Video: Stoičkov novi trener Mamelodi Sundownsa

HRISTO STOIČKOV (43), jedan od najboljih bugarskih nogometaša svih vremena, preuzeo je trenersku klupu južnoafričkog prvoligaša Mamelodija Sundownsa.

Klub koji nosi nadimak “The Brazilians” (radi sličnih boja dresova onima brazilske reprezentacije), ostao je bez trenera prije dva mjeseca odlaskom Henrija Michela, nakon čega je privremeno momčad preuzeo Ted Dumitru.

Stoičkov je sada s klubom potpisao dvogodišnju suradnju, ali financijski detalji ugovora zasad nisu poznati.

Stoičkov je trenersku karijeru započeo na klupi bugarske reprezentacije 2004. godine, te je na njenoj klupi sjedio tri godine. Osim toga bio je i trener španjolske Celte iz Viga.

Najskuplji igrači su im 32-godišnji engleski branič Matthew Paul Booth koji košta milijun i dvjesto tisuća eura i Sibusisio Zuma, 34-godišnje desno krilo. Cijena Južnoafrikanca je sto tisuća eura veća.

Stoičkova prozivaju zbog sumnji u namještanje utakmica

Nekadašnji napadač Barcelone je inače u posljednje vrijeme dosta po bugarskim i rumunjskim medijima, budući da mu se ime spominje u kontekstu namještanja utakmica u Rumunjskoj.

Tešku optužbu na njegov račun lansirao je Marian Iancu, predsjednik drugoplasiranog kluba rumunjskog prvenstva prošle sezone, FC Timisoare, optuživši ga da je utjecao na ishod utakmice posljednjeg kola između prvaka FC Uniree i Steaue Bukurešt (1:1).

Iancu je rekao da je Stoičkov na dvoboj utjecao putem bugarskog suca Antona Genova, kojem je navodno naložio da “pomogne” Unirei.

"Koliko ja znam, Stoičkov je Genovljev vjenčani kum, kao i kum njegovom djetetu. Ja sam iskusan poslovni čovjek i ne može me se lako zavarati. Stoga znam da se sucima može upravljati na daljinu", rekao je Iancu, koji je također dodao da je u “teoriju zavjere” umješan i bivši rumunjski reprezentativac Gheorge Hagi, koji je dobar Stoiočkovljev prijatelj, kao i trener Uniree Daniel Vasile Petrescu.

Naslov prvaka u rumunjskom prvenstvu osvojila je na kraju Unirea s tri boda viška ispred Timisoare.

M.Pa./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više