EUROPA LIGA

West Ham je igrao sa sedam klinaca iz akademije. Kapetan Noble: Ponosan sam

Foto: REUTERS/David Klein/Guliver

DINAMO je pobjedom 1:0 u Londonu osigurao plasman u nokaut-fazu Europa lige i nanio West Hamu prvi poraz u ovosezonskom natjecanju. Ipak, Englezi nisu ni tugovali ni kritizirali londonsku momčad.

West Ham je već ranije osigurao prvo mjesto u skupini H pa ga poraz nije pogodio, a menadžer David Moyes dobio je priliku vidjeti što mogu neki od klinaca iz klupske akademije. Čak petorica su bila u prvoj postavi, a još su dvojica ušla u završnici.

U obrani isključivo debitanti iz akademije

Cijela je obrana bila sastavljena od igrača U-23 momčadi, koja je na vrhu Premier lige 2. Stoper Jamal Baptiste ima 18 godina, a Harrison Ashby, Aji Alese i Emmanuel Longelo po 20. U vrhu napada zaigrao je 17-godišnji Sonny Perkins.

Četiri braniča odigrala su cijelu utakmicu, a Perkins je izašao u 87. minuti, kada su ušli Keenan Appiah-Forson (20) i 18-godišnji Freddie Potts, sin klupske legende Stevea Pottsa, koji je za West Ham igrao 17 godina, a od 2014. je trener u mlađim kategorijama.

Noble: Ovo je velika stvar i pohvala za sve u klubu

Osim ove sedmorice mladića, igrao je i kapetan Mark Noble, još jedan izdanak akademije Čekićara, koji je cijelu karijeru u klubu, a već su mu 34 godine.

"Nevjerojatno sam ponosan na njih, većinu njih poznajem otkako im je bilo 11 godina. Ovo je velika stvar za klub, ne samo zbog toliko igrača koji su do prve momčadi došli kroz akademiju nego i zbog činjenice da imamo gust raspored i puno ozljeda", rekao je Noble, svjestan koliko je utakmica odmora dobro došla mnogim prvotimcima.

Kapetan je posebno nahvalio obrambenu četvorku i njihovu međusobnu komunikaciju te priznao da kod Oršićevog gola nije bilo spasa.

"Bio je to zaista poseban gol, ali mislim da je komunikacija bila odlična, stalno su razgovarali, bekovi su dobro napadali po stranama, a Baptiste i Alese bili su fantastični u sredini kaznenog prostora. Dinamo je dobra momčad, nije kanta, i odigrao je dobru utakmicu. Nismo izvukli rezultat koji smo željeli, ali činjenica da je u sastavu bilo toliko igrača iz akademije pohvalna je za sve u klubu", rekao je Noble.

Moyes: Klinci moraju zaslužiti priliku. Nitko od njih nije nas iznevjerio

Od te sedmorice, čak šestorici sinoćnji je susret bio debi za prvu momčad, samo je napadač Perkins već okusio Europa ligu, odigravši posljednjih 12 minuta prethodne utakmice protiv Rapida.

"Mislim da su mladići igrali dobro i oporavili se nakon rano primljenog gola. Uvijek sam sretan kada mogu dati priliku mladim igračima, ali oni je moraju zaslužiti, a nitko od njih nas nije iznevjerio. Odradili su odličan posao", rekao je menadžer David Moyes.

Pročitajte više