EURO 2020

Vlaović: Mislim da nećemo čekati 20 godina na medalju na velikim natjecanjima

Index Sport

HRVATSKA reprezentacija je i nakon druge utakmice na Europskom prvenstvu bez pobjede. Nakon poraza od Engleske (0:1) u otvarajućoj utakmici u skupini D, Hrvatska je remizirala odigravši s Češkom 1:1.

Proslavljeni bivši hrvatski reprezentativci Goran Vlaović i Dario Šimić bili su u Indexovom studiju gdje su s Deom Redžić komentirali susret i analizirali šanse reprezentacije za prolazak skupine.

Moramo pobijediti Škotsku

''Teško za gledati, definitivno. Određeno razočaranje, očekivao sam više od reprezentacije prije utakmice. S obzirom na to kako je bilo nakon prvog poluvremena, pojavljuje se zadovoljstvo. Situacija je klimava, a doima se da je Češka slabija od Škotske koju moramo pobijediti. U određenim smo problemima i bojim se samo da izjednačenje nije tek produljenje agonije'', izjavio je Vlaović, a Šimić dodao:

''Većim dijelom utakmice ne možemo biti zadovoljni. Nedostaje energije, trke, dosta toga. Na momente smo izgledali dobro, ali nije to prava Hrvatska.''

''Imali smo period nakon prvih 25 minuta kad su nas Česi izdominirali i bili bolji i onda smo uspostavili kontrolu i igru. Djelovalo je kao da će stvari doći pod našu kontrolu, a onda se dogodio penal koji nas je bacio. Nepreciznosti Rebića... Da smo odmah izjednačili, možda bismo došli u vodstvo. Srećom, nakon poluvremena smo rano zabili potreban gol. Ostaje žal za ostatkom drugog dijela gdje smatram da smo s impulsom gola trebali nadigrati protivnika koji je manje kvalitetan od nas'', nastavio je Vlaović.

''Nedostajali su žar i želja. Teško je reći je li ih Češka imala, ali djelovala je svježije. Naši su igrači pred kraj hvatali zrak.''

Jedanaesterac

Je li Lovren napravio jedanaesterac?

''Za mene nije, ali po novim pravilima... Bila je ruka, bilo je krvi, išao je unatrag. Nisam stručnjak. Čini mi se da se penali olako sude, ali trebaju obrambeni igrači paziti'', rekao je Šimić i dodao:

''Pozitivno je da smo izvukli neriješeno u za nas lošoj utakmici. To je odlika velikih momčadi, i dalje smo u igri i možemo se nadati prolasku. Nedostaje energije.''

''Da nije bilo VAR-a, ovaj jedanaesterac ne bi postojao. Bio sam napadač i mislim da napadače treba favorizirati, ali za mene ovo nije kazneni udarac. Lovren je odnio loptu, a onda vrhom lakta pogodio suparnika u nos. Nije to bio jak udarac, ali čim sam vidio krv i vidio da gleda VAR, znao sam da će biti jedanaesterac. Lovren je bio ispred napadača i imao loptu na glavi. U nastavku duela, zbog blokiranog tijela, lakat mu leti unazad i pogađa ga u nos. Da nije bilo krvi, ne bi bilo penala. Žalosno je da takvi detalji presuđuju'', rekao je Vlaović.

''Suci imaju naputke da jedanaesterac mora biti intenzivniji. Ovo nije bilo intenzivno, ali ako je krvarenje bilo uzrok, onda je to to'', nadovezao se Šimić.

Perišić je izjednačio.

''Njemu čestitke, ali... Što prije i što više moramo ostavljati Perišića u situacijama jedan na jedan. Odlično je primio loptu, zalomio igrača i pogodio. To je ogledni primjerak onog kako bi Hrvatska trebala igrati. I s Brekalom smo to mogli, ali morao se više izvlačiti na stranu. Sve se to nadovezuje na pitanje koja je naša ideja'', nastavio je Vlaović pa rekao:

''Sve se svodi na to da moraš koristiti kvalitete igrača koje imaš na bokovima, a one koji su dobri u šesnaestercu - na tom mjestu.''

Izostavljanje Brozovića

Je li bila dobra odluka izostavljanje Brozovića?

