Video: Sevilla zaustavila Arsenal, ali ne i Eduarda

SEVILLA je na svom zadnju Ramon Sanchez Pizjuan uspjela prekinuti čudesan Arsenalov niz od 28 pobjeda u svim natjecanjima, te ujedno i nanijeti Topnicima prvi poraz u Ligi prvaka.

>> Stuttgart savladio Glasgow, a Lyon i Barcelona remizirali<<

>> Roma i Manchester pobjedama osigurali osminu-finala<<

>> Inter se prošetao, PSV će prolaz tražiti kod Fenera <<

>> Bilić: Eduardo je zabio super gol <<

Odigrali su Arsenal i Sevilla lijepu utakmicu, napadački orijentiranu, koja je na kraju, obje ekipe uvela u osminu finala prestižnog natjecanja. Sevilla je u startu krenula agresivno, ali je njihov pritisak utišao Eduardo da Silva, klasnim pogotkom u 11. minuti. Mladi je Danac, jedini istureni napadač u Wengerovoj postavi, probio desni bok, centrirao na dalju vratnicu i pronašao Eduarda, koji je zbunio svog čuvara, prsima primio loptu i iz teške pozicije ljevicom je plasirao u Palopovu mrežu.

Dudu je utakmicu započeo kao povučena špica na lijevoj strani, gdje je posebno u prvom poluvremenu zadavao velike probleme Sevillinim igračima, a ponajviše Daniju Alvesu. Wenger je poznat kao trener sklon čestom rotiranju i traganju za inovacijom, a obzirom da je njegova momčad već u prošlom kolu osigurala prolaz u daljnji tijek natjecanja, gostovanje u Andaluziji bila je nova prilika za testiranje zamisli. Tako su u Londonu ostali Gallas, Hleb i Adebayor, ali nije njihov izostanak ostavio Arsenal u raskoraku, već su to kadetskim greškama učinili akteri na terenu.

Štekalo je na bokovima, gdje je puno prije od 67. minute Sagna trebao zamijeniti Hoytea, a prostora za prolaz bilo je i u sredini, odakle su sijevali udarci te raspoloženih Kanoutea i Luisa Fabijana. Obojica su upisala svoje treće pogotke u ovosezonskom izdanju Lige prvaka, a u rubrici strijelaca pridružio im se i Keita, koji je zabio izjednačujući pogodak u 24. minuti. Opasnost je krenula s desne strane, a prizemnu je loptu Jesusa Navasa Traore uspio odbit do Keite koji u trku efektno pogađa ljevicom gornji dio Almunijine mreže.

Sevilla je nastavila s presingom, a Arsenal s pogreškama. Nakon nekoliko izglednih prilika, Luis Fabiano glavom je zabio za vodstvo nakon nabacivanja iz slobodnjaka Danija Alvesa. Samo je mala sebičnost Luisa Fabijana, koji se, nakon Traoreove poklon lopte, odlučio na udarac umjesto da vrati u sredinu za usamljenog Luisa Fabiana, odgodila Arsenalovu kapitulaciju. Dogodilo se, međutim, minutu prije kraja susreta kada defanzivci Topnika Sagna i Toure ruše Kanoutea u kaznenom prostoru, a ovaj s bijele točke postavlja na konačnih 3:1.

Eduardo da Silva preživio je na terenu svih 90. minuta, iako je Wenger iskoristio sve tri izmjene. Redom su izlazili neprepoznatljivi Febregas, Hoyte te na koncu i Eboue, koje su zamijenili Rosicky, Sagna i Walcott. Mogućnosti za preokret bile su premale jer je Sevilla odigrala blistavu partiju i prometnula se u momčad koja je našla recept za Arsenalovu kombinatoriku. Ove sezone, to još nikome nije uspjelo.

Rapaićeva Steaua ostala bez Europe

Slavia je remijem (1:1) u Bukureštu osigurala treću poziciju i nastavak natjecanja u Kupu UEFA-e. Badea je doveo domaćina u vodstvo u 14. minuti, a za Čehe je izjednačio Šenkerik u 78. minuti.

Time je rumunjski predstavnik, čiji čelnici ovih dana vrbuju Hajdukovca Mikija Rapaića, ostao bez natjecanja u Europi. Preostala im je, dakako, još jedna utakmica, ali će ona ipak biti revijalnog karaktera.

Pred posljednje kolo Sevilla je prva s 12 bodova, Arsenal drugi s 10, Slavia treća s 5 i Steaua posljednja s jednim bodom.

Pritisak Seville u početnim minutama susreta utišao je Eduardo da Silva, kojem je ovaj puta 11. minuta trebalo da zabije svoj drugi pogodak u Ligi prvaka. Domaćini su, nošeni podrškom s tribina krenuli agresivno na posljednju Arsenalovu liniju, a prigode su tražili i preko bokova, gdje su Hoyte i Traore odrađivali dobar posao. A onda je u 11. minuti Nicklas Bendtner probio desni bok Sevillinog odreda, uputio sjanu dijagonalu na dalju vratnicu Palopovog gola, gdje se naš Eduardo snašao kao riba u vodi, prisima primio tešku loptu i ljevicom je plasirao u mrežu.

