Vlast uz Mamića: Pada zakon o sportu, idu nove izmjene!

Foto: Hina / Index / HDZ 

HDZ-ova vlast čvrsto je uz Zdravka Mamića. Vlada RH zatražila je nove izmjene tek promijenjenog Zakona o sportu kojeg Mamićev nogometni savez, ujedno i podružnica vladajuće stranke, mjesecima opstruira te neometano i nekažnjeno ignorira. 

Tjednima smo od ministarstva Predraga Šustara i Ustanovnog suda RH čekali odgovore o tumačenju i provođenju posljednjeg Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sportu koji je na snagu stupio početkom veljače, a na inicjativu udruge Naš Hajduk, SDP-a i HNS-a. No, to kao da se i nije dogodilo. HDZ-ova vlada donijet će svoje izmjene Zakona o sportu, onako kao što to odgovara njihovom političkom krilu u nogometnom savezu Zdravka Mamića i Davora Šukera, najžešćih protivnika postojećeg zakona.

Šustar nam nakon duge šutnje i pozadinskog rada u petak navečer šalje važnu odluku Vlade, koja je iskoristila mehanizam da ministarstvu sporta odmah naloži sastavljanje novog zakona, umjesto da postojeći šalje na dodatno tumačenje Hrvatskom Saboru. 

Tim je trikom Šustar neko vrijeme zavlačio javnost, manipulirajući da je zakon zbog nejasnoća poslao na tumačenje u Sabor.  Šustar ne samo da je zavlačio, on je i lagao kada je kazao da je od Sabora tražio tumačenje zakona koji u međuvremenu nitko nije poštivao. Još jedan ministar koji ne zna puno o sportu, ali zna da je zakon napisan "samo protiv jedne , osobe", dopustio je ruganje s propisima koji, podsjetimo, vrijede još uvijek i sve dok se u proceduru ne uputi prijedlog novog zakona. Njega je po brzom postupku, službeno na Šustarov zahtjev, zatražila Vlada RH te ujedno srušila odredbe koje su posebno žuljale nogometni savez.  

Vlada štiti bazu moći Mamića i Šukera 

Postojeći zakon izmijenio bi arhitekturu HNS-ove moći i mehanizam izbora u županijskim bazama čiji glasači godinama daju legitimitet postavi koja vlada hrvatskim nogometom. Umjesto županijskih i političkih lobija, zastupnike u Skupštinu HNS-a davali bi klubovi, sukladno stupnju natjecanja. No, Vlada, kao i nogometni savez, smatraju da se ta odredba ne može provesti. Šustarovo ministarstvo u najkraćem mogućem roku mora napisati i u proceduru uputiti nove izmjene.

 

Ključni obvezujući dokument hrvatskog sporta, u nedostatku nikad dovršene Nacionalne sportske strategije, opet će se kasapiti u sabornici zbog interesa politike Zdravka Mamića i niza drugih, krivih razloga. Ostat će neriješeni gorući problemi financiranja i osnovne strategije.

"Postojeći zakon na snazi je dok u saborsku proceduru ne dođe prijedlog izmjena i dopuna. U jednoj odgovornoj državi koja pretendira biti pravna Vlada i ministarstvo zaduženi su za primjernu pozitivnih zakonskih propisa. Onemogućavanje odnosno pasivnost kod provođenja zakona o sportu ide na ruku HNS-u, a kontra je interesa onih koji su inicijativu pokrenuli. Smatram da je postojeći zakon pisan u dobroj namjeri, ali je manjkav te ne propisuje jasne sankcije prekršiteljima", komentirao je za Index sinoć sportski pravnik i bivši HNS-ov dopredsjednik Ivan Brleković.

Odgovor MZOS, 6. svibanj 2016.

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, nakon što je uvidjelo nemogućnost nesporne primjene odredbi Zakona o sportu (članak 46. stavak 7. i članak 47. stavak 8.), u proceduru Vlade RH uputilo je Prijedlog za vjerodostojno tumačenje spornih odredbi. S obzirom na to da je prema Poslovniku Hrvatskoga sabora Vlada RH jedan od ovlaštenih predlagatelja vjerodostojnog tumačenja, odluku o tome hoće li u konkretnom slučaju doista uputiti Prijedlog za vjerodostojno tumačenje spornih odredaba Hrvatskome saboru u konačnici donosi Vlada Republike Hrvatske.

Podsjetimo kako je sporni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu donesen u ljeto prošle godine, po hitnome postupku i bez javne rasprave nakon što je inicijativa, kao i normativno rješenje, pokrenuto od Klubova zastupnika HNS-a i SDP-a kao predlagatelja Zakona.

U proceduri Vlade RH zatraženo je i mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vlade RH koje je navelo da se, uzimajući u obzir svu kompleksnost i složenost nastale situacije, u pitanje dovodi mogućnost potpunog otklanjanja nejasnih i nepreciznih normi vjerodostojnim tumačenjem te stoga kao sustavniji i cjelovitiji način njezina rješavanja predlažu da se razmotri potreba pristupanja postupku izmjena i dopuna Zakona o sportu.

Koordinacija Vlade Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i ljudska prava razmotrila je Prijedlog ministarstva te donijela zaključak da se "umjesto upućivanja predmetnoga Prijedloga Hrvatskome saboru radi davanja vjerodostojnog tumačenja pristupi izradi izmjena Zakona o sportu. S tim u vezi zadužuje se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da izradi prijedlog izmjena Zakona o sportu, u dijelu navedenih spornih odredbi, te da ga u najkraćemu mogućem roku uputi u daljnju proceduru, sukladno Poslovniku Vlade Republike Hrvatske", stoji u priopćenju koje smo primili.

Pročitajte više