''Nedostajao nam je pravi Brozović. Kad je pravi, on je jedan od naših najboljih igrača. Možda je izbornik procijenio da nije u top-formi. Perišić se u prvom dijelu nije vidio, vidi se da mu je lakše kad igra na lijevoj strani i prolazi prema golu. Brekalo bi, da je ostao još 15 minuta, možda bio taj koji bi zabio. Nemamo viziju kako postaviti stvari kakve su bile u Rusiji. Tražimo formulu ili prvih 11, a zasad nemamo pravu igru i igrači su ispod forme. I u veznoj liniji je bilo problematično, nismo mogli presing napraviti. Rebić je kretao, nitko ga nije pratio. A izgubili smo posjed'', rekao je Šimić koji je i prije utakmice rekao da Modrić i Kovačić nisu kompatibilni.

''Ako pričamo o zadnja dva vezna u 4-2-3-1, onda su sličniji jer se traži kreativan i defenzivan, no u ovoj nam je situaciji nedostajao Brozović i zato je posjed bio na strani Čeha. Luka i Mateo su bili pod pritiskom i nedostajao je igrač koji bi pomogao u organizaciji, a još više u oduzimanju lopte. Brozović je tu naš najbolji igrač. Nedostajao je, ali treba to shvatiti. Odlučilo se za drugu taktiku'', kazao je Vlaović.

Modrić je bio umoran

Petković u napadu?

''Odigrao je solidno. Izmjene nam nisu donijele neku posebnu priču. gol koji smo zabili i šanse koje smo stvarali, to je bilo slično kao u prvom poluvremenu'', rekao je Vlaović.

Luka Modrić?

''Djelovao je umornije. U situaciji smo gdje je tabu komentiranje Modrića, ali nije bio ni blizu izdanja po kojima ga znamo. Ali to je bilo očekivano jer je bio okrenut zatvaranju igrača. Trčanje za nekim oduzima snagu, izmorio se i u organizaciji nije bio na razini na kojoj to inače jest. Pred kraj se vidjelo i da se naslanja, sigurno je bio jako umoran. Nije lako, to se mora znati, držati sredinu terena kad igraju samo dvojica. I Kovačić, koji inače ima dobra pluća, je bio umoran'', dodao je bivši napadač hrvatske reprezentacije, a Šimić se nadovezao:

''Igrajući 4-4-2 oslobodili smo prostor u sredini koji Luka i Mateo nisu mogli pokriti. Nedostajala je jedna desetka, nedostajali su igrači u sredini. To je Luki stvaralo problem, ali vidjelo se nekoliko njegovih lopti koje samo on može poslati. Dalić je svjesno riskirao s dva napadača, zbog pritiska, a mi pritisak nismo mogli napraviti. U zadnje vrijeme nitko ne igra 4-4-2.''

''To je bilo u fazi obrane, Kramarić se dosta vraćao'', dodao je Vlaović.

Tko treba u napad u trećoj utakmici?

Ante Rebić?

''Na momente je djelovao živo, radio je pritisak, bio brz. Svima je bilo teško, ali njemu je lakše kad ne igra leđima okrenut prema golu'', rekao je Šimić.

Hoće li igrati u napadu u trećoj utakmici?

''Ne znam. Kada bi se gledao suparnik koji slijedi, onda bi baš trebao igrati. Ne znam što će Škoti napraviti protiv Engleske, nije za očekivati njihovu pobjedu, a ako uzmu bod, ići će na pobjedu protiv nas. Domaćini su, a ono što smo vidjeli protiv Čeha, mislim da nisu tip kalkulantske ekipe i da će ganjati i ići prema naprijed. U tom slučaju i formaciji, Rebić bi dobro došao. On je sjajan na kratkim i ničijim loptama. Gdje nisu čiste lopte, tu je on fantastičan. Da bi to imao, mora kretati bočno, ne iz centra. Tako ima više prostora ispred sebe.''

''Nemojmo o pojedincima, trebamo naći njih 11 koji moraju imati energiju i biti dobro postavljeni da daju sve od sebe i odigraju pravu utakmicu. Naravno da se priča o pojedincima, ali mnogi su ispod svoje razine'', rekao je Šimić.

''Moramo se odlučiti za sustav ili dva, ali da se zna kako ih koristiti i u kojem slučaju. Igrači to moraju znati. Tražimo se'', dodao je Vlaović.

Ante Budimir bi danas možda dobro došao?

