Xavi je na ovu akciju Barcelone rekao: Nevjerojatno, naježio sam se

Foto: Profimedia

IMPRESIVNO je Barcelona okončala prvi dio sezone u La Ligi. Pobjedom u derbiju 19. kola kod Betisa (2:1) učvrstila se na prvom mjestu s čak 50 bodova, osam više od aktualnog prvaka Reala, koji ima utakmicu manje. Barca je pri tome postigla 39 golova, što je više od dva po utakmici, ali i primila samo 7 golova. Gotovo nevjerojatno malo za jednu od dvije najjače svjetske lige. 

Barcelona je pod Xavijem ostvarila ogroman napredak. O tome svjedoči usporedba s učinkom Barce u prvom dijelu sezone pod trenerima koji su mu prethodili. Quique Setien i Ronald Koeman vodeći Barcu su jesenski dio završili s po 37 i 31 bodom. Ne mogu dakle stati u istu rečenicu sa Xavijem, koji je pak zaslužio da ga se spominje u onoj s Joseom Mourinhom i pokojnim Titom Vilanovom. Prvi je 2011/12 vodio Real do naslova sa 100 bodova, a drugi je to sezonu kasnije ponovio s Barcelonom.

Barcelona gazi prema naslovu s dva zabijena gola po utakmici, ali Xavi je ponosan na igru u obrani

Xavi je posebno ponosan na igru njegove momčadi u obrani. Točnije, defenzivnu tranziciju koju izvodi nakon što suparnik krene u napad. Upravo taj dio igre bio je Barceloni loš posljednjih godina, a sada ga je pod Xavijem usavršila.

Posebno se to odnosi na situaciju iz drugog poluvremena, kada je Barcelona sjajnom momčadskom reakcijom opasnu kontru Betisa učinila bezopasnom. Barcin trener istaknuo ju je na presici nakon meča: "Kada sam vidio tu defenzivnu tranziciju, naježio sam se. Momčad je tom prilikom izvela nevjerojatan pothvat."

Pročitajte više