hnl europa

Zabio je za Hajduk nezaboravnu golčinu Interu. Sada se umirovio

Screenshot: Youtube

IVAN VUKOVIĆ zvani Giga, crnogorski napadač koji je za Hajduk igrao dvije godine (2011.-2013.), umirovio se u 35. godini, nakon što je zadnju sezonu igrao u domovini za Iskru iz Danilovgrada. Tim povodom podsjećamo na njegov nezaboravni gol za Hajduk. Taj klub, točnije njegova uprava, u ljeto 2012. nije vjerovala svojoj momčadi, pred treće pretkolo Europa lige protiv Intera. Nepovjerenje u vlastite snage bilo je toliko da je s milanskim gigantom dogovorio zamjenu domaćinstava.

Hajduk se toliko bojao katastrofe da je tražio i dobio zamjenu domaćinstva s Interom

Prva utakmica se naime trebala igrati na Meazzi, a uzvrat na Poljudu, ali je Hajduk u strahu od porcije u prvom meču, koja bi donijela bojazan za punjenje stadiona i zaradu u revanšu, od Intera tražio i dobio zamjenu domaćinstava. To se činilo dobrom odlukom jer je Inter prvu utakmicu pred 40 tisuća gledatelja na Poljudu dobio 3:0 golovima Sneijdera, Nagatoma i Coutinha.

Zadnjih 15 minuta za goste je igrao 18-godišnjak dočekan zaglušujućim zvižducima Hajdukovih navijača kada je mijenjao slavnog Diega Milita. Ime tog Interovog tinejdžera bilo je Marko Livaja. Nakon ovakvog rezultata u prvoj utakmici, činilo se da su uzvrat i Interov prolazak samo formalnost. Međutim tri tisuće navijača Hajduka i 11 igrača na terenu u Milanu te trener Mišo Krstičević nisu mislili tako. 

Inter je na Poljudu dobio 3:0, pa je Hajduk u revanš na Meazzu ispraćen sa sažaljenjem

Pred 40 tisuća gledatelja na Meazzi, protiv suparnika među kojima su uz nabrojane bili velikani Javier Zanetti, Esteban Cambiasso, Walter Samuel, Samir Handanović... krenuli su po senzaciju. Prvi korak prema njoj donio je Ivan Vuković, crnogorski napadač koji je ljeto ranije došao iz podgoričke Budućnosti.

Njega je u 23. minuti u kaznenom prostoru srušio Samuel, a penal je u gol pretvorio Ante Vukušić. U 58. minuti Hajduk je na korak do senzacije doveo također Vuković možda najljepšim golom Hajduka iz igre u europskim kupovima. Goran Jozinović je probio lijevu stranu i odigrao povratnu na rub kaznenog prostora za Vukovića.

Crnogorac prvo izborio penal, a onda izveo golgetersko remek-djelo

On je malo s lijeve strane loptu prvo digao ljevicom, a onda je istom nogom velemajstorski poslao u suprotnu malu mrežu golmana Handanovića. Slavni Slovenac bio je nemoćan, kao i legendarni Interov kapetan Zanetti te njegov sunarodnjak Samuel, koji su išli u blok udarca igrača kojeg je Hajduk doveo za 250 tisuća eura. 

Hajduk je do kraja imao nekoliko sjajnih prilika za potpuni i nevjerojatni povratak, ali na kraju nije uspio više od velike, ali Pirove pobjede 2:0 kod Intera, koja se pamti najviše po Vukovićevoj golčini.

Premda je u Hajduku igrao i zabijao, morao je otići

Crnogorac je u dvije sezone u Hajduku u 60 utakmica postigao 14 i namjestio 12 golova. Ljeto nakon čudesnog gola, premda važan igrač, praktički je potjeran za 220 tisuća eura u korejski Seongnam kako bi se olakšalo katastrofalno financijsko stanje u Hajduku. Nakon toga je igrao od Srbije preko Izraela, do Makedonije i Tajlanda, ali golčina Interu na Meazzi ostala mu je potez karijere.

Pročitajte više