Voeller odstupio, Hitzfeld novi izbornik?

KAO ŠTO se i očekivalo, njemački izbornik Rudi Voeller (44) je dan nakon ispadanja s EURA na konferenciji za novinare podnio ostavku na svoju dužnost.

Voeller je preuzeo mjesto njemačkog izbornika nakon kraha "elfa" na EURU 2000. u Belgiji i Nizozemskoj, prije dvije godine na SP u Japanu i Južnoj Koreji odveo je Njemačku do finala, ali u Portugalu je u tri utakmice u skupini osvojio tek dva boda neodlučenim ishodima protiv Nizozemske i Latvije, što uz poraz od Češke nije bilo dovoljno za prolazak u četvrtfinale.

"Podnijet ću ostavku na svoju dužnost. Htio sam to već učiniti odmah nakon poraza od Češke, ali sam prije toga želio razgovarati s predsjednikom Saveza Gerhardom Mayer-Vorfelderom. Ispadanje s EURA je veliko opterećenje za mene, znam da nisam jedini, ali smatram da više nemam kredibilitet za obavljanje ovoga posla. Mislim da me naslijediti treba osoba koja nema nikakvih mrlja iz prošlosti, s obzirom da nas za dvije godine očekuje Svjetsko prvenstvo kojemu smo domaćini", rekao je Voeller.

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Mayer-Vorfelder je izjavio:

"Žao nam je što je Rudi odlučio odstupiti, ali tu njegovu odluku moramo poštivati. Također, zahvalio bih mu što je bez razmišljanja prihvatio posao izbornika u vrlo teškoj situaciji nakon velikog neuspjeha na EURU 2000. godine".

Voeller je postao v.d. izbornika Njemačke u ljeto 2000. godine nakon ostavke Ericha Ribbecka, ali je nakon pozitivnog dopinškog testa Christopha Dauma, koji je bio glavni kandidat za preuzimanje izborničkog mjesta, ostao na toj funkciji četiri godine, a ugovor s DFB-om vrijedio mu je do ljeta 2006.

U svom izborničkom debiju Voeller je svladao Španjolsku s 4-1, u kvalifikacijama za SP 2002. uspio je pobijediti i Englesku na Wembleyu sa 1-0. Na SP-u je s osrednjom momčadi osvojio naslov vice-prvaka.

Ali, tijekom svoga mandata, Voeller je pretrpio i nekoliko teških poraza. U uzvratnom dvoboju kvalifikacija za SP protiv Engleske u Muenchenu bilo je 1-5, a zvonko je odjeknuo i nedavni 1-5 poraz u prijateljskoj utakmici od Rumunjske.

Kao najveći kandidat za Voellerova nasljednika spominje se donedavni trener Bayerna iz Muenchena, Švicarac Ottmar Hitzfeld (55). Hitzfeld je bio među kandidatima za njemačkog izbornika i 2000. godine, ali tada ga Bayern nije htio pustiti.

"Naravno da je Hitzfeld najozbiljniji kandidat", priznao je Mayer-Vorfelder.

Uz Hitzfelda, ponovno se spominje i ime Christopha Dauma, što Mayer-Vorfelder nije porekao.

Pročitajte više