Vučević: Ukrajina može iznenaditi na Wembleyju

"STRAŠNO me intrigira utakmica u srijedu koja će nam razriješiti mnoge upitnike", izjavio je za Index iz Londona čovjek od najvećeg Bilićeva povjerenja, koji posljednjih godinu dana ima zadaću snimati Ukrajinu.

> Video: Englezi razmontirali Slovačku na Wembleyju i ostali bez tri napadača!

"Englezi su u drugom planu. Naravno da njih sa zanimanjem gledam, ali meni je zadatak pratiti Ukrajinu. Oni su nam glavni suparnici za drugo mjesto i naš međusobni ogled u šestom mjesecu je jako bitna utakmica tako da nam je svaka informacija dobrodošla", komentirao je Vučević.

Svi engleski mediji, a i mnogi igrači (prije svih Lampard), i dalje glavnom ukrajinskom prijetnjom smatraju Ševčenka usprkos njegovu sumraku karijere i Voronjinovoj sjajnoj formi?

Svugdje u svijetu zvučna imena imaju prednost, a trenutno je Engleska možda najbolji primjer za to, jer kao što znamo Beckham ne igra, ali kada i gdje god se pojavi, svi aparati škljocaju i pune su ga novine.

Ukrajina je nepobijeđena u dosadašnjim utakmicama u našoj skupini. Mislite li da bi tako moglo ostati i nakon srijede i Wembleyja?

S velikim upitnikom i ja iščekujem tu utakmicu nakon koje ćemo dobiti bolju sliku jer ove dvije reprezentacije nisu igrale međusobno. Ne znam koliki je trenutno domet Ukrajine, ali u svakom slučaju Engleska je favorit broj jedan i kako sada stvari stoje, mi i Ukrajinci ćemo se boriti za drugo mjesto i to će biti velika borba.

Englezi još nikada nisu igrali s Ukrajinom u natjecateljskom meču, a Ukrajinaca se sjećamo iz našeg međusobnog susreta u Harkivu gdje se Mihajličenkova momčad postavila prilično neambiciozno bez pretjerane želje za ugrožavanjem našeg gola. Očekujete li onda da će se slično držati i na Wembleyju?

Ukrajinu sam pratio na turniru na Cipru prije dva mjeseca gdje sam ih gledao na dvije utakmice. Riječ je o jednoj jako discipliniranoj momčadi koja ima jako dobro igrače koji znaju što im je raditi. Međutim, oni su i tehnički prilični potkovani. Tako da nam tek ostaje vidjeti kako će se postaviti na Wembleyju. Prema onome što sam do sada vidio, riječ je o reprezentaciji koja može napraviti veliko iznenađenje, ali sve je pod velikim upitnikom.

Vidi se da ste prilično intrigirani zadatkom koji vas očekuje u srijedu. Capello nije ništa manje znatiželjan jer i on ističe kako igraju protiv "momčad koja se jako dobro branila u remiju s Hrvatskom i ne očekujem da će nama biti imalo lakše" pa je vidljivo kako i on ističe defenzivnu kvalitetu Ukrajinaca kao glavnu prepreku?

Utakmica je sama po sebi atraktivna za svakog tko dođe na Wembley, jer kao što znamo tu nitko osim Engleza nije favorit. Ali to također znači da će Ukrajincima bit lakše igrati i da mogu biti manje opterećeni. Ne zaboravimo kako i Englezi nisu bez problema; dosta njihovih napadača je ozlijeđeno, a u zadnjem redu ne djeluju dobro. S druge strane, Ukrajina ima tehnički dobre i brze igrače. Strašno me intrigira ta utakmica i mislim da bi Ukrajina mogla iznenaditi!

Koga možete istaći među ukrajinskim tehničarima i brzancima?

Svi znamo kako je Voronjin u izvrsnoj formi u Njemačkoj, tu su Nazarenko, Kaliničenko. Timoščuk je neumorni veznjak koji bez prestanka trči 90 minuta i i kao što vidimo, puno je potentnih igrača u ukrajinskoj momčadi.

Hrvatski "premierligaši" prenose zajednički stav svih njihovih suigrača i engleskih reprezentativaca kako je moral i momčadski duh koji je Capello donio u reprezentaciju na zavidnoj visini. Nova Engleska plijeni pažnju i Mourinha, koji ih je već istakao kao jedne od najozbiljnijih kandidata za svjetsku titulu sljedećeg ljeta?

Engleska reprezentacija sama po sebi ima veliku težinu, ali mislim da je prerano za takve ocjene. Naravno, dovoljno je doći na Wembley i vidjeti da je protiv Slovačke bilo 85 tisuća ljudi, Capello je izbornik, znamo kakve ekstra klase igraju za Englesku, tako da je svima jasno kakva su reprezentacija.

Rooney je u zadnje četiri utakmice za Englesku poentirao sedam puta, a s druge strane Voronjin manirom Gerda Muellera para mreže u Bundesligi. Tko bi mogao prevladati u dvoboju raspucanih strijelaca, uzimajući u obzir da tu dosta ovisi i o obranama?

Obojica su u dobroj formi i logično je da se od njih očekuje najviše u srijedu. Mislim da će Voronjin imati dosta više prostora za igru, dok će Rooney morati biti strpljiv i do samog kraja utakmice vrebati priliku ne bi li probio taj blok i postigao gol. Ukrajina će ipak igrati jednu zatvoreniju varijantu i sigurno je kako će Rooneyu biti kudikamo teže.

Upravo zbog toga se očekuje da engleski ofenzivni bočni igrači ulože dodatni napor. Downing i posebno Lennon igraju u velikoj formi, tu je slavljenik Beckham. Mogu li oni probiti ukrajinski bedem?

Ovdje se dosta priča da bi Beckham nakon odlične partije protiv Slovačke mogao igrati od početka, ali mene fascinira desni bočni u Engleskoj obrani, Glen Johnson iz Portsmoutha.

S druge strane, iznenadilo me da je protiv Slovačke lijevo krilo igrao Steven Gerrard, a iza njega Ashley Cole. Točno je, njihovi bokovi su itekako opasni.

Zvonko Alač
Foto: AFP

Pročitajte više