Video: Usain Bolt istrčao stotku za 9.69!

USAIN BOLT potvrdio je status najbržeg na svijetu; u ljepotici Igara na 100 metara srušio je vlastiti svjetski rekord i postao prvi čovjek koji je kraljevsku dionicu istrčao za 9 sekundi i 69 stotinki.

Ima samo 21 godinu, i sve donedavno trčao je samo utrke na 200 metara, bio je i svjetski juniorski rekorder, prvi koji je vrijeme na 200 metara spustio ispod 20 sekundi. Početkom 2008. godine Bolt je bacio rukavicu Asafi Powellu, istrčao je 100 metara za 9.76. Istog mjeseca  na Reebkog mitingu u New Yorku srušio je Powellov rekord i postavio novi; 9.74.

U Pekingu su sve oči trebale gledati duel Tysona Gaya i Asafe Powella, no Bolt je ukrao svjetla reflektora. Gay nije uspio niti domoći se finala, Powell je dokazao da (još) uvijek ipak nije igrač za velike utakmice.

Usain Bolt toliko je dominantno odradio finalnu utrku da je mogao početi slaviti 15 metara od cilja. Da kojim slučajem nije slavio, tko zna koje bi vrijeme pisalo na semaforu.

"Došao sam u Peking osvojiti zlato, to je bio moj glavni i jedini cilj. Nisam ni znao da sam postavio novi svjetski rekord dok nisam istrčao pobjednički krug. Sada ću sve misli usmjeriti na utrku na 200 metara. Došao sam ovdje potpuno spreman i idem po novo zlato", - izjavio je presretni Bolt neporedno nakon finalne utrke.

Sasvim je jasno da i svjetski rekord na 200 metara opasno visi.

Bez vjetra u leđa  

Bolt je osvojio zlato uz najbolji rezultat svih vremena bez imalo vjetra u leđa, službeni mjerač ispisao je nule. Samo je jednom živi čovjek istrčao brže vrijeme u povijesti “stotke”, no Tyson Gay tom je prilikom imao nedopustiv vjetar u leđa (4.1 metar u sekundi), i njegov "rekord" 9.68 nije priznat. Upravo je zato šteta što na Igrama nismo vidjeli pravog Gaya koji nije krio ljutnju zbog svog neuspjeha. No, nije to bila njegova godina.

Bolt je dokazao da mu u ovom trenutku nema ravnog među sprinterima. Gay je ostao nedorečen, Powell preplašen. Boltu se nitko nije niti približio u prolasku kroz ciljnu ravninu, a najbrži čovjek svijeta, posljednjih dvadesetak metara ubacio je u manju brzinu.

"Gadno sam zabrljao. Noge su me iznevjerile. Usain je trčao nevjerojatno i jako sam sretan zbog njega. Silno sam želio osvojiti to zlato, ali sada je očito da još nisam bio spreman", priznao je Powell nakon utrke. 

Srebrnu medalju osvojio je reprezenativac Trinidada i Tobaga Richard Thompson s istrčanih 9.89, što je njegovo najbolje vrijeme. Bronca je ipak otišla u SAD, Walteru Dixu iz SAD, također s osobnim rekordom 9.91.

OI, atletika, 100 m, finale, muški:

1. Bolt (Jamajka) 9.69

2. Thompson (Trinidad i Tobago) 9.89

3. Dix (SAD) 9.91

Uskoro opširnije.

Pročitajte više