">

Rani je pogodak dao silovit vjetar u leđa Topnicima koji su nastavili s pritiskom na polovici Seville. Kod domaćina se pojavila i prva nervoza i pao je prvi žuti karton; zapisan je Crespo  bog oštrog prekršaja na Eboueu.

No, u 24. minuti stvari su ipak vraćene na početak. Sevilla je povukla po desnoj strani, a prizemnu loptu Jesusa Navasa u sredinu kaznenog prostora Topnika izbacio je Traore. No, ona se odbila samo do Keite, koji prekrasnim udarac ljevicom para gornji dio mreže, po sredini gola nemoćnog vratara Almunije.

U 30. minuti Gilberto je početnički pogriješio, predavši loptu Luisu Fabianu u opasnoj zoni, ali je obrana Topnika u posljednji trenutak stopirala ofenzivca Seville da u potpunosti preokrene rezultat.

No, na preokret je mnoštvo na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan čekalo ipak samo još nekoliko minuta. Dani Alves sasvim iskosa s desne strane izveo je slobodnjak, a Luis Fabiano gotovo s deset metara udaljenosti glavom pogodio lijevi donji kut Arsenalove mreže. Igrala se 34. minuta. Nakon svega dvije minute u prilici za izjednačenje našao se - Eduardo. Nakon slaloma Bendtnera u šesnaestercu Seville i požrtvovne asistencije za Eduarda na lijevu stranu, naš napadač pucao je preko gola.

Sljedeća velika prilika stiže u 42. minuti, nakon lijepe i brze akcije Seville. Fabianio je iskušao udarac, Almunija odbio do Kanoutea čiji je udarac, pak, na sreću po Topnike, fijuknuo pred gola.

U 44. minuti Dudu je ponovo u vatri; nakon slobodnjaka izvedenog s velike udaljenosti lopta dolazi do sredine 16-erca, gdje ju naš napadač ipak ne uspijeva primiti na pravi način.

Drugo poluvrijeme:

Otvorio je Arsenal udarcem iz kornera, ali su domaći otklonili opasnost iz vlastitog 16-erca. No, Sevilla je pokazala da neće posegnuti za opasnom taktikom čuvanja rezultata, već i dalje nastaviti u visokom ritmu kako bi povećala vodstvo. Krasno je po desnom boku, nakon pogreške Traorea, prošao Dani Alves, proslijedio za Luisa Fabiana, koji je odlučuje na izravan udarac iako je u sredini imao slobodnog Kanoutea. Lopta je otišla pokraj Almunijine lijeve vratnice.

Igrači Seville nisu imali rješenja za hitrog Eduarda koji je unosio stalnu pomutnju na lijevoj strani njihove obrane. U 51. minuti Eduardo je ostao na podu, nakon udarca Danija Alvesa.

U 55. minuti iz Wenger je iz igre izvadio te večeri nevidljivog Cesca Fabregasa, a uveo Tomasa Rosickog. No, pritisak Seville nije jenjavao. Kanoute i Luis Fabiano bili su stalna prijetnja za Almuniju i bilo je samo pitanje trenutka kada će Arsenalov vratar vaditi loptu iz mreže.

Intrigantna se situacija dogodila u 64. minuti, kada glavni sudac, Nizozemac Eric Braamhaar, vidi igranje rukom Sanderosa, nakon centaršuta Danija Alvesa. Nakon žestokih reakcija Arsenalovih prvotimaca, sudac je odustao od najstrože kazne.

U 64. minuti domaći trener Manuel Jimenez bio je prisiljen iz igre izvaditi nedovoljno oporavljenog Crespa, kojeg je zamijenio Mosquerom. Ubrzo je izmjenu povukao i francuski stručnjak na klupi Arsenala; na desni bok je mjesto Hoytea ušao Sagna. Potom je na potezu ponovo bio Jimenez; umjesto fantastičnog strijelca Luisa Fabiana, koji je puno toga dobrog napravio za svoju momčad protiv vodeće ekipe Premiershipa, ušao je ruski napadač Keržakov.

Wenger je odlučio pošto-poto doći barem do boda na španjolskom gostovanju, unatoč fantastičnoj igri Seville na koju Arsenalovi defanzivci nisu imali adekvatan odgovor. Umjesto Ebouea u igru je tako ušao i mladi Theo Walcott. Upravo se on našao u prilici da zabije izjednačujući pogodak u 83. minuti, ali je vratar Palop pravovremenim istrčavanjem spasio svoju ekipu. No, prava je opasnost stalno vrebala ispred vratiju Almunije. Puno je prostora ostajalo uslijed upornih napadačkih pokušaja Arsenala, a sjajno su ga koristili Sevillini ofenzivci, ubacujući se između linija Topnika.

Posljednji su udarac Arsenalovim nadama zadali Sagna i Toure koji su u trku, na desnoj strani 16-erca, srušili Kanoutea koji najstrožu kaznu pretvara u svoj treći pogodak u Ligi prvaka ove sezone.

Sevilla: Palop, Daniel Alves, Fazio, Dragutinović, Crespo, Jesus Navas, Poulsen, Keita, Adriano, Luis Fabiano, Kanoute

Arsenal: Almunia, Hoyte, Toure, Senderos, Traore, Eboue, Fabregas, Gilberto, Denilson, Eduardo, Bendtner

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više