Vozač Formule 1 bio pod istragom jer je navodno pomagao ocu na Reliju Dakar

Foto: Profimedia

DVIJE relijaške legende doživjele su nesreću na istom kilometru iste etape Relija Dakar, koji se četvrtu godinu vozi po pustinjama Saudijske Arabije. Francuz Stephane Peterhansel, koji je Reli Dakar osvojio osam puta kao automobilist i šest puta kao motociklist, doživio je nesreću na 200. kilometru i morao odustati zbog ozljede suvozača Edouarda Boulangera.

Na istom kilometru razbio se i trostruki automobilistički prvak Dakara Carlos Sainz Sr., koji je još 1990. i 1992. osvajao Svjetsko prvenstvo u reliju, a njegov istoimeni sin Carlos Sainz Jr. vozač je Ferrarija u Formuli 1. Sainz nije morao odustati, ali nije ni završio etapu, zbog čega je dobio ogromnu kaznu koja ga je izbacila iz konkurencije za ukupnog pobjednika.

Do ove godine takav bi scenarij značio ispadanje iz utrke, ali od ovog izdanja Relija Dakar vozačima je dopušteno nastaviti utrku od iduće etape. No Sainz je za ovu nesreću kažnjen s čak 28 sati i 45 minuta koji će mu biti dodani na dosadašnji zaostatak, koji je iznosio 34 minute i 52 sekunde.

Ne može osvojiti Reli Dakar, ali može poneku etapu i bodove

Kazna se određuje tako da se u startu vozaču ubilježi 10 sati "etapnih penala", plus maksimalno vrijeme za završetak etape, na što se dodaje kazna za svaku prolaznu točnu do koje vozač nije došao. Sainz je prošao pet kontrolnih točki u etapi, a do njenog završetka bilo mu je ostalo 367 kilometara.

Poanta ovakve nenadoknadive kazne je da dopusti natjecateljima da završe natjecanje za koje su se pripremali godinu dana, iako se neće voditi u konačnom poretku. Ali ako Sainz pobijedi u nekoj od preostalih etapa, taj će mu se uspjeh voditi u statistici, a i dobit će bodove za ukupni poredak W2RC-a, Svjetskog prvenstva u off-road reliju, u koje je Reli Dakar uključen od prošle godine.

Zvijezda Formule 1 uvalila oca u probleme

Sainz je prije nekoliko dana također bio na rubu kazne zahvaljujući nepromišljenosti sina, koji je u stanci između sezona Formule 1 doputovao u Saudijsku Arabiju podržati ga. Na društvenim mrežama je objavljena snimka na kojoj Carlos Sainz Jr. razgovara s ocem dok suvozač Lucas Cruz popravlja automobil usred pustinje, a zatim im zatvara vrata prije nastavka vožnje.

FIA je pokrenula istragu protiv obojice jer prema pravilima automobilu se za vrijeme utrke ne smije približavati momčadsko osoblje na manje od kilometra udaljenosti. Obitelj se obranila kako Carlos mlađi nije dio momčadi, pa ih je FIA oslobodila optužbi, ali usput ukorila vozača Ferrarija.

"Nema dokaza koji potvrđuju povredu pravila u pravnom smislu. Ponašanje svih članova zajednice motosporta ne bi smjelo izazivati ikakve sumnje. Posebno je važno da ljudi koji su poznati u motosportu budu primjer svima drugima", objavila je FIA u priopćenju, a Sainz mlađi se nakon toga vratio kući.

Pročitajte više