''Nismo imali ubačaje s krila. Brekalo je prebačen lijevo. To je znak da nema namjeru igrati s centaršutovima. Da je bilo obrnuto, da je Perišić na lijevom krilu, a Brekalo na desnom, bilo bi jasno koja je namjera. Zato nije bilo Budimira, i to je logično. Svaka mu čast, iza njega je odlična sezona, ali kad gledaš današnju Češku, nema logike ići na skakača. Posebice jer nama to nije prirodno, nismo tako igrali niti kad smo imali Mandžukića. Tako igraju Česi, tako igra Schick. Mi takvu igru nemamo i onda nema logike da se stavi Budimir. To ne znači da neće trebati'', rekao je Vlaović.

Jesmo li trebali igrati s trojicom u obrani?

''Nije problem, ali onda stavi Gvardiola i Vrsaljka, a na bočne Perišića ili Brekala ili što već. To je na Daliću. Ne treba o tome pričati, nisu problem četvorica odostraga. Pod hitno trebamo Vrsaljka koji je dugo bio ozlijeđen i koji se nakon toga nije naigrao. Teško mu je. Igrao je sad sve utakmice i bojim se da to nije najbolji put njegova povratka u formu, ne znam kako će to njegovo tijelo izdržati. Mislim da ga je trebalo izvaditi najkasnije nakon sat vremena igre'', priča Vlaović i dodaje:

''Nije da nemamo desnog beka, tu je Juranović, ima opcija, ali nebitno. Ja ovo govorim zbog toga što se on troši.''

''Mislim da to nije Vrsaljko iz Rusije i to je normalno zbog operacija i oporavka. On se vraća, a kad nije sve dobro, onda je i njemu još teže'', kaže Šimić.

Nedostaju navijači

''Pedeset posto bi nam dali navijači. Mislim da bi dečki, djelovali su umorni, od navijača dobili impuls koji im je nedostajao da dođemo do pobjede. Da poguraju na nekom korneru ili autu. Nismo to imali, ovo je realan rezultat s obzirom na prikazano na terenu. Nismo time zadovoljni, očekivao sam bolju Hrvatsku barem u prvom poluvremenu kad nismo mogli pričati o gubitku snage. Opet, ne treba niti oduzeti zasluge Česima koji su se pokazali kao solidna momčad'', priča Vlaović.

''Nas nakon Rusije cijene, a na kraju imamo Modrića koji je Zlatna lopta i igrače koji su u svjetskim klubovima. Češka to nema. To puno znači, to je prednost na našoj strani. Bit će problem kad nas se prestanu plašiti, premda nisu se oni povukli, već nas napali. Svaka im čast na tome'', dometnuo je Šimić i rekao:

''Možda je naša realnost pad koji je započeo još ranije. Dobro je imati visoko postavljenu letvicu, ali nismo velesila kao Engleska, Španjolska ili Brazil, već mlada i talentirana država s fenomenalnim uspjesima. Dugo nećemo imati Modrića, on se rađa jednom u sto godina, ali imamo mladih igrača koji su dobri, kao što su Ivanušec, Gvardiol...''

''Nije slučajno da ne igramo dobro, to moramo konstatirati, ali sa željom da se to promijeni'', nastavlja Šimić.

''Mislim da nećemo morati čekati novih 20 godina na medalju na velikim natjecanjima. Ovo je generacija, igrači koji će u sljedeće tri-četiri godine popuniti sve redove u reprezentaciji'', siguran je Vlaović.

Dalić?

''Moramo se sjetiti kako je i pod kojim uvjetima preuzeo reprezentaciju i da je bio izuzetan. Naravno da je odgovoran za ovo, kao i cijela momčad. Ali, na Euru smo, živi smo i nadamo se da ćemo proći dalje. A prolazak skupine je dobar uspjeh'', dodao je Šimić.

Dalić je nakon utakmice rekao da smo bili spori, tromi i loše igrali presing. Govorio je i o energiji. Dodao je da smo u drugom dijelu bili bolji i da je 1:1 zasluženo.

''Pitanje je kako pronaći formaciju koja bi odgovorila modernom nogometu, hoćemo li preuzeti posjed, u kojoj zoni napadati. Energija nedostaje, tu se svi slažemo'', rekao je Šimić.

Vlaović je govorio o osnovama presinga i dodao:

''Ako je njegova ideja bila trčanje stoper-golman, Rebić koji zove druge,a svi kasne... Zbog toga u 60 minuti nismo imali zraka i snage, bili smo izmoreni. Ili se igra presing sa zadnjom linijom na centru ili imaš dvojicu koji su jaki, a ne Luku i Matea koji su plemeniti i koji nisu za to. Po ovim riječima mi je jasno da je Dalić imao drugu ideju od onog što se pokazalo na terenu. Možda su igrači željeli što prije zabiti gol, ali mislim da su trebali pratiti zahtjeve izbornika. On je s obzirom na njih postavio momčad, inače ne bi postavio ove igrače. Ima tu nekih krivih odluka ili ideja i kod igrača. Na kraju je dobro da smo izjednačili jer je izgledalo kao da je moglo i gore.''

