Vip tour: Slavili zagrebački parovi

U FINALU Vip tour Sony Ericsson Kupa u Novalji slavili su zagrebački parovi: do naslova su stigle Andreja Jurčić i Mirela Delić te, prvi put ove sezone, Grga Trimčevski i Krševan Sorić. Treće mjesto osvojili su Andrija Polić i Marko Žaja te Dalida Vernier i Nikolina Kovačić, a rasplet borbe za naslov pobjednika Vip toura 2006 donijet će posljednja postaja na Hvaru, od 11. do 13. kolovoza.

Ono što se s nestrpljenjem čekalo, kao najljepša moguća završnica Kupa Hrvatske, bilo je veliko muško finale. Pred dupkom punim tribinama, nakon tri seta prepuna uzbuđenja i dojmljivih poena, Trimčevski i Sorić su rezultatom 22:20; 16:21; 15:7 braniteljima naslova, Križanoviću i Ivkoviću, uzeli pehar namijenjen najboljima. Finale ženskog turnira s pravom je u najavi bilo označeno iznimnim obračunom, jer su oba para kroz natjecanje po skupinama te u polufinalu bila izuzetno uvjerljiva i dominantna.

Sanji Popović i Ivani Miloš ovo je bilo prvo finale na ovogodišnjem Vip touru, dok su zbog svog velikog iskustva status blagih favoritkinja uživale Andreja Jurčić i Mirela Delić. To se na kraju pokazalo presudnim, jer unatoč izvanrednoj igri mladih Riječanki, Jurčić i Delić su nakon dva duga i iscrpljujuća seta (21:18; 22:20) potpuno zasluženo ponijele naslov pobjednica Sony Ericsson Kupa 2006.

Finalni dan Vip toura 2006 u Novalji započeo je vrlo rano mečevima muških četvrtfinala, a prvi su na teren izašli aktualni prvaci Hrvatske Toni Ivković i Pero Križanović. Bez ikakvih problema protutnjali su pokraj Hanžića i Bolića, s 2:0 u setovima, što je pošlo za rukom i drugim favoritima turnira, Grgi Trimčevskom i Krševanu Soriću, zatim Andriji Poliću i Marku Žaji te pomalo iznenađujuće Željku Nojiću i Antoniju Suraću. Oni su pobjedom u tri iscrpljujuća seta iz borbe za medalje izbacili par Lejo/Osmokrović.

Oba ženska polufinalna susreta prošla u velikoj dominaciji dva najbolja hrvatska para, pa je izgled finala u potpunosti očekivan. Hrvatske reprezentativke Popović i Miloš ponudile su vrhunsku odbojku na pijesku i silovitom igrom bez većih problema nadmašile Vernier i Kovačić. U drugom susretu poluzavršnice Jurčić i Delić bile su još nemilosrdnije te su svojim protivnicama, Ribičić i Škrabić, u dva seta prepustile svega 26 poena.

Muška polufinala ponudila su pregršt odbojkaškog zadovoljstva brojnom gledateljstvu, a posebno je zanimljiv bio splitski dvoboj parova Ivković/Križanović i Polić/Žaja. Prema očekivanjima, bolji su bili Ivković i Križanović te se u dva tijesna seta plasirali u veliko finale. Priliku za osvajanje novaljskog turnira sjajnom igrom su izborili Trimčevski i Sorić, ostavivši bez šansi Nojića i Suraća (2:0 u setovima).

U susretu za treće mjesto Vernier i Kovačić s jedne strane te Ribičić i Kovačić s druge dodatan su poticaj dobile s ispunjenih tribina ispred Beach Cluba Kalypso. S obje strane viđena je dobra igra no osjetno bolje u ovom meču bile su Dalida Vernier i Nikolina Kovačić te nakon 21:10; 21:16 sasvim zasluženo nose broncu sa Zrća. Odbojkaši su u borbi za treću poziciju na Sony Ericsson Kupu odigrali sjajan susret u kojem je viđeno mnoštvo dojmljivih blokova, smečeva i hvatanja u polju, što je često gledatelje dizalo na noge. U izjednačenoj igri odlučivale su nijanse, a očito su se Andrija Polić i Marko Žaja bolje oporavili od polufinalnog poraza nego Nojić i Surać. Oba seta završena su istovjetnim rezultatom (21:17; 21:17), što je Splićanima bilo dovoljno za uzimanje utješne medalje.

Pročitajte više