Veselin Vujović

Vujović: Šokiran sam i frapiran, znam tko mi smješta sve ovo

Foto: Guliver Image/Getty Images

VESELIN VUJOVIĆ je prije nekoliko dana zbog velikih pritisaka u Sloveniji podnio ostavku na mjesto izbornika reprezentacije. Podsjetimo, Vujović je na minuti odmora tijekom utakmice između Zagreba i Meškova verbalno napao mladog slovenskog igrača Aleksa Vlaha.

''Umri, bre, više da te ne gledam'', rekao je Vujović svom igraču.

Odmah su uslijedile žestoke reakcije i optužbe na račun trenera koji je Sloveniji prije dvije godine donio svjetsku broncu, a najdalje je otišao slovenski portal nova24tv.si, koji je iznio niz teških optužbi na račun Vujovića.

''Vujović je uživao u igranju pokera i to u ne baš male novčane iznose. Svatko tko je želio igrati s njim morao je platiti 300 eura inicijalnog iznosa, uključujući i igrače, od kojih su oni koji su sudjelovali u tome bili omiljeni kod njega. Oni koji to nisu željeli, doživljavali su redovna maltretiranja i ponižavanja na treninzima'', piše taj portal, a vijest su prenijeli svi mediji na ovim prostorima.

Za komentar tih navoda smo nazvali Vujovića.

''Bili smo baš na putu za Szeged, gdje smo igrali utakmicu Lige prvaka, kad me nazvala jedna novinarka iz Srbije i rekla mi je što su neki slovenski mediji napisali. Ostao sam u šoku, bio sam frapiran. U Szegedu igraju četiri slovenska igrača, odmah mi se došao javiti kapetan Jure Dolenec i rekao mi je da će se slovenski igrači oglasiti oko svega i kazati svoju stranu priče kako bi me zaštitili. Mislio sam reagirati, no pričekat ću da vidim što će igrači kazati na sve to, a onda ću u javnost poslati priopćenje u kojem ću otkriti sve detalje čitave priče i otkriti tko orkestrira ovom prljavom kampanjom protiv mene. Morate me razumjeti, radije bih pričekao da vidim reakciju igrača, a onda ću iznijeti cijelu priču'', odmah na početku razgovora rekao nam je vidno razočarani Vujović, a onda je nastavio:

''Zamislite što su oni napisali. Najprije da se ja uz poker opuštam, a onda da sam tražio pare od igrača da sudjeluju u tim partijama. Kakve su to gluposti, je li vidite koliko je to kontradiktorno? Opuštam se, a onda tražim pare. Ipak, najviše me povrijedilo što su napisali da sam na treninzima ponižavao i maltretirao igrače koji su odbijali sudjelovati u tim partijama. Može li itko normalan povjerovati da bi netko mogao četiri godine opstati u takvoj sredini s takvim načinom ponašanja? Veseli me to da je nakon mog odlaska gotovo cijela slovenska javnost stala na moju stranu. Na službenoj Facebook stranici Slovenskog rukometnog saveza od 500 komentara njih 450 je bilo u moju korist. Ljude ne možeš prevariti i lagati. Možda su moj komentar i ona reakcija prema malome Vlahu bili ružni, ne ponosim se s tim, ali rukometni navijači u Sloveniji nisu zaboravili što sam napravio tamo'', kazao nam je sad već bivši slovenski izbornik i priznao je da je pogriješio:

''Što se tiče te reakcije, istina, pogriješio sam, da mogu vratiti vrijeme, nešto tako nikad ne bih rekao. Međutim, taj dečko je moj miljenik, ja sam ga doveo u Zagreb iz Kopra, igra u prvoj postavi Zagreba i taman posla da sam išta mislio negativno. No ovo što je uslijedilo od tog jednog tabloidnog novinara je toliko pokvareno, zločesto i maliciozno, da ne znam što bih rekao. Znam odakle to dolazi, tko vuče sve konce, ali, kako sam već rekao, pričekat ću da vidim reakciju igrača, a onda ću poduzeti određene korake'', smatra Vujović.

Javnost će ubrzo doznati sve detalje 

U siječnju 2017. Veselin Vujović je u Francuskoj sa Slovenijom uzeo svjetsku broncu nakon što je u nevjerojatnoj utakmici nakon drame pobijedio Hrvatsku. Tada je bio slovenski heroj. Danas neki slovenski mediji po njemu brutalno udaraju.

''Znam da imam podršku slovenske javnosti, to mi je najvažnije. Poznato je da sam tvrdoglav i da sam težak karakter. Predsjednik Saveza je od mene tražio da u reprezentaciji moraju igrati 'najbolji', što god to značilo, jer se preplašio da nećemo proći kvalifikacije za Euro. Odbio sam da mi se itko petlja u posao. Onda se dogodio incident s malim Vlahom, a kako je on Slovenac, oni su to teški primili. Dogodio se jedan verbalni sukob, ali on nema veze s ovim što se danas piše, s ovim gadarijama. Detalje ovaj put neću otkriti, znam tko mi smješta, a javnost će ubrzo znati sve što se dogodilo i tko vodi ovu prljavu kampanju protiv mene'', dodaje bivši izbornik Slovenije.

Najgori Zagreb u povijesti zbog katastrofalne selekcije igrača

Zagreb nikad lošije nije ušao u sezonu Lige prvaka. Nakon 10 odigranih kola ima samo tri boda na kontu, Arena zjapi stravično prazna, a zasad nema naznaka da će se nešto promijeniti nabolje. Pitali smo Vujovića što se događa s bivšim dvostrukim prvakom Europe.

''To me posebno boli. Nije tajna da ova ekipa nije dobro selektirana i da je tu napravljena velika pogreška. Hitno nam je potreban pravi desni vanjski, koji bi mogao kompenzirati neke stvari. Nažalost, Zagreb u ovom trenutku nije momčad na razini ekipa s kojima igramo i ne možemo se ozbiljno natjecati u Ligi prvaka. Moramo u prijelaznom roku dovesti pod hitno nekoliko pojačanja ako želimo nešto napraviti. Mojim dolaskom uprava je priznala da je pogriješila u selekciji, potpisao sam na tri godine i rečeno mi je da nema nikakav pritisak rezultata prve godine. Jedini cilj koji moramo ostvariti je titula prvaka Hrvatske. Posao mi je da od ove momčadi isfiltriram tko može iduće godine igrati Ligu prvaka, a na kojim ćemo pozicijama morati tražiti pojačanja. Nakon što su mi čelnici kluba to predstavili, pristao sam doći, no zatekao sam puno lošije stanje od onog što sam očekivao'', kazao je Vujović, pa je dodao nešto zanimljivo:

''Sad smo za vikend igrali u Szegedu. Oni su jedni od favorita za naslov prvaka Europe, a igraju u dvorani od 2500 ljudi. Možete misliti kakva je tamo atmosfera. Zagreb s druge strane igra u Areni koja ima 10-15 tisuća gledatelja. Da igramo puno bolje nego što igramo, ta bi dvorana izgledala sablasno prazna, a možete zamisliti kako je igrati tamo kad su nam rezultati ovakvi. Atmosfera na našim domaćim utakmicama plaši ljude i zbog toga ne dolaze ni oni koji bi inače dolazili. Da igramo u Domu sportova, mislim da bi bilo puno bolje, kad već Zagreb nema svoju dvoranu. Rukometni klub Zagreb pod hitno mora promijeniti strategiju ako misli približno biti ono što je nekad značio u europskom nogometu. Od infrastrukture do transferne politike'', za kraj će trener Zagreba.

Pročitajte više