Atmosfera u momčadi

Najteža utakmica u reprezentativnoj karijeri?

''Treće utakmice su nam uvijek bile najveći problem. Uvijek. I protiv Ekvadora i protiv Australije i Engleske. Sve te treće su mi bile uvijek teške jer se u prvim dvjema ubiješ, bude ti teško...'', rekao je Šimić, a Vlaović dodao:

''Škote nikad nismo pobijedili, a sad nam treba ta pobjeda. Dva boda neće biti dovoljna za prolazak skupine, a povijest nam pokazuje da u trećim utakmicama i protiv Škotske baš i ne ide. Idemo to sad...''

Ima potrošenih...

''Bez Brozovića je teško, on nam je izuzetno važan. On je maratonac, neću reći da je podcijenjen, ali on je jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji'', rekao je Šimić, a onda se opet okrenuo razgovor u smjeru Rebić ili Petković.

''Dalićeva odluka je imala smisla s obzirom na stanje na terenu jer mi smo očekivali povučenu Češku koja će igrati na kontre, a tako nije bilo. Odluka nije laka, ima slične i kvalitetne igrače'', rekao je Vlaović.

''Naš je problem da nemamo pravih igrača u top-formi. To je veći problem. Ako uvodiš napadača, recimo Petkovića, ako je momčad dobra i dobro igra, napadač može u posljednjih pola sata zabiti i dva gola'', nadovezao se Šimić.

Atmosfera u momčadi?

''Kad ne ide, onda nije sve idealno. Ne vjerujem da su veliki problemi. Nemam informacije o nekim većim problemima'', dodao je.

''Spomenuo sam tradiciju koja nas prati. Ne sviđa mi se to, nadam se da će se to prokletstvo srušiti. Ne bi bilo dobro da Škotska pobijedi Englesku jer ako tako bude, onda je naša situacija vrlo komplicirana. Bolje ne'', rekao je u najavi utakmice između Engleske i Škotske Vlaović.

Idealna momčad svih vremena Hrvatske je sljedeća tema. Teška za obojicu. Vlaović ne zamjera što za njega nema mjesta, kaže da se niti sam ne bi ondje stavio. Za Ćiru kažu da je bio preteča mnogih sjajnih trenera, čovjek koji je u vezni red spojio Bobana, Prosinečkog i Asanovića. 

Šimić se trudi sastaviti tu postavu, spominje Runju, ali na poziciji golmana su Pletikosa ili Subašić. Šimunić, Kovač i Jarni idu u obranu...

''Nema novaca za koje bih sastavljao tu postavu. Možemo slagati idealnih 11, ali da ih bude 111'', kaže dodajući da je lijepa činjenica da se ovako mučimo složiti momčad jer je to dokaz kvalitete koju je Hrvatska imala i ima.

Odlučujući ogled

Utakmica protiv Škotske. Koga staviti u igru?

''Stavimo jednog više u vezni red i jednog više u napad, možda sudac neće primijetiti'', nasmijao je Šimić.

''Meni je 4-3-3 draža varijanta. Efikasnost sustava ovisi o igračima na poziciji. Ova druga postava mi je logičnija od prve u kojoj nisam mogao prihvatiti Rebića i Kramarića na izmijenjenim pozicijama. Mislim da to nikad niti neću prihvatiti. Izbornik je tako odlučio, a on najbolje zna. Mi možemo pametovati s obzirom na to što vidimo na terenu. Ja se vraćam samo na njihove karakteristike i tvrdim to što tvrdim'', kaže Vlaović.

''Sustav 4-2-3-1 nudi bolje mogućnosti. Trebaju nam igrači s energijom koji mogu iznijeti igru u oba smjera, igrače mora pronaći Dalić. Možda će i Škoti htjeti izdominirati pa nas odgurnuti od gola kao što smo bili gurnuti u ovim dvjema utakmicama'', rekao je Šimić.

''Moramo podržavati reprezentaciju, ne smijemo zaboraviti blisku prošlost i veselje koje su nam ljudi koji se tamo nalaze, i koji su u teškoj situaciji, podarili'', poručio je za kraj Vlaović.

Pročitajte više