Wales bi trenutno imao problema i u HNL-u

Foto: EPA

HRVATSKA reprezentacija od 20:45 otvara kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Na Poljudu će joj prvi protivnik biti ekipa Walesa, a Hrvatska je veliki favorit. Ulogu favorita su na nedavnoj presici prihvatili i izbornik Zlatko Dalić i Luka Modrić, što je i sasvim realno. Gareth Bale i Joe Allen, dva izuzetno bitna igrača Walesa, umirovila su se od nogometa, dok ostatak ekipe muku muči s ozljedama i formom.

Momčad koja u zadnjih godinu dana bilježi dvije pobjede

Wales smo zadnji put u akciji gledali na Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje je remizirao sa SAD-om te izgubio od Irana i Engleske. Tada ih je još predvodio Gareth Bale, igrač s najviše nastupa i golova u povijesti reprezentacije. Unatoč svojim godinama, Bale je bio igrač koji je svojom brzinom i tehnikom mogao nauditi suparnicima.

Međutim, recentna forma govori da je Walesu trebalo više od njegovih potencijalnih bljeskova. Od ožujka 2022. do danas je Wales upisao tek dvije pobjede. Obje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, i to protiv Austrije i Ukrajine. Nakon te posljednje pobjede je uslijedilo 6 poraza i 2 remija. 

U nekim od tih utakmica su čak bili i blizu skalpa velikih reprezentacija. S Belgijom su remizirali 1:1 te izgubili 2:1, dok ih je Nizozemska pobijedila dva puta s jednim golom razlike. Iako su ti rezultati na neki način čak i ohrabrili njihove navijače, Svjetsko prvenstvo je pokazalo da su toj ekipi zlatni dani prošli. Na čitavom turniru je odigrala jedno dobro poluvrijeme, i to protiv SAD-a.

Igra bez većih iznenađenja

Za očekivati je kako će Wales pokušati igrati upravo onako kako je igrao u tom poluvremenu. Vrlo je vjerojatno da će protiv Hrvatske istrčati u formaciji 5-3-2 te da će se braniti izuzetno duboko. Hrvatska bi morala imati visoki posjed, pri čemu bi sva tri naša veznjaka mogla biti smještena na polovici Walesa.

Wales ne igra nikakav oblik presinga, što znači da će stoperski par Hrvatske imati prostora i vremena za otvaranje akcija. Visoko će se moći postaviti i naši bekovi s obzirom na to da bekovi Walesa stoje također u niskom bloku. Hrvatska bi tako kombinatorikom bekova i krila mogla stvarati višak na bočnim pozicijama.

U posjedu je pak igra Walesa izuzetno jednostavna. Dugačkim loptama će se tražiti Kiefer Moore, napadač koji zna imati više skokova nego udaraca i dodavanja kombinirano. On će loptu pokušati prenijeti do drugog napadača ili potencijalno do nekog od bekova ako se Wales dovoljno brzo otvori.

Postoji i varijanta da Wales zaigra u formaciji 4-2-3-1, no kada je god Wales u posljednje vrijeme pokušao igrati otvorenije i ulaziti u nekakvo nadigravanje, bio je kažnjavan. U utakmici protiv SAD-a su izgledali bolje na terenu čim su odustali od takvog nogometa i vratili se na stare postavke.

Nema linije bez problema

Hrvatska bi bila favorit i da je Bale u ekipi Walesa, ali sada je još veći zbog čitavog niza problema s formom i ozljedama. Zbog ozljede na golu neće biti prvi golman Wayne Hennessey, već golman Leicestera Danny Ward. Ward je drugi po broju primljenih golova van 16 metara te je općenito među lošijim golmanima lige. U zadnjoj utakmici Leicestera nije ni bio prvi izbor.

Najveći problem Walesa je izostanak Bena Daviesa, lijevog beka Tottenhama. Davies je igrač koji može igrati i stopera u formaciji s tri iza, ali i beka. Često smo ga viđali kako zauzima mjesto Ivana Perišića u Tottenhamu te njegov izostanak otvara vrata za našu desnu stranu napada. Za Daviesa Wales nema pravu zamjenu pa bi tamo mogao zaigrati ili desni bek Neco Williams ili veznjak Joe Morrell.

