Video - Suton nije mogao sam: Peti trijumf Jordanove North Caroline!

KOŠARKAŠI sveučilišta North Carolina pobijedili su u ovogodišnjem finalu NCAA lige, odigranom u Detroitu, suparnike iz Michigan Statea koje je predvodio sjajni Goran Suton, s uvjerljivih 89:72. Bila je to jednosmjerna ulica za Michigan, ali ne i za Sutona koji je još jednom  zablistao sa 17 poena, 11 skokova i dvije blokade.

Peta je to kruna North Caroline u povijesti, osvajali su je 1957., 1982., 1993., 2005. i ove godine. Inače, ovo popularno sveučilište, gdje je i prve korake u karijeri napravio i vjerojatno najbolji košarkaš svih vremena Michael Jordan, je ukupno devet puta u povijesti igralo finalnu utakmicu, dok su ukupno 18 puta nastupali na Final Fouru.

Ovom prilikom su lakoćom došli do naslova, makar je veći dio publike bio obojen u zeleno-bijele odore, odnosno, popunjen navijačima Michigan Statea. Bio je to spektakl u pravom smislu riječi.

Magic Johnson, legenda Michigan Statea na parketu se uoči utakmice pridružio najboljem bijelom košarkašu svih vremena Larryju Birdu; podbacili su loptu iz specijalne serije, posvećene 30. godišnjici najgledanijeg NCAA finala svih vremena.

Dvije velike legende i veliki rivali, Magic Johnson i Larry Bird na košarkaškom terenu prvi su se put susreli na utakmici između Birdovog Indiana Statea i Magicovog Michigan Statea. Dotad neporažena Indiana gubi 75:64, a Magic nadvisuje Birdovih 19 sa svojih 24 poena.

Utakmicu N.Caroline i Michigana Magic nije mogao odgledati do kraja. Novinarima nije promaknuo njegov bijeg s tribine sredinom posljednje četvrtine.

Kojim smjerom ide utakmica pokazala je 5. minuta kada je North Carolina vodila 22:7, a na poluvremenu je bilo ogromnih 55:34. Do kraja utakmice je North Carolina odigrala u manjoj brzini, pa je suparnik uspio ublažiti konačni poraz.

Čak 15 od 18 slobodnih bacanja je pogodio Ty Lawson koji je sa 21 poenom bio najbolji strijelac kod pobjednika. Dodao je svemu šest asistencija i četiri skoka. Tyler Hansbrough je, pak, dodao 18 poena uz sedam skokova.

NCAA finale:

North Carolina - Michigan State 89-72 (Lawson 21p, 6a, 4s, Hansbrough 18p, 7s / Suton 17p, 11s, 2b)

D.R:/Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više