Video - Superdrama na Maksimiru: Dinamo nakon penala ispao od Sheriffa!

DINAMO je u trećem pretkolu Lige prvaka ispao od Sheriffa nakon jedanaesteraca. U prvih 90 minuta utakmice Volkov je donio prednost Moldavcima, izjednačio je Sammir iz penala početkom drugog dijela, a nakon devet serija kaznenih udaraca gosti su slavili pred desetak tisuća gledatelja. Sheriff će u play-off Lige prvaka, dok Dinamo ide u boj za mjesto u skupinama Europa lige.

U nevjerojatnoj utakmici, u kojoj je Dinamo nedvojbeno bio dominantniji i konkretniji suparnik na terenu, Sheriff je trijumfalno napustio travnjak Maksimira. Nakon što je Sammir golom iz jedanaesterca osigurao penale Modrima, udarci s bijele točke pokazali su se kobnima za momčad Velimira Zajeca. Sastav Andreja Sasnitskog iskoristio je treću kapitalnu prednost koju je imao i otišao u četvrto pretkolo. U devetoj seriji Dodo je pogodio stativu, a Artem Hačaturov zapečatio sudbinu Dinama. Osim Dode, jedanaesterce su promašili i dvije udarne Dinamove igle - Sammir i Milan Badelj, te mladi Šime Vrsaljko.

Vladislav Stojanov - heroj Sheriffa

Apsolutno prvo ime utakmice bio je bugarski vratar Stojanov, koji je obranio dva jedanaesterca našem predstavniku, ali i sijaset prilika u 120 minuta "živog" nogometa.

Već u šestoj minuti odličnu prigodu za dolazak u vodstvo imali su Modri, iz slobodnog udarca pored desne aut-linije ubacio je Sammir u srce šesnaesterca na glavu Igora Bišćana čiji odličan udarac s desetak metara brani Stojanov. Raspoloženi Sammir stvorio je i prvo iduće uzbuđenje na utakmici - oteo je loptu obrambenim igračima Sheriffa, prošao svog sunarodnjaka Nadsona i na drugoj vratnici htio poslužiti usamljenog Slepičku, ali Nadson se uspio vratiti i izbijanjem u korner otkloniti opasnost.


I onda, usred Dinamovih nastojanja da povedu, zabili su gosti. Erokhin je sjajno podvalio loptu u prostor Volkovu koji je utrčao iza leđa Modre obrane i zabio za 0:1. Bio je to šok za okupljenih desetak tisuća gledatelja, ali najvažnije je bilo da je Volkovljev gol probudio uspavane Zajecove igrače. Nedugo nakon gola, unutar jedne (19./20.) minute vidjeli smo dvije dobre prilike Modrih za izjednačenje. Prvo je Mesarić vratio povratnu loptu Sammiru na 18 metara koji puca snažno, ali preko gola, a isti je scenarij viđen i 50-ak sekundi kasnije kada je Slepička iz prve ljevicom pucao nakon što je pobjegao obrani Moldavaca.

Nekoliko minuta Dinamo je potom održavao jalovu terensku inicijativu, a na isteku pola sata igre mogli su izjednačiti preko Milana Badelja kojem je Sammir vratio povratnu loptu iz slobodnjaka s desne strane, ali šut Dinamova playmakera otišao je tek koji centimetar pored lijeve stative gola Stojanova. U 38. minuti Odličnom dugom loptom Bišćan je uposlio Slepičku koji je u padu pucao desnom nogom, Stojanov je odbio, lopta se odbila obrani Sheriffa koja ju šalje u korner iz kojeg nije bilo nikakve opasnosti.


Bilo je to sve što smo vidjeli do poluvremena, tijekom kojeg je Velimir Zajec napravio i prvu izmjenu. Na lijevom bočnom je umjesto Leonarda Mesarića priliku dao kudikamo ofenzivnijem Luisu Ibanezu. U prvim minutama nastavka nisu Modri kreirali nikakvu dobru akciju, ali su u 55. minuti, iz jedne sasvim bezazlene situacije, uspjeli izjednačiti. Etto je izborio slobodnjak na desnoj strani, Sammir je ubacio u šesnaesterac gdje Slovenac Samardžić ruši Igora Bišćana, a nizozemski sudac Braamhaar svira jedanaesterac. Vratar Stojanov pročitao je gdje će Sammir pucati, ali udarac je bio prejak i na semaforu je zasvijetlilo - 1:1.

Veliki presing na posljedni red obrane gostiju počeli su tada raditi dinamovci i već osam minuta kasnije mogli su doći do potpunog preokreta - Sammir je prošao kroz obranu Sheriffa i fenomenalno uposlio Rukavinu koji vraća s lijeve strane u sredinu, ali u posljednji trenutak ispred Etta čisti moldavska obrana. Četiri minute kasnije Ibanezov prizemni pokušaj iz velike daljine Stojanov je lakoćom ukrotio. Kada je opet lopta došla u posjed Modrih Sammir se oslobodio svog čuvara na 25 metara i odlično potegao, ali Stojanov odbija u korner. Ni u 69. minuti Badelj nije uspio iskoristiti odlično dodavanje Slepičke, a onda je Miral Samardžić na drugoj strani uspio promašiti nemoguće. Sam poput duha ostao je poslije ubačaja s lijeve strane, mogao je birati gdje će pucati, ali loptu je glavom poslao pored Lončarićeve desne stative.

Izmjene koje su treneri napravili potpuno su razvodnile igru, a do isteka 90 minuta vidjeli smo još jednu šansu, i to kakvu. Badelj je poslao "loptu s očima" prema Ettu koji ju je odlično primio na prsa, ali ju Dinamov Brazilac nije uspio iskontrolirati i uputiti pravi šut - vratar Stojanov i taj je put izašao kao pobjednik.

DINAMO: Lončarić, Etto, Bišćan, Cufre, Mesarić, Ademi, Badelj, Vrsaljko, Sammir, Rukavina, Slepička

SHERIFF: Stojanov, Vranješ, Samardžić, Nadson, Branković, Volkov, Adamović, Fred, Diedhiou, Erokin, Franca

Sudac: Eric Braamhaar (Nizozemska)

6. Etto - 4:3, Vranješ - 4:4

7. Calello - 5:4, Nikolić - 5:5

8. Vrsaljko - Stojanov brani, Branković - Lončarić brani

9. Dodo - stativa, Hačaturov - 5:6

Pročitajte više