intervju: veselin vujović

Vujović za Index: Ne razumijem ni odluke hrvatskog izbornika ni EHF-a

Foto: Pixell/Igor Kralj,Luka Stanzl

DO početka rukometnog Eura u Mađarskoj i Slovačkoj ostalo je svega tjedan dana, a svakodnevno stižu vijesti da reprezentacije ostaju bez ključnih igrača zbog koronavirusa.

Najgora je situacija u skupini C, u kojoj će igrati i Hrvatska, Francuska i Srbija. Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić su pozitivni i njihov nastup je upitan. Francuzi će na Euro doći masakrirani ozljedama i virusom, a Srbiji je sedam dana prije početka prvenstva pozitivno skoro pola momčadi i gotovo cijeli stručni stožer.

Kako su pravila EHF-a vezana za covid-protokole poprilično nejasna i podložna promjenama, sasvim je logično upitati se ima li smisla u ovim uvjetima uopće održati Euro.

Legendarni Veselin Vujović kaže da ovakav Euro nema smisla i da bi ga trebalo otkazati. Vujović je poprilično oštro komentirao i pomlađivanje hrvatske reprezentacije te neke poteze koje je povukao izbornik Hrvoje Horvat.

Smatrate li da je Euro u ovakvim okolnostima neregularan i ima li uopće smisla da se igra?

Iskreno, zaista mi nije jasno kome je normalnom u interesu da se ovakav turnir odigra. Koliko ima smisla da ekipe s po šest-sedam zaraženih igrača putuju da bi u slučaju pozitivnog testa ti momci morali biti u izolaciji, a onda se nakon desetak dana bez treninga vraćaju na parket i igraju utakmice? To nema veze sa životom i zdravim mozgom. Kakav rukomet ćemo onda gledati? Nikakav, eto kakav. A da ne spominjem mogućnosti ozljeda. Zatim, pretpostavljam da će i države organizatori uvesti neke mjere pa bi se lako moglo dogoditi da se turnir odigra bez publike. Pitam ja sad te mudrace, a za koga se onda ovaj Euro uopće i igra? Moje mišljenje bi bilo da se Euro mora otkazati. Neće svijet propasti ako preskočimo jedan turnir.

Sve je više vrhunskih igrača koji apeliraju na EHF i IHF da se smanji broj turnira i da se reducira broj utakmica te koji tvrde da zbog te hiperinflacije velikih natjecanja u rukometu dolazi do sve većeg broja ozljeda. Možda bi ova odgoda bila korisna svima?

Rukomet se danas ne igra ni za igrače ni za gledatelje, već za rukometne dužnosnike i tu svitu. Kad sam javno to rekao, kaznili su me s pet tisuća eura. Svi misle jednako kao ja, ali nitko se nije usudio javno to reći. Sjetimo se kako je izgledalo Svjetsko prvenstvo u Egiptu lani. Nikako. Pa Euro i SP za žene. Znajući tko vodi europski rukomet, znam da se logična odluka neće donijeti i da će se turnir odigrati, bez obzira na posljedice. Samo da vas pitam, zamislite da Hrvatska igra odlučujuću utakmicu za proći u drugi krug ili polufinale, a onda netko odluči da Duvnjak, Cindrić ili Martinović ne smiju igrati. Volio bih da mi netko objasni kakvog smisla ima ovaj Euro.

Neovisno o problemu s koronom, kako vam se čini pomlađena Hrvatska koju vodi Hrvoje Horvat?

Ne znam što bih rekao, valjda Horvat zna što radi. Vjerojatno dugoročno planira pa nije zvao neke igrače, ali pitate li mene, nije mi najjasnije što pokušava. S Karačićem, Šegom ili Marićem u momčadi Hrvatska bi bila konkurent za zlato. Ovako, morat će se ozbiljno pomučiti za proći u drugi krug. No taman posla da ja tu nešto pametujem. Možda bih bio i direktniji da sam u blizini reprezentacije, ali gledajući sa strane, ne vidim neku logiku u njegovim postupcima. Nije mi jasno zašto nema Karačića, nejasno mi je zašto nije zvao Šegu koji fantastično brani u Montpellieru, a najviše me čudi zašto u sastavu nema Marina Marića koji je po meni jedan od najboljih pivota napadača na svijetu. Šušnja i Grahovac su korektni igrači, ali kvalitetom nisu ni blizu Mariću. Posebice u igri prema naprijed. Stvarno ne znam što se događa.

Srbija je nakon dugo vremena na jedno natjecanje stigla s velikim ambicijama. Kako vam se čini ta momčad s Tonijem Gironom na klupi?

S Gironom je evidentno da su dobili emociju, mirnoću i jasan sistem. U kvalifikacijama su pobijedili i remizirali s Francuskom. Ta dva rezultata bila su ključna za Srbiju kakva je danas. To im je bilo neophodno da napokon shvate da mogu pobijediti bilo koga i da su postali ozbiljna ekipa.

Francusku su osakatile i ozljede i korona. Čini li vam se da danas izgleda ranjivije nego ikad?

Možda, ali mi sve o stanju u njihovoj ekipi znamo samo iz medija. Imali su problema s koronom, ali ti igrači su koliko ja znam već odradili potrebnu karantenu i mogu igrati. Naravno, puno ih je poremetio izostanak Remilija i ovaj tragični incident s Prandijem, koji je izboden tijekom novogodišnjeg slavlja. Jako će im puno nedostajati i Timothey N'Guessan iz Barcelone. Iz momčadi koja je bila možda i prvi favorit za zlato sad su ekipa koja će se dobro oznojiti za proći grupu. O Ukrajini ne znam puno, ali u ovim okolnostima mislim da sve tri ostale ekipe u skupini imaju svoje šanse za proći. Naravno, ako se turnir uopće bude i odigrao.

Pročitajte više