Višnjik svečano otvoren velikom pobjedom ruskih rukometaša

ČAST da službeno otvore novu zadarsku multinamjensku dvoranu na Višnjiku na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre dobili su rukometaši Rusije i Alžira. Rusi su u svom prvom ogledu na turniru s lakoćom potvrdili epitet jednog od favorita (uz Hrvatsku naravno). Utakmica protiv Alžira bila je Rusima samo lakši trening a konačni 39:12 rezultat sasvim realno odražava stanje na terenu.

Najbolji igrač Rusije bio je fenomenalni Černoivanov koji je zabio devet pogodaka uz stopostotni postotak šuta, a s po četiri gola pratili su ga Evdokimov, Igropulo, Kamanin i Alsanjan. Najbolji strijelac Alžira s pet pogodaka bio je Chehbour.

Punih 12. minuta čekao se prvi pogodak alžirske reprezentacije protiv Rusije, a kad je napokon stigao ugodno popunjene tribine Višnjika popratile su ga bučnim pljeskom. Nažalost po navijače Alžira, u tom je trenutku Rusija već vodila 7:1. Strijelac za prvi gol Alžira bio je Boudrali, ali to je ostala i jedina lopta koju je smjestio u mrežu s obzirom da je u 28. minuti "nagrađen" crvenim kartonom.

Odabranici Vladimira Maksimova danas su pružili pravi primjer kakvu utakmicu treba odigrati protiv vrlo grubih Alžiraca. Ruska je obrana funkcionirala besprijekorno i protivnike držala daleko od gola kojeg je veći dio utakmice samouvjereno čuvao Oleg Grams. Puno ukradenih lopti i brze kontre koje su redovito realizirali bile su ključ ruske pobjede, a nije naodmet napomenuti ni da su Rusi često imali prednost igrača više zbog učestalih nedozvoljenih startova alžirskih rukometaša.

U napadačkom aspektu igre Rusi su težili brzim akcijama i rješavali se lopte prije nego su bi ih Alžirci stigli faulirati što je na samom početku utakmice rezultiralo gotovo nedostižnom serijom 7:0. Kad su u prvih 30 minuta Rusi ograničili Alžirce na samo 5 pogodaka, a sami zabili 19, postalo je jasno da će se drugo poluvrijeme igrati u revijalnom tonu.

U skladu s očekivanjima, ruski je izbornik na teren izveo gotovo sasvim promijenjenu momčad jer mu je golema prednost iz prvog dijela omogućila da pruži priliku svim igračima i odmori nositelje igre. Najbolji strijelac iz prvog poluvremena Konstantin Igropulo svoju je ulogu tako prepustio Aleksandru Černoivanovu, a na poziciji razigravača vrlo se spretnim pokazao Aslanjan.

Prokušanom formulom iz prvog dijela, visoko postavljenom obranom, brzim kontrama i napadima s brzim dodavanjima koja otkrivaju rupe u obrani Alžiraca, Rusi su nastavili puniti mrežu svojih protivnika. Alžirci su bili nemoćni, nakon 15 minuta igre u drugom poluvremenu Rusija je imala čak 25 golova prednosti i kod Alžiraca je zavladala malodušnost. Raspoloženje im nije mogao podići ni bučni pljesak s tribina koji je pratio svaki dobar potez Alžiraca.

Prva utakmica kvalifikacijskog turnira u Zadru dala je tako potvrdu predviđanjima koja su kolala posljednjih dana. Hrvatska i Rusija moraju osigurati mjesto na Olimpijskim igrama u Pekingu, s obzirom da ovakav Alžir ne može pobijediti Paklene, a Japance su ionako već svi otpisali, samo to ne žele prerano priznati.

Foto: eZadar

Pročitajte više