako nakon dva poraza. Palo im je samopouzdanje i sada ih treba vratiti u život. Ponavljam, ti isti igrači su imali dobre rezultate i nemojte ih sada okrivljivati. U klubu vlada totalni nered, nova je uprava, igrači, stručni stožer...  Moji igrači nisu zaboravili igrati..."

U subotu je na rasporedu jedini hrvatski derbi. Atmosfera u javnosti je sjetna, dok u momčadi gotovo da i ne postoji. Trener se nada da im za Dinamo neće trebati poseban motiv, jer ovih dana teško da ga i mogu pronaći...

Pročitajte više