Joe Rodon i Chris Mepham su standardni stoperski dvojac, no i s njima izbornik Rob Page ima određenih problema. Mepham je čak imao i solidan početak sezone, no Bournemouth ga je u zadnje dvije utakmice posjeo na klupu nakon nekoliko grešaka u igri. Rodon pak nije dobio minute za Rennes već mjesec dana, također zbog niza grešaka u posljednjim odigranim utakmicama.

Sredina terena se sastoji od dva igrača

Odlazak u mirovinu Allena te Jonnyja Williamsa, koji je također bio redoviti starter, stvorio je situaciju da Wales nema ozbiljnih opcija u sredini terena pored Aarona Ramseya i Ethana Ampadua. Ramsey je praktički jedini igrač sredine terena u toj momčadi koji zna kvalitetnije podvaliti loptu, dok je Ampadu prisilna opcija u sredini s obzirom na to da u Speziji igra stopera.

Wales je pozvao za sredinu još nekoliko igrača bez ikakvog međunarodnog iskustva pa bi tako treći igrač u sredini trebao biti Harry Wilson. Wilson je u Fulhamu ove sezone dobio tek četiri prilike u početnoj postavi, a igra isključivo na poziciji desnog krila. Iako dobiva prilike često s klupe, Wilson je jedan od dva najgora igrača Fulhama ove sezone. 

Najozbiljnija prijetnja je rezerva predzadnje ekipe Premiershipa

Izbornik Page je za ovaj ciklus pozvao čak 5 napadača, no onaj od kojeg Wales očekuje nešto je Kiefer Moore. Moore je čovjek koji je potpuno preokrenuo susret protiv SAD-a na Svjetskom prvenstvu samom svojom pojavom. Radi se o skoro dva metra visokom robusnom napadaču koji traži duel i koji je jako moćan u skoku.

Ono što je pozitivno za Hrvatsku je što Moore više nije ni prvi izbor Bournemoutha. Od 21. siječnja ove godine Moore nije dobio niti minute za Bournemouth iako je redovito na klupi. Svoj posljednji gol je pak zabio još početkom studenog prošle godine. Mooreu ozbiljno fali natjecateljskih utakmica te bi unatoč svojim predispozicijama ipak trebao predstavljati manji problem našim stoperima.

Brennan Johnson, napadač Nottingham Foresta, bi predstavljao neki oblik opasnosti po Hrvatsku jer je jako komplementaran s Mooreom, međutim i on se ozlijedio pred susret. Navijači se nadaju uz Moorea vidjeti mladog Nathana Broadheada, trećeligaškog napadača Ipswicha kojem su odlike brzina i voljni moment.

Jedini napadač još vrijedan spomena u ekipi Walesa je Daniel James. Nekadašnji igrač Manchester Uniteda je danas u Fulhamu, no karijera mu ide nizbrdo te je pitanje želi li ga Fulham zadržati. James je drugi od dva najgora igrača Fulhama u ovoj sezoni.

Pobjeda je imperativ

Ekipa Walesa je tako prošarana igračima koji su potpuno van forme. U Hrvatsku je Wales stigao bez tri igrača koja bi bila u prvih 11, pri čemu bi dva bila i svojevrstan problem, jedan u obrani, drugi u napadu. 

Ovako je sasvim jasno koji će biti njihov plan. Nabijanje lopte na Moorea, nada da će se jedna odbiti na nekog od njegovih suigrača i da će to stvoriti situaciju za pogodak. Rudimentarne taktike u reprezentativnom nogometu često i prolaze dobro, no taj izostanak ikakvih utakmica, kamoli ozbiljnih, i u takvim situacijama predstavlja problem.

Hrvatska na apsolutno svakoj poziciji u prvih 11 ima kvalitetnijeg igrača od onih koje ima Wales, a vrlo je vjerojatno da je i većina igrača s klupe na svojim pozicijama također bolja. Čak i kada se uspoređuje trenutni kadar Walesa s momčadima iz HNL-a, dojam je da bi se možda i pola lige moglo s njima ravnopravno potući. Dalić i Modrić su u pravu kada kažu da je pobjeda ono što se očekuje.

 

Pročitajte više