Zadar nakon 19 godina osvojio naslov prvaka

POSLJEDNJA utakmica finala Prvenstva Hrvatske u košarci između Zadra i Cibone VIP završila je pobjedom Zadrana 87:82. Ovo je prvi naslov prvaka na Jazinama nakon 19 godina.

Petorka Zadra: Banić, Gečevski, Johnson, Vladović, Tvrdić

Petorka Cibone VIP: Vranković, Štimac, Žuža, Krstić, Longin

Zadar             87

Cibona          82

U prvim minutama utakmice zaredali su prekršaji, što ilustrira podatak da je učinjeno više prekršaja nego zabijeno koševa.

Zadar je u 6. minuti utakmici prvi puta poveo tricom iz četvrtog pokušaja. Do tada je učinjeno čak 11 prekršaja.

Momčad sa Jazina je u završnici prve četvrtine pri rezultatu od 19:13 imala najveću prednost na utakmici od +6. 

Momčadi su nakon prvih deset minuta igre otišli na odmor sa rezultatom 19:16, a početkom druge četvrtine Cibona je uhvatila priključak serijom od 6:0.

Gečevski je do tada bio najbolji strijelac utakmice sa 10 postignutih koševa, a Longin se na strani Cibone serijom pogodaka priključio Gečevskom sa ubačenih 10 koševa.

Cibonu je u prvom poluvremenu odlično služio šut za tri poena, "vukovi" su zabili su 3 od 8 pokušaja.

Aramis Naglić, četerdesetogodišnji veteran koji je nekad igrao zajedno sa svojim trenerom Rudolfom Jugom, za samo nekoliko minuta koliko je proveo na parketu u drugoj četvrtini, zabio je 6 koševa.

Banić se u drugoj četvrtini iskazao stopostotnim šutom sa dvije zabijene trice i jednim ubačajem za dva poena. Prvo poluvrijeme bilo je izjednačeno, obje momčadi izmjenjivale su se u vodstvu, a Zadar je vodio minimalnom razlikom.

Po statističkim podacima momčadi su bile izjednačene što dokazuje da je ishod finalne utakmice do kraja bio u neizvjesnosti.

Da je finalna utakmica dovela atmosferu u Jazinama do usijanja, dokazala je i temperatura u dvorani koja je dosegla 40 stupnjeva.

Sudački trolist autoritativno je sudio i nije dozvolio prigovore igrača. Igrači obje momčadi igrali su požrtvovno, nerijetko se bacajući po parketu ne bi li došli do lopte.

Zadar je odlično krenuo u drugo poluvrijeme sa serijom trica. Od tri pokušaja sva tri su uspjeli pogoditi.

Josip Vranković do kraja treće četvrtine nije ubacio niti jedan poen, dok je u prošloj utakmici u Zagrebu zabio je 20 poena.

Zadrani su se tricama uspjeli odvojiti na +7, što je dotad bila najveća ostvarena prednost.

Košarkaši Zadra nastavlili su zabijati trice, od kojih čak sedam u drugome dijelu. Kod Cibone je najbolji strijelac u trećoj četvrtini bio Longin sa 19 pogodaka, a njegova momčad dopustila je Zadru da laganu uđe u seriju trica sa šutom od čak 10/16.  

Treća četvrtina završila je rezultatom 63:56.

U posljednjih 10 minuta Zadar je ušao sa +7 pogodaka prednosti. U dvije minute Cibona nije uspjela zabiti niti jedan koš i Zadrani su se odvojili na dotad najvećih +11.

Cibona je uspjela smanjiti razliku na +7 koševa i pokušala uhvatiti rezultat sedam minuta prije kraja odlučujuće utakmice košarkaškog finala Hrvatske.

Pet minuta prije kraja utakmice Zadar je vodio sa 9 koševa razlike, a trener Cibone Anzulović pozvao svoj drugi time-out. Zadar se opet odvojio na 11 koševa razlike pet minuta prije kraja susreta.

Barać se isticao kod Zadrana sa 17 pogodaka i tek jednim promašenim šutom. Krstić je četri minute prije kraja dobio tehničku pogrešku u afektu, a Zadrani su izveli dva slobodna bacanja i dobili loptu sa strane.

Vladović je zabio svoju četvrtu tricu iz četvrtog pokušaja i "odlijepio" Zadrane tri minute prije kraja na +10.

Cibona je smanjila vodstvo domaćima serijom 7:0, ali Banić je tada sigurno poentirao upisavši svoj 22 koš.

Dvije minute prije kraja utakmice Zadar je imao šest koševa prednosti. Longin je preuzeo svu odgovornost u momčadi Cibone i iznudio 5. prekršaj Gečevskog.

Minutu prije kraja Zadar ima prednost od 4 poena, nakon dugog napada iskusni Aramis Naglić u posljednjoj sekundi napada zabija koš.

Zadrani su tako rezultatom 87:82 osvojili naslov prvaka Hrvatske, prvi u neovisnoj Hrvatskoj.

Pročitajte više