Vranković otpisao Cara i Vrkića: "Idemo na Eurobasket s puno problema, ali se potajno nadam medalji"

HRVATSKA košarkaška reprezentacija u srijedu utakmicom protiv Finske otvara Europsko prvenstvo u Litvi. Osim Finaca, našima će u skupini C protivnici biti još i Grci, Makedonci, Crnogorci te Bosna i Hercegovina.

Izbornik Josip Vranković održao je press konferenciju uoči puta u Alytus, grad u kojem će Hrvatska odigrati prvih pet utakmica.

"Od igrača koji su s nama prošli pripreme u Hrvatskoj će ostati Zoran Vrkić i Marko Car", naglasio je Vranković:

"Pripremni period je iza nas, smatram da smo pripreme odradili zadovoljavajuće. Što se tiče samog prvenstva moram naglasiti kako u Litvu idemo s puno problema. Mnogo igrača je ozlijeđeno, a naravno najveći hendikep je ovdje ozlijeda Ukića", izjavio je Vranković.

"Konačan cilj su kvalifikacije za Olimpijske igre"

Roko Leni Ukić se ozlijedio netom prije početka priprema, naime jedan od najvažnijih Vrankovićevih igrača slomio je kost u stopalu i zbog toga sigurno propušta natjecanje u Litvi.

"Vjerujem da se njegov izostanak neće osjetiti. S njim ali i bez njega cilj ove reprezentacije je poznat. Moramo proći skupinu, odnosno doći do četvrtfinala što nam nosi kvalifikacije za London. To je naš konačan cilj. Naravno ne želimo misliti na glas, ali se potajno nadamo i medalji."

Reprezentacija Finske je prvi protivnik našoj reprezentaciji. Riječ je o reprezentaciji koja je u punoj spremi jer su odigrali više pripremnih utakmica nego Hrvatska.

"Oni su izuzetno trkački jaka reprezentacija, njihova najjača strana, osim puno trčanja, je dakako i forsiranje šuta za tri poena."

"Finska je ključna utakmica, trebamo se paziti"

Iako su Finci na papiru slabija momčad Vranković ne dopušta opuštanje.

"Mi možda jesmo kvalitetniji od njih ali utakmica protiv Finske je ključna zbog načina na koji ćemo otvoriti natjecanje. Nas očekuje izuzetno naporan ritam utakmica, pet u šest dana. Najviše se trebamo paziti njihovih najkvalitetnijih igrača, a to su Koponen, Rannikko i čak Salin, koji ako ima dobar dan može pogoditi dosta šuteva za tri poena."

Na pripremnom turniru u Londonu, Hrvatska je završila na trećem mjestu. Iako smo savladali jaku Srbiju, javnosti je najviše ostalo u sjećanju visoki poraz od Francuske.

"Znam da javnost to najviše brine, kako smo izgubili visokom razlikom od Francuske, ali gledajte bez dva standardna igrača nismo mogli ništa protiv Francuske koja izuzetno dominira u igri, fizički pogotovo. Mi smo mogli smanjiti razliku ali nisam htio trošiti igrače jer sam strahovao da bi moglo doći do dodatnih ozlijeda", naglasio je Vranković kojem su se na utakmici protiv Francuske prije prvog poluvremena ozlijedila dvojica ključnih igrača Tomas i Simon.

KONAČAN POPIS REPREZENTATIVACA ZA EP U LITVI:

Dontaye Draper, Rok Stipčević, Marko Popović, Marko Tomas, Bojan Bogdanović, Kruno Simon, Damjan Rudež, Damir Markota, Lukša Andrić, Luka Žorić, Stanko Barać, Ante Tomić

Pročitajte više