Video sjećanja na Solun: Bilić sutra mora biti Ćiro, a Dudu - Šuker!

"NAKON dugo vremena opet smo debeli kvalitetom!", hrabri se Slaven Bilić uoči sutrašnje utakmice s Bjelorusima. Tamošnji mediji s velikom pozornošću prate svaku Bilićevu riječ.
Danas je pred novinare izašao s Darijom Srnom, kapetanom koji će nas predvoditi umjesto ozlijeđenog Roberta Kovača.

"Imamo bogat izbor mogućnosti, i to mi ulijeva nadu da ćemo ponoviti neke od naših najboljih utakmica.", poručio je.

Konačno se i izbornik malo otvorio, potegnuo do prošlosti i otkrio koliko mu zapravo znači utakmica u Minsku. Usporedio ju je s onom čuvenom solunskom partijom, kada smo pod vodstvom Ćire Blaževića 1997. godine pobijedili Grke s 1:0. Bila je to pobjeda koja nas je ostavila u utrci za odlazak na SP u Francusku, a uoči puta sa Solun rijetko je tko vjerovao u uspjeh. Imali smo tada Davora Šukera, koji je potpisao 1:0.

"I prije puta javnost nas je pokopala, skoro nas je pokopao imoerativ Ipak, uspjeli smo iščupati pobjedu. A kasnije i uzeti broncu na SP-u."

Bilić sutra mora biti strašni motivator iz Soluna Ćiro Blažević, a njegov Šuker...

"Bit će Eduardo! Od njega očekujemo golove, očekujemo da bude igrač odluke. U Solunu smo imali Šukera, a danas imamo Eduarda. Slažem se s njegovom izjavom da ne može igrati sam, a to znaju i njegovi suigrači. Pa ne može sam uzeti loptu i ući u gol. Nije niti do sada zabijao bez pomoći suigrača. Ipak, očekujem da bude prevaga, on je važan u našoj igri, ne samo zbog pogodaka. On zna zadržati loptu, a zna se koliko je to važno za našu igru."

A u igri će izbornik sutra tražiti od svojih uzdanica da što dublje idu u protivničku polovicu, ali organizirano, vlastitim aranžmanom, a ne samo putem improvizacije pojedinaca! Isto tako, Bilić ne želi biti žrtva Stangeovih zamisli.

"Od prvog dana vjerni smo svojoj koncepciji. Velike momčadi rijetko odustaju od svog stila. Možemo tek promijeniti gard tijekom utakmice. Bjelorusija će se predstaviti kao organizirana momčad. Nisu tipični "Slaveni" koji vas ubiju igrom u širinu. Često zagorčavaju život favoritima, iako ne uspijevaju otići na velike smotre.", prisjetio se Bilić kako su protiv Ukrajine u gostima nesretno izgubili nakon jedanaesterca u sudačkoj nadoknadi, dok su s Englezima bili ravnopravni i pokleknuli u samoj završnici.

Činjenica da Hleb, ikona bjeloruskog nogometa, nije u dobroj formi, Bilića neće zavarati.

"Dugo je tražio novi klub i činjenica je da nije u dobrom izdanju. Ali ne računam na njegov slab dan. Iako se radi o inteligentnom igraču, laganom i eksplozivnom, pravoj lutalici na terenu, nećemo ga striktno čuvati. Ne želimo potrošiti igrače na njega."

Bilić bi sutra navečer trebao izvesti ekipu u sljedećem sastavu: Runje - Ćorkuka, Križanac, Šimunić, Pranjić - Srna, Modrić, Vukojević, Kranjčar - Eduardo, Olić.

Pročitajte više