Wimbledon: Pjesnik protiv romovnika

KAO i prošle, i ove godine u finalu Wimbledona igrat će dvojica tenisača koji nikad prije nisu bile druge nedjelje na središnjem terenu, Švicarac Roger Federer i Australac Mark Philippoussis.

Iako je na kladionicama Amerikanac Andy Roddick slovio kao favorit, Federer je još jednom dokazao zašto ga smatraju jednim od najkompletnijih tenisača današnjice. Odigrao je fenomenalan meč, sličan onom prije dvije godine kada je zaustavio pobjednički niz Pete Samprasa. Nakon što je spasio set-loptu u tie-breaku prvog seta, Federer je dominirao do kraja susreta i uvjerljivo se plasirao u finale, pobijedivši 7-6, 6-3, 6-3.

"Još mi je prerano da bi shvatio što se dogodilo. Izgleda da sam odigrao nevjerojatan meč. Biti u finalu najdražeg turnira, to je san", kazao je Federer.

Prije toga, istim rezultatom, Philippoussis je svladao Francuza Sebastiena Grosjeana. Australac, kojeg zbog jačine servisa zovu Scud, predobro je servirao, pa je Grosjean samo dva pua imao break loptu. Ova dva tjedna vjerojatno su najljepša u Philippoussisovoj karijeri. Čovjek koji je nakon teške operacije koljena prije dvije godine bio u invalidskim kolicima, u nedjelju će igrati svoje drugo finale na grand slam turnirima, nakon US Opena 1998.

"Bog je čudan. Čini mi kao da sam do jučer bio u invalidskim kolicima, a sada sam u finalu Wimbledona. Bilo je teško, morao sam proći težak put", izjavio je 26-godišnji Australac.

Još jedna zanimljivost. Ovo je prvi puta nakon 1982. da su oba muška polufinala odlučena u tri seta.

Pročitajte više