VIDEO Španjolska na putu do Eura pobijedila 6:0, a Belgija 5:0

Foto: EPA

VRLO važnu pobjedu na putu prema Europskom prvenstvu iduće godine ostvarili su nogometaši Italije koji su u Milanu savladali Ukrajinu 2:1 u sklopu kvalifikacijske skupine C. Italija je sjajno odigrala uvodnih pola sata. Pritisnula je suparnika na San Siru, nizala odlične akcije i prilike te imala vodstvo 2:0 zahvaljujući golovima Davida Frattesija. U 12. minuti poskliznuo se Jevhen Konopljanka, a Frattesi je lijepo naciljao za 1:0, dok je u 29. postigao novi pogodak za povećanje vodstva.

Ukrajina se oslobodila pritiska krajem prvog dijela i odmah je to iskoristila za pogodak. U 41. minuti na 1:2 smanjio je Andrij Jarmolenko, što mu je bio 46. pogodak u nacionalnom dresu. Italija je opet bila bolja u drugom poluvremenu. Manuel Locatelli pogodio je okvir gola te domaćin nije uspio prelomiti dvoboj. No, na sreću Italije, promašaji nisu skupo plaćeni te je upisana pobjeda.

U ovoj skupini, Sjeverna Makedonija pobijedila je Maltu 2:0. Golove su dali Elif Elmas u petoj i Jovan Manev u 41. minuti. Engleska je i dalje vodeća u skupini C s 13 bodova, a prava je gužva iza njenih leđa. Ukrajina, Italija i Sjeverna Makedonija imaju po sedam bodova, s tim da Talijani imaju utakmicu manje.

Prekid na utakmici Rumunjska - Kosovo

Skoro sat vremena trajao je prekid na utakmici Rumunjske i Kosova u skupini I. Dvoboj je prekinut u 18. minuti zbog toga što su domaći navijači izvjesili transparent "Kosovo je Srbija", ali i zbog povika istog sadržaja te bacanja pirotehničkih naprava na teren. Naknadno je utakmica nastavljena te je Rumunjska pobijedila 2:0.

U istoj je skupini vodeća Švicarska tek u završnici slomila slabu Andoru i pobijedila 3:0. Cedric Itten zabio je prvi gol u 49. minuti, dok su u finišu pobjedu osigurali Granit Xhaka u 84. i Xherdan Shaqiri iz jedanaesterca u 93. minuti.

U ovoj skupini do pobjede je u samoj završnici došao i Izrael, koji je u Tel Avivu savladao Bjelorusiju 1:0. Izraelski junak bio je Gabi Kanichowsky, koji je jedini gol dao u 93. minuti. Izrael se ovom pobjedom probio na drugo mjesto, ima tri boda manje od Švicarske.

Španjolska pobijedila Cipar 6:0

U skupini A domaće pobjede upisali su Španjolska i Norveška. Nakon 7:1 kod Gruzije prošlog tjedna, ovaj put su španjolski nogometaši na domaćem terenu, u Granadi, savladali Cipar 6:0. U prvom dijelu strijelci su bili Gavi u 18. i Mikel Merino u 33. minuti, dok se domaćin u nastavku raspucao. Dva pogotka dao je Ferran Torresa, a po jedan Joselu i Alex Baena.

Norveška je u Oslu bila bolja od Gruzije s 2:1. Gruzijci u prvom poluvremenu nisu mogli zaustaviti najjače domaće igrače. Erling Haaland zabio je za 1:0 u 25. minuti, dok je u 33. vodstvo povećao Martin Odegaard. Norvežani su u 91. minuti primili pogodak Zivzivadzea.

Na ljestvici skupine A vodeća je Škotska koja ima pet pobjeda u pet nastupa. Španjolska je na devet, a Norveška na sedam bodova.

Belgija s 5:0 pobijedila Estoniju

Belgija i Austrija s četiri pobjede i jednim remijem zajedno predvode skupinu F. Belgija je u Bruxellesu pobijedila Estoniju 5:0. U prvom poluvremenu strijelci su bili Jan Vertonghen i Leandro Trossard, a u nastavku, u 56. i 58. minuti, dva pogotka zabio je Romelu Lukaku. Sve je završilo golom Charles De Ketelaerea u 88. minuti.

Značajniji je uspjeh Austrijanaca koji su u Solni savladali Švedsku 3:1. Gosti su šokirali Šveđane u nekoliko minuta drugog poluvremena. Prvo je Michael Gregoritsch zabio u 53. pa Marko Arnautović samo tri minute kasnije za 2:0. U 69. minuti dosuđen je jedanaesterac za goste, a Arnautović je zabio svoj drugi pogodak. Emil Holm je u zadnjoj minuti susreta tek dao počasni pogodak za domaćina.

Pogotke s kvalifikacijskih utakmica pogledajte ovdje.

Pročitajte više