Video: Roma krahirala, Srna i Dudu sa Šahtarom pišu povijest!

DARIJO SRNA predvodio je Šahtar do novog povijesnog uspjeha. Na Donbass Areni Rudari su ponizili Romu (3:0) i s ukupnih 6.2 plasirali se u četvrtfinale Lige prvaka. Sezona iz snova, u kojoj su po prvi puta u povijesti dohvatili nokaut fazu prestižnog natjecanja, za Šahtar još nije gotova.  U petak ih čeka ždrijeb, u kojem će se  kao i ostali sudionici, nadati jednom - izbjeći Barcelonu.

Do petka će živjeti na odjecima uspjeha, jer ono što je Šahtar napravio do plasmana u četvrtfinale, vrijedno je slavlja. Promarširali su skupinom, iza sebe ostavili Arsenal na drugom mjestu, a potom već u prvoj utakmici osmine finala na Olimpicu udarili temelje konačnog trijumfa. Roma u Donjecku nije imala svoju večer. Talijani su stigli do zuba naoružani nervozom, a domaćini su im u startu odgovorili frenetičnom prezentacijom istinskog nogometa. Iako su preko Taddeija unosili pomutnju Šahtaru na desnoj strani, nije trajalo dugo. Točnije, u 16. minuti Willian je nabacio s lijeve strane, a češki defenzivac Tomas Hubschman iz blizine je zabio za vodstvo Šahtara. Već nakon prve četvrtine susreta Rudari su "jednom i pol nogom" bili u četvrtfinalu.

Koliko su igrači Rome bili rastrojeni svjedoči prilika koju su propustili u 28. minuti. Darivao ih je Armenac Mkhitaryan kada je povukao i na pod u šesnaestercu bacio Borriella nakon ubačaja s desne strane. Webb je pokazao na bijelu točku, a Borriello je, iako fauliran, namjestio loptu na bijelu točku. Staro nogometno pravilo, da igrač koji je izborio penal isti i ne izvodi, pokazalo se ispravnim u ovom slučaju;  Pjatov se bacio u lijevu stranu i obranio Borriellov udarac. Nije to bio kraj Rominoj nesreći, jer u 40. minuti ostali su s igračem manje. Drugi žuti karton zaradio je Mexes, najprije je faulirao Williana, a potom i Adriana za isključenje. Roma je susret završila s pet žutih kartona na kontu, no da Webb nije previdio neke ispade, rubrika bi bila još bogatija. U 45. minuti tako mu je promaknuo brutalni prekršaj Borriella nad Darijom Srnom, koji je dobar dio vremena proveo na travnjaku, oporavljajući se od udaraca. U akciji na isteku poluvremena, nakon što je Srna već predao loptu, De Rossi je ničim izazvan laktom u lice pogodio našeg kapetana koji je burno reagirao, nakon što je uspio doći k sebi od siline udarca.

Webb nije vidio spornu situaciju, De Rossi se izvukao nekažnjeno, a Srna je zbog protestiranja dobio žuti karton. Iako je mnogo vremena proveo na podu, Srna je bio među borbenijima na terenu, a sudjelovao je i kod drugog pogotka. Grubo ga je u nastavku faulirao i Borriello (prošao nekažnjeno),  a Webb je tek pred kraj susreta zbog istog nedjela žuti karton pokazao Riiseu.

"Romini igrači bili su odveć nervozni i odveć grubi. Srna je pogriješio, rekao sam mu da se ne ruga suparniku nakon našega gola. Toliko sam se naljutio na njega da sam mu u svlačionici tijekom poluvremena rekao da ću ga izvaditi iz igre bude li se tako ponašao. Sad kad sam i to rekao, reći ću i da su se Romini nogometaši ponašali kao da nisu profesionalci.", komentirao je Lucescu.

U 58. minuti Srne je izveo korner, lopta je preletjela šesnaesterac, da bi se na drugoj strani najbolje snašao Willian i pogodio gornji lijevi kut za 2:1. Eduardo da Silva u igru je ušao u 60. minuti, a 27. minuta trebalo mu je da dokrajči Talijane. Kiksala je Roma na sredini terena, Eduardo je bio uporan, stigao je Rosija nakon što si je loptu u for gurnuo petom, te potom ljevicom pogodio ispod Donija za Šahtarovu noć za pamćenje i najveći uspjeh kluba u Ligi prvaka.

Liga prvaka, uzvratna utakmica osmine finala:

Roma: 2-Alexander Doni; 29-Nicolas Burdisso, 4-Juan 5-Philippe Mexes, 17-John Arne Riise; 11-Rodrigo Taddei, 16-Daniele De Rossi, 20-Simone Perrotta, 7-David Pizarro; 9-Mirko Vucinic, 22-Marco Borriello.

Šahtar: 30-Andriy Pjatov; 33-Darijo Srna, 27-DmitroČigrinskij , 44-Yaroslav Rakitskij, 26-Razvan Rat; 3-Tomas Hubschman; 20-Douglas Costa, 8-Jadson, 10-Willian; 22-Henrik Mkhitaryan, 9-Luiz Adrian

Pročitajte više