NBA

Warriorsi preživjeli ludu Dončićevu predstavu. Jedna pobjeda ih dijeli od NBA finala

Foto: Profimedia

GOLDEN STATE Warriorsi došli su na korak do NBA finala nakon što su u Dallasu pobijedili Maverickse 109:100 i povećali prednost u seriji na 3:0, što nijedna momčad u povijesti lige nije ispustila. Već u noći s utorka na srijedu Warriorsi će imati priliku novom pobjedom izboriti šesti finale u osam godina i napasti četvrtu titulu u tom razdoblju.

Dallasu opet nije pomogla ni fenomenalna izvedba Luke Dončića, koji je zabio okruglih 40 poena (šut 11/23, trice 4/9, slobodna bacanja 14/17) uz 11 skokova, tri asistencije, dvije blokade, jednu ukradenu i tri izgubljene lopte. Spencer Dinwiddie je s klupe zabio 26, a Jalen Brunson postigao je 20 poena, ali preostala tri Dallasova startera zajedno su ubacila tek 12. Posebno beskoristan je bio Reggie Bullock, koji je promašio svih 10 šuteva iz igre.

Kad Dončić zabije 40 ili više, Mavsi uglavnom gube

Dončiću je ovo bila osma utakmica s barem 40 poena u doigravanju, čime je postao samostalni rekorder Mavericksa odvojivši se od Dirka Nowitzkog. Slovencu je za taj rekord trebalo samo 26 play-off utakmica. 

Ali zabrinjava podatak da je od spomenutih osam okršaja Dallas dobio samo dva. Dončić s takvim omjerom 2-6 ima najgori omjer od svih igrača koji su kroz povijest barem pet puta zabili 40 u doigravanju. Zapravo, samo još Russell Westbrook ima negativni omjer (3-4).

Warriorse je do pobjede vodio Stephen Curry s 30 poena, 11 asistencija i pet skokova, a zablistao je i Andrew Wiggins s 27 poena, 11 skokova i tri dodavanja. Iako gosti nisu šutirali puno bolje od Dallasa, iskoristili su njegovu najveću slabost i dobili bitku u skoku (47-33) te ublažili svoju najveću manu i limitirali broj izgubljenih lopti na samo deset.

Pročitajte više