HRVATSKA REPREZENTACIJA

Vrijeme je za uzbunu. Reprezentacija je predugo očajna

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell, Getty Images / Guliver image

HRVATSKA je poražena u petom kolu Lige nacija od Švedske 1:2 u Solni. Poraz u reprezentativnom kalendaru, koji je nakrcan nebitnim utakmicama i turnirima, nema veliku važnost. Ali Hrvatska je već neko vrijeme neprepoznatljiva i pitanje je kada će Dalić početi rješavati očigledne probleme.

Hrvatska ima najgoru obranu u Ligi nacija

Hrvatska je u pet ovogodišnjih utakmica Lige nacija upisala jednu pobjedu i četiri poraza. Proširimo li to i na prošlu sezonu, Hrvatska je odigrala devet utakmica u elitnom društvu nakon srebra u Rusiji. Od devet utakmica pobijedila je u samo dvije, jednom je remizirala i izgubila šest puta. Zabila je 11 golova, odnosno 1.22 po susretu. Primila ih je čak 23, odnosno 2.56 po susretu. Ukratko, Hrvatska prima duplo više golova nego što ih zabija, pa i malo više od toga. 

Hrvatska loše brani prekide, loše brani druge lopte i nije kompaktna već jako dugo. Defenzivno rijetko izgleda kao organizirana ekipa i to je problem koji se sada ponavlja na solidnom uzorku utakmica. Pri tom treba napomenuti da su Šveđani u obje utakmice i Portugal u prvoj utakmici bili neprecizni i Hrvatska je mogla primiti više golova.

Pogled na statistiku koja uspoređuje Hrvatsku s ostalim reprezentacijama u Ligi nacija otkriva koliko je ozbiljan problem igra u obrani.

Grafika: Sofascore za IndexSport

*U prve tri kategorije viši plasman ujedno označava i lošiji rezultat. U kategoriji primljenih golova Hrvatska dijeli posljednje mjesto i u A skupini Lige nacija i u Ligi nacija sveukupno.

Hrvatska je u tri obrambene kategorije najgora od svih u prvoj jakosnoj skupini Lige nacija (primljeni golovi, dozvoljene velike šanse i dozvoljeni udarci), a u preostale dvije je među najlošijih pet. Treba napomenuti kako je još samo 11 zemalja primilo barem jedan gol u svakoj utakmici dosad - iz prve jakosne skupine to su samo Island, Švedska i Njemačka. Činjenica da je čak 47 zemalja bolje po tom kriteriju dovoljno govori samo za sebe.

Kada gledamo listu svih reprezentacija koje igraju Ligu nacija, Hrvatska je i dalje primila najviše golova te je četvrta po dozvoljenim velikim šansama. Po bilo kojem kriteriju to su poražavajući podaci. S obzirom na to da Hrvatska tako u obrani igra još od Rusije, onda to više nije ni trend, nego surova realnost. Hrvatska je u obrambenom dijelu igre jedna od najgorih ekipa Europe u posljednje dvije godine.

Dalić je sve rekao nakon utakmice 

"Motivacija? Na nama je da pokušamo pobijediti protiv Portugala u Splitu, da završimo ovaj ciklus. Neka što prije završi ova godina, to nam treba", rekao je Dalić nakon utakmice.

Ovakva izjava izbornika nakon što mu je momčad podbacila nije spretna, ali je razumljiva. Svima je dosta bespotrebnih prijateljskih utakmica, dosadne Lige nacija koja je besmislena i negledljiva, sablasnog zvuka praznih stadiona, ozljeda, korone i testova. Okolnosti se moraju uzeti u obzir u ocjeni Dalića, kao i svakog drugog izbornika svijeta u ovom trenutku.

Ali u istim problemima su sve reprezentacije, unatoč tome što to zvuči banalno. Problemi u igri započeli su davno prije korone, ali su sada dodatno naglašeni zbog nespremnosti i izostanaka igrača. 

