Werder napušta San Siro s bodom u vreći

U SUSRETIMA drugog kola skupine A Lige prvaka Werder je iznenadio Inter odigravši 1:1 na San Siru, a ciparski Anorthosis ostvario je prvu povijesnu pobjedu u Ligi prvaka pobijedivši Panathinaikos 3:1.

> I Chelsea se opekao protiv Cluja, Baptista spasio Romu

> Šahtar vodio do pet minuta prije kraja, a onda se pojavio Messi i donio Barci pobjedu

Jose Mourinho obavio je nekoliko promjena u momčadi u odnosu na sastav koji je prošlog vikenda poražen u gradskom derbiju protiv Milana. Na klupi su startali Quaresma i Mancini, dok su priliku u ofenzivi uz nezamjenjivog Ibrahimovića dobili Adriano i Balotelli. Stanković i Muntari su u veznom redu umjesto Vieire i Chivua, dok je Zanettija trener povukao na lijevog beka, a Cordobu u sredinu obrane s Materazzijem.

U susretima 1. kola Inter je glatko slavio u Ateni protiv Panathinaikosa (2:0), dok se bremenska momčad namučila s ciparskim Anarthosisom (0:0) na gostujućem terenu.

Adriano asistirao za gol Maicona

Već u prvoj minuti susreta Adriano koji se polako, ali sigurno vraća u formu (zabio je Panathinaikosu) isprobao je udarac, pokušavši iznenaditi Wiesea, ali nije bilo dovoljno preciznosti u njegovom šutu. Nakon dvije minute na drugoj strani pokušao je Naldo, ali bez uspjeha. Inter je već u prvih deset minuta uspostavio dominaciju, a nije nedostajalo ni opasnosti ispred Wiesea; blokirani su udarci iz daljine Materazzija, Ibrahimovića i Adriana.

Već u 14. minuti Inter je došao u vodstvo; Maicon je zabio na asistenciju Adriana! Inter je strpljivo pleo mrežu oko šesnaesterca Werdera, Adriano je slučajno u šansu izbacio Maicona, na kojeg su zaboravili spori njemački stoperi. Brazilac je potegnuo, ušao u šesnaesterac i prebacio bespomoćnog Wiesea. Adriano je, naime, loše primio loptu 30-ak metara od gola i onda se odbila baš u noge njegovog sunarodnjaka. Interov desni bek hladnokrvno je matirao Wiesea, kao da radi o vrsnom napadaču.

Pizzaro izludio Talijane

Nakon što su zabili pogodak, nogometaši Intera malo su usporili, no Werder nikako nije uspijevao stvoriti pravu akciju. U 15. minuti bilježimo tek pokušaj Diega koji nije predstavljao veću opasnost za Julija Cesara. Najopasniju prijetnju Werdera u prvom poluvremenu bilježimo u 39. minuti kada su zeleno-bijeli bili su na korak do izjednačenja. Prodl se probio po desnoj strani, poslao sjajnu, poluvisoku loptu u peterac gdje Pizzaro u trku gađa desnu vratnicu Interova gola!

Za propuštenu priliku Pizzaro se iskupio već u 62. minuti. Iako se igra Werdera početkom drugog dijela nije mogla nazvati pritiskom, svakako su bili puno konkretnija ekipa i češće dolazili pred gostujuća vrata. Inter se vidno povukao, kao da su se zadovoljili vodstvom za koje su smatrali da će biti dovoljno protiv Nijemaca. No, nakon nekoliko neuspjelih akcija Werdera, obrana Intera ostala je na krivoj nozi nakon izvrsnog centaršuta s desne strane. Lopta je preletjela braniče i došla do dalje stative na koju se iz drugog plana ubacio Pizzaro i klizeći ugurao loptu u mrežu.

Maicon propustio donijeti pobjedu

Postignuti pogodak nije bio kraj Werderove ofenzive. U idućih nekoliko minuta vidjeli smo opasne situacije koje su završene nepreciznim udarcima Baumanna (koji je naciljao točno u Julija Cesara) i Mertesackera (koji nije iskoristio ubacivanje iz kornera i pucao glavom preko gola). Petnaest minuta prije kraja utakmice je znakove života počeo pokazivati i Inter, ali Mourinhovi genijalci nisu mogli smisliti ništa bolje od dugih lopti prema Ibrahimoviću i Balotelliju. Jedna od tih dugih lopti gotovo je urodila plodom u 81. minuti kad je robusni švedski napadač uštopao loptu u kaznenom prostoru, izvukao se na desnu stranu i petom poslao povratno u sredinu, ali na pravom se mjestu našao Naldo koji je loptu presreo prije nego je Balotelli natrčao na nju.

Zadnju veliku priliku Intera propustio je u 87. minuti strijelac prvog pogotka Maicon. Interov bek sve je napravio fantastično. Primio je loptu na desnoj strani, ušao u sprint kroz sredinu i topovski opalio iskosa prema golu Werdera, ali lopti se na putu ispriječila stativa.

U sudačkoj nadoknadi do pobjede je mogao i Werder nakon slobodnog udarca s 25 metara. Diego je loptu samo namjestio za Nalda koji puca ravno u Julija Cesara. Udarac je bio presnažan da bi ga golman Intera ukrotio pa je lopta odbijena do Pizzara koji lijevim volejem gađa malu mrežicu, ali s vanjske strane.

Anorthosis razbio Grke

U drugom susretu skupine A Anorthosis je ugostio grčkog doprvaka Panathinakos, kod kojeg i dalje nema Ante Rukavine. Bivši napadač Hajduka i dalje se oporavlja od ozljede i čeka prve minute u Ligi prvaka. Ciparska momčad i dalje je bez poraza u najjačem svjetskom klupskom natjecanju; nakon što su prije dva tjedna sačuvali praznu mrežu i bod protiv Werdera, danas su ekspresno razbili sve ambicije gostiju iz Grčke.

Već u 11. minuti Anorthosis je došao u vodstvo nakon autogola Josea Sarrigeia. Dugu loptu koja je doletjela u šesnaesterac Panathinaikosa Sarrigei je glavom pospremio u vlastitu mrežu, pored bliže vratnice. Čudna situacija, jer u povijesti će ostati zapisano da je premijerni pogodak u Ligi prvaka Cipranima podario protivnik. Samo četiri minute kasnije domaćini su već vodili 2:0. Savio je probio lijevi bok i nabacio u sredinu gdje je loptu dočekao Siniša Dobrašinović i zabio glavom pored nemoćnog Galinovića.

Tračak nade Panathinakosu je vratio Salpingidis s bijele točke nakon što je Leiwakabessy neoprezno igrao rukom u vlastitom šesnaestercu. Ali za nešto više Panathinakos nije bio sposoban. Iako je drugo poluvrijeme bilo čvrsto i nešto zatvorenije od prvog s obzirom da su domaćini morali čuvati minimalnu prednost, u 78. minuti pitanje pobjednika je riješeno. Taher je zabio za konačnih 3:1.

P.V./D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više