NBA

Westbrook se spektakularno osvetio Dončiću

Foto: Gulliver / Getty Images

SAMO jedna noć bila je potrebna da Luka Dončić i Russell Westbrook potpuno zamijene uloge.

Preksinoć je Dončić bio najbolji strijelac i drugi najbolji dodavač svoje momčadi u dramatičnoj i važnoj pobjedi Dallasa nad Oklahomom (105:103) u susjedskom derbiju. Slovenski rookie postigao je 25 koševa. To mu je bila već 20. utakmica od 35 do sada odigranih u prvoj NBA sezoni u kojoj je postigao 20 ili više koševa.

Minutu i 56 sekundi prije kraja Thunder je vodio šest razlike. Ali tada Dončić s dva pogođena slobodna bacanja pokreće veliki preokret Mavsa na samom kraju. Zahvaljujući njihovoj seriji 10:2, ali i završnim promašajima očajnog Russella Westbrooka koji je ubacio samo devet koševa uz šut 4/22 i promašio svih osam pokušaja za tricu, Dallas je dobio prvu od dvije uzastopne utakmice s Oklahomom.

Uz Dončićev košgeterski, bitno je istaknuti i njegov dodavački učinak na ovom meču. Naime, zahvaljujući i tome što je imao sedam dodavanja, Dončić je osmi put u rookie sezoni odigrao utakmicu s 20+ koševa i 5+ asistencija. Tako se 19-godišnje slovensko čudo od djeteta probilo na peto mjesto najuspješnijih tinejdžera u NBA povijesti. 

Naravno, nakon utakmice u Dallasu, pokisli Russell Westbrook je novinarima morao odgovarati na pitanja o fantastičnom Dallasovom novajliji koja je odsjekao ovako: "Ne zanimaju me drugi igrači. Ja sam najbolji skakač, dodavač i branič na svojoj poziciji."

Ali kod Mavsa je odigrao nevjerojatno lošu utakmicu pa je slijedilo pitanje na tu temu. I pri tome se nije štedio: "Ovaj mjesec igram usrano. Umjesto da pomognem svojim ljudima, ja ih stalno izdajem. Previše sam neprecizan i moram biti daleko bolji. To ću riješiti sam sa sobom i definitivno ću se vratiti. Igrat ćemo s njima opet sutra i od tada ću biti bolji. To ću riješiti sam sa sobom."

I riješio je u velikom stilu: desetim triple-doubleom sezone i 114. u karijeri.

Novogodišnji uzvrat u Oklahomi pripao je Thunderu, koji je predvođen Wesbrookom pobijedio Dallas 122:102. Utakmica je bila gotova već na poluvremenu, na koje je Oklahoma otišla sa 17 koševa prednosti. 

Westbrook je ubacio 32 poena (šut iz igre 13/24), a na trećem mjestu vječne NBA triple-double liste učvrstio se s po 11 skokova i asistencija. Fantastičnu partiju zaokružio je s četiri ukradene lopte. 

O Dončiću se, pak, nakon ove utakmice ne govori, ali ne zato što je odigrao očajno kao Westbrook večer ranije. Upravo suprotno, postigao je 17 koševa, imao šest skokova i tri asistencije.

Međutim, to je ispod njegovog sezonskog prosjeka od 19,6 poena, 6,5 skokova i 5,1 asistencije po utakmici. 

Dakako, ovo više govori o nevjerojatno visokom standardu koji je Dončić postavio u prvoj NBA sezoni nego o njegovoj "lošoj" partiji kod Oklahome, gdje je uostalom i igrao manje od pola (22 minute) utakmice koja je bila riješena daleko prije kraja. 

 

 

 

 

 

Pročitajte više