Dalić ne bježi od kritika nakon poraza, ali došlo je vrijeme za uzbunu. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, koje bi se trebalo održati za pola godine, kreću prije Eura, ali još nitko ne zna gdje i u kakvim okolnostima. Bez obzira na sve okolnosti, problemi u igri Hrvatske se gomilaju umjesto rješavaju. Vrijeme je da Dalić ponudi dijagnozu i odgovore, vremena i prostora za grešku više nema. 

Hrvatska protiv Švedske nije imala Brozovića, najvažnijeg igrača Hrvatske uz kapetana Luku Modrića. Tu je nastao dio problema u obrani, ali izostanak Brozovića ne može opravdati puno toga, primjerice, činjenicu da na svakom prekidu protivnik ima slobodna dva igrača ili kad su dva od tri veznjaka udaljeni 15 metara od najopasnije zone terena u obrani, pa i konstantno kašnjenje u zatvaranju i preuzimanju. To je odgovornost Dalića i stožera koji nisu imali plan u obrani ili ga nisu uspjeli provesti u momčadi. Teško je reći koja opcija je gora.

Greške ostaju iste, Hrvatska stalno pada na istu foru 

Švedska nije kreativna momčad, već dugo igra identičan nogomet s dva dominantna napadača i dva usko postavljena krila koja traže odbijene lopte. Dva krila, Forsberg i Kuluševski, su ujedno i najopasniji i najkreativniji švedski igrači.

Nakon što su tom taktikom izludili Hrvatsku u Maksimiru i sat vremena bili bolja ekipa, nejasno je kako se Hrvatskoj može ponoviti identičan scenarij. Prostor u kojem igraju četiri švedska najisturenija i najopasnija igrača Dalić je čuvao s dva stopera i Kovačićem. Bila je to unaprijed izgubljena bitka i bilo je samo pitanje kada će zabiti gol.

Hrvatska pokazuje zabrinjavajuću sklonost da ne ispravlja greške iz prethodnih utakmica. Igrači djeluju kao da se stalno nalaze u raskoraku, uvijek malo sporiji od suparnika i totalno nesvjesni svoje uloge na terenu. Bilo je onih koji su kritike Daliću za igre nakon Rusije doživljavali kao preoštre i maliciozne, ali vidljivo je da se radi o momčadi koju trener u ovom trenutku nema pod kontrolom.

 

Vrijeme je za uzbunu

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo počinju u ožujku, a Europsko prvenstvo se igra za sedam mjeseci. Postoji realna mogućnost da će koronavirus harati sve do Eura, što znači da je ova morbidna situacija "novo normalno" na koje će se reprezentacije morati prilagoditi.

Poraz u Švedskoj i eventualno ispadanje u B skupinu Lige nacija rezultatski nije nebitno. Ispadanje u niži rang povlači sa sobom pad koeficijenta koji će Hrvatska osjetiti u narednim kvalifikacijama.

Najviše brine što Hrvatska nema igru, lagano prima golove, a jako teško stvara šanse. Na jedno dobro ili odlično poluvrijeme odigra pet loših. Za očekivati je da će voljni moment na Euru biti na puno višoj razini i teško je zamisliti da ćemo i tamo gledati mlitavu i sporu utakmicu. Dalić je u Rusiji pokazao da je sposoban izvući to kod svojih igrača. Ali to možda neće biti dovoljno za veliki rezultat. 

Hrvatska treba podići nivo igre u svakom segmentu i prilagoditi uloge najboljem što ima. Francuska ima 25 igrača svjetske klase i dvije ili tri ozljede im neće stvoriti ogromne probleme, a jedna promašena uloga u momčadi može se pokriti kvalitetom suigrača. Hrvatska nema toliko igrača i nema taj luksuz, a momčad djeluje kao nasumično postavljena postava koja prvi i posljednji put igra skupa.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više