Vukovi "pojeli" Mrave

KOŠARKAŠI Zagreba porazom su ušli u Ligu za prvaka Hrvatske. U prvom kolu, na gostovanju kod Cibone, Mravi su uvjerljivo poraženi rezultatom 97:76 (23:19, 27:22, 21:17, 26:18).

Zagreb je pod Toranj doputovao u desetkovanom sastavu, bez čak četiri vrlo bitna igrača – nedostajali su ozlijeđeni Miljković, Simon, Piplović i Juknevičius. Istina, u prvom su sastavu debitirali tamnoputi Nigerijac Obiora Nnaji i playmaker Krešimir Kaurić, međutim njihov učinak nije bio u okviru očekivanja. U takvoj redukciji materijala, poraz nije bio neočekivan, premda su iz Trnskog stizale stidljive optimistične najave uoči utakmice.

Mravi su se dobro držali prvih petnaestak minuta. Iako su Cibosi tijekom svih 40 minuta vodili, Zagreb je u nekoliko navrata propuštao prigode da uđe u pozitivu i pokuša preuzeti kontrolu rezultata. Osim spomenutih igrača manjkalo je Mravima podosta koncentracije i hrabrosti uporavo u tim trenucima. Sredinom prve četvrtine, još dok je bilo dovoljno snage, naši su košarkaši zapucali četiri uzastopna slobodna bacanja i čisto polaganje u kontri (sve to kod 11:11). Cibosi su koševima Krasića i Poljaka iskoristili te propuste i na koncu prve četvrtine ostvarili četiri poena prednosti (23:19).

Iako se Cibona nije doimala pretjerano razigranom, košarkaši Zagreba jednostavno nisu uspjevali odigrati pravi potez u pravom trenutku. Tri, četiri kontre zaplesale su na obruču, promašivani su čisti ziceri i domaća je momčad do 16. minute sretno održavala svoju prednost. A onda je uslijedila kazna za sve spomenute propuste – Cibosi su u dvije minute napravili mini-seriju 9:1 i prvi put na utakmici pobjegli Mravima, od 35:35, na 44:36. Bili su to trenuci kad je na parketu dominirao povratnik Matej Mamić, jedan od ključnih faktora večerašnje pobjede Cibone. Do poluvremena Joško Garma i Krešimir Jelavić upisali su po četiri osobne pogreške, što je dalo naslutiti nepovoljan slijed događanja za Mrave u nastavku.

U igri bez obrane, Zagreb u nastavku nije imao šanse protiv Cibone. Napravili su Mravi samo jedan prekršaj za deset minuta igre u trećoj četvrtini i logična je posljedica povećanje rezultatskog zaostatka. Dobar dio četvrtine Zagreb je pokušavao smanjiti zaostatak, u čemu je djelomično i uspjevao tricama Marka Tomasa, Joška Garme i Krunića. Međutim u završnici četvrtine, Štimac i Krasić majstorski su iskoristili propuh u obrani Zagreba, Cibona je novom serijom (10:0) praktično riješila pitanje pobjednika.

Zagreb nije više imao ideja u napadu, u šest minuta zadnje četvrtine postigao je isto toliko poena i Cibona je otišla čak na +25 (97:72). Još da nije bilo serije trica Marka Tomasa (2) i Joška Garme, poraz bi bio i uvjerljiviji. Mravi su ostavili prilično skroman dojam, Cibona je uvjerljivo pobijedila, ali za pobjedu nisu morali uložiti previše truda. Zagreb je u prvih dvadeset minuta promašio čak devet slobodnih bacanja.

Ukupno, čak 19 izgubljenih lopti (devet više od Cibosa), samo 6 osvojenih (šest manje od Cibosa), ključni su faktor nepovoljnog raspleta ove utakmice. Dodamo li ovom zbiru i tri skoka više domaće momčadi, tih 18 napada jednostavno je bilo previše vjetra u jedra samopouzdanju domaće momčadi. Zagreb je svoje prigode propustio, Cibona ponuđeno objeručke prihvatila i uvjerljivo pobjedila.

www.kk-zagreb.hr

Pročitajte više