Video: Zagrebaši su opet izabrali teži put

BILA JE to utakmica u kojoj su samo mazohisti umirali od ljepote. Kao što smo očekivali, Zagreb i Kiel potukli su se muški i beskompromisno. Rukomet je patio, ali ipak se radi o četvrtfinalu Lige prvaka. U kojem su Zagrebaši opet izabrali teži put. Krenulo je s dosta nervoze, na prvi smo pogodak čekali do četvrte minute. Omeyera su Zagrebaši razbranili na samom startu, ali Gorazd Škof nije zaostajao. Ozbiljno je shvatio poruku Zorana Gopca uoči utakmice; i Slovenac je sinoć bio naš Omeyer, sa 14 obrana.

"Znali smo da će biti teška, ratnička utakmica. Šteta što Džomba nije pogodio u drugom poluvremenu kada smo mogli stvoriti razliku. No, to su detalji", govorio je Škof, zahvalivši se publici na sjajnoj "utakmici".

U najboljem izdanju bili su Tonči Valčić i neuništivi Igor Vori, ali su ispodprosječne partije pružili Kiro Lazarov koji je prvi pogodak zabio u 34. minuti, te Mirza Džomba, koji se napromašivao u bitnim trenucima.

"Moramo biti zadovoljni, ponajprije s obranom koju smo odigrali u prvom poluvremenu, nismo im dopustili da nas iskontriraju. No, kada smo u drugom poluvremenu poveli s dva razlike prebrzo smo završavali napade, a tako se nismo dogovorili prije utakmice. Veseli me činjenica da imamo prostora za napredak."

Povratak na krivi način

Bila je to i utakmica žestokih obrana, u kojoj Kiel nije imao rješenja za Zagrebovu 3-2-1 zonu, ali niti Zagreb nije pronalazio prostora kraj divovske 6-0 obrane Kiela. No, zebre su djelomično uspjele progurati svoju klasičnu igru u napadu, i golove su postizali puno lakše i brže od Zagrebaša koji su ipak promašili ono što četvrtfinale Lige prvaka ne može istrpjeti.

Trener Senjanin Maglajlija morao je apostrofirati lošu igru pojedinaca;

"Izvukli smo bod i to je jedna od dvije stvari s kojima sam zadovoljan. Druga je naša 3-2--1 obrana, nisu nas nadigrali i to je naša šansa u uzvratu. Ipak, da bi se pobijedio Kiel, najjača momčad svijeta ne možemo dozvoliti da imamo 3-4 igrača koji imaju loš dan
Tražili smo dva-tri dodatna pasa, a Kiel nas nije natjerao da ih nemamo. Problem je u koncentraciji i lošoj individualnoj formi. Igrači se  pokušavaju vratiti u igru pogrešnim putem. Kiro odavno nije odigrao lošiju utakmicu, ali vjerujemo da je igrač koji rješava susrete kada nitko ne može i bit će sigurno pravi u uzvratnoj utakmici. Ne možemo dozvoliti da promašujemo zicere, sedmerce i kontre, kao što ne možemo dozvoliti da nam utrčava njihov drugi pivot na crtu", analizirao je Maglajlija.

"Opet smo odabrali teži put. Mislim da nismo odigrali neku utakmicu, počevši najprije od mene. Za četvrtfinale nije dovoljno odigrati osrednju utakmicu. Na kraju smo i s takvom igrom izvukli remi, tješi me što smo sve bitne, prave utakmice ove sezone odigrali dobro u gostima. Kiel me nije impresionirao, možda su imali loš dan. Utakmica nije bila pretjerano kvalitetna, početak je bio dosta nervozan s obje strane, skoro pet minuta bez gola. Drž' ne daj tekma, idemo na popravni za sedam dana. Dogovorili smo se u time outu da idemo gore po pobjedu, mislim da smo sposobni za to. Mogli smo kod Chamberryja i kod Loewena. Moramo odigrati s puno više koncentracije u napadu, zabit ono što se mora zabiti. Da je tako večeras bilo, pobijedili bi s osjetnom prednošću. Nisu nas nadigrali, niti su napravili nešto ekstra, sami smo sebe pokopali", priznao je Mirza Džomba koji je u nastavku stao na krilo umjesto Zlatka Horvata.

Kiel ne može bolje, mi možemo!

Osim dobrim učinkom u gostima koji su ostvarili ove sezone, Zagrebaši se uoči uzvrata u Kielu tješe činjenicom da Kiel ne može odigrati puno bolje, dok oni samo nisu prikazali ni 50 posto svojih mogućnosti.

"Nisam nezadovoljan, ipak smo ih spustili ispod 40 pogodaka, inače zabijaju 40 u svakoj utakmici. Fulali smo previše lopti, neke šuteve isforsirali i to je bila osnovna greška. Kiel ne može puno bolje, nećemo se predati...", komentira Denis Špoljarić.

Neutješan je zato bio Ljubo Vukić, koji je zabio 29., pobjedonosni pogodak, ali izvan vremena. Tako su junaci Zagrebovog remija ostali Valčić i Škof.

"Imao sam u ruci loptu za pobjedu, čovječe... I ukralo mi je... Malo me to dotuklo, ali jebiga... Igrali smo savršenu 3-2-1 obranu u prvom dijelu, u drugom smo pali, što je normalno, falilo je koncentracije. Oni su zabili dosta golova iz tranzicije, ali spustili smo ih na 28 golova. Sve u svemu, jako teška utakmica. Kiel je fizički najsuperiornija ekipa, svjetska sila. U uzvratu se nadam boljoj igri, nadali smo se pobjedi kod kuće i žao mi je što nismo uspjeli", rekao nam je Vukić.

Realno je situaciju sagledao i trener Mirko Bašić;  "Nismo do sada imali priliku igrati protiv ovakve momčadi. Oni su najjači na svijetu, i za nas je ovo novo iskustvo. Vjerujem da će nam biti lakše igrati u uzvratu bez obzira na atmosferu i činjenicu da su igrači Kiela bolji kod kuće. Može nam pomoći ovo iskustvo, bila je to prava muška utakmica".

Dea Redžić
Foto: Goran Mehkek, Cropix

Pročitajte više