Werder slavio zbog Balabanovih propuštenih prilika

OGROMNU su šansu prokockali Dinamovi nogometaši u prvom susretu trećeg pretkola Lige prvaka! Weser stadion napustili su pognutih glava, iako su nakon prvog poluvremena imali velikih 1:0. Konačnih 2:1 djeluje razočaravajuće kada se sjetimo što je sve Dinamo promašio u prvih 45 minuta.

> Schaaf razočaran igrom Werdera

> Kicker: Werder spasili džokeri

Trener Werdera Thomas Schaaf nije se mogao nadati da će doživjeti tako stresnih prvih 45 minuta! Dinamovi nogometaši, baš kao što su najavljivali, muški i beskompromisno su krenuli u utakmicu od prve sekunde. Sve taktičke zamisli trenera Branka Ivankovića maksimalno su ispoštovane, svaki igrač borio se kako to priliči igraču Dinama.

Mala brazilska kolonija u sastavu Diego - Carlos Alberto nije se iskazala, Modrić je uplašio Pasanena, a Sammir nadigrao Schulza na lijevoj strani. Ono što je prošlo pokraj Vukojevića kupio je sinoć sjajni Pokrivač. Werder se dobro isplivao u napadu, gdje je mladi reprezentativac Schindler uz Sanoga dobio prednost nad Rosenbergom... 

Dinamo je s druge strane, disao kao prava momčad. Bilo je to Ivankovićevo poluvrijeme iz snova. No, već u prvim sekundama nastavka uslijedio je hladan tuš. Kardinalna pogreška Ognjena Vukojevića koji je poklonio loptu brzonogom Sanogu skup je koštala Dinamovu ekspediciju. Igrač koji je najveću opasnost Werdera, Brazilca Diega, učinio nevidljivom, neshvatljivo je omogućio Sanogu da pronađe Huga Almeidu, igrača u kojeg Schaaf nema previše povjerenja. 

No, igrač koji je na poluvremenu zamijenio Schindlera i kojeg se sjećamo po spektakularnom pogotku Interu u Ligi prvaka, iz slobodnjaka s 35 metara, dokazao je treneru da opako griješi. Njegov pokušaj ljevicom Koch je obranio, ali Almeida se našao i na odbijenoj lopti, te za Dinamo više nije bilo spasa. 

Kasnije je Almeida prezentirao i svoje najubojitije oružje, vidovitu dijagonalu s nekih 25 metara, koju sjajni Koch ipak boksa u korner. Nakon primljenog pogotka Modri se nisu izgubili kao prethodnih godina i to je ono na čemu im ipak treba čestitati. Raspad sistema trajao je svega par minuta i ravnopravan odnos snaga s uskrsnulim Werderom ponovo je uspostavljen. Gledali smo dobru i otvorenu utakmicu i bilo je samo pitanje trenutka kada će pasti novi pogodak. 

U 55 minuti Modrić se odvažio na udarac iz prve, nakon dodavanja Etta, iako je imao dovoljno vremena i prostora da ode bliže Wiseu, dvije minute nakon Dinamo je koštala i samouvjerenost Hrvoja Čale, koji je još jednom sjajno ušao u šesnaesterac, ali potom sebično udario po golu, ostavivši Balabana i Mandžukića u čudu. Njegov je udarac otišao daleko od mjesta gdje je trebao. 

Novo uzbuđenje stiglo je u 62. minuti, kada Sammir pokušava iz daljine iznenaditi Wiesea. Nije prošlo. Werder je, međutim, bio odlučan da kazni silne Dinamove promašaje. Kapetan Baumann prokockao je prvu priliku za vodstvo, kada je ljevicom vrlo loše s nekih desetak metara opalio pokraj vratnice. A da lijevom nogom ne barata najbolje ni Mario Mandžukić, Dinamov je mladi napadač pokazao u 69. minuti kada se nakon novog prodora Čale predugo namještao na desnicu, što je rezultiralo samo novim napadom za Werder.

Iako je jedini uspio prebaciti Wiesea, Boško Balaban bio je najslabija Dinamova karika. Dvadeset minuta prije kraja Mandžukić mu servira još jednu stopostotnu šansu, ali Bole Top ne uspijeva zadržati loptu. 

Ubrzo ga Ivanković vadi iz igre i uvodi Ivicu Vrdoljaka. Dinamovi trkači počeli su padati i Profesor je spašavao povoljan rezultat uoči uzvrata. No, pet minuta prije kraja sijevnula je sasvim neočekivana lopta danskog igrača Jensena, koji je u igri zamijenio svog sunarodnjaka Andreasena, odsjela je u gornjem lijevom kutu Kochove mreže. 

Bio je to fantastičan, precizan i silovit udarac, Dinamov vratar istegnuo se koliko je mogao, prstima čak dodirnuo loptu, ali spasa nije bilo. Pobjedu su Schaafu donijeli džokeri s klupe, koji su dokazali i da Dinamov niz nepobjedivosti (od 8. studenog 2006), znači tako malo kada se zapne na prvoj pravoj prepreci.

Pročitajte više