Zadar pobjedom nad Splitom "krstio" Krešin dom

"POD pekom" je Split na početku regionalne NLB lige dugo na laganoj vatri držao domaćine, ali na kraju je bilo 81:67 za Zadar u njihovom novom domu.
   
Bilo je to i košarkaško otvorenje dvorane na Višnjiku koja nosi ime Krešimira Ćosića. Pred skoro devet tisuća gledatelja, u sjajnoj atmosferi, Zadar je proslavio startnu pobjedu makar je tridesetak minuta Split najavljivao kako bi mogao prirediti veliko iznenađenje.

Nakon što su u impozantnom sportskom zdanju nastupiti hrvatski rukometaši, te hrvatska teniska Davis Cup reprezentacija, ovo je u zadarskim okvirima bilo otvorenje nove dvorane u kojoj se Zadar nada u košarkaškom smislu otići još korak dalje, kako u NLB ligi, tako i u mogućim nastupima u Euroligi.

Utakmica je trebala započeti podbacivanjem lopte sina Krešimira Ćosića, ali viroza nije dopustila taj akt. Inače, na tribinama su se osim vatrenih domaćih navijača okupila sva eminentna košarkaška imena, kao i osobe iz svijeta sporta, dok je prijenos utakmice započeo legendarni komentator Boris Mutić.

Splićani su sjajno otvorili utakmicu i od početka bili u prednosti, dok su domaći košarkaši očigledno bili pod dojmom novog okruženja, a vjerojatno i velikih očekivanja svojih navijača. Nova splitska pojačanja, a poglavito dva sjajna Amerikanca Eddie Shannon i Antonio Grant (kombinirano u prvoj četvrtini 18 poena), su hrabro ušli u utakmicu i na polovici prve četvrtine su imali velikih 17:5.

U ritmu vodstva Splita između četiri i devet poena prošlo je cijelo prvo poluvrijeme makar je Split u tom dijelu utakmice gađao iznimno slabih 5:14 sa linije slobodnih bacanja. No, odličan skok, odgovorna igra u svakom smjeru Splita, ali i nervozni Zadrani, uvjetovali su vodstvo Splita na poluvremenu 38-34.

Nastavak ništa nije promijenio makar je domaći trener Aleksandar Petrović pokušao i sa zonom, ali u tim trenucima je sjajne role odrađivao 31-godišnji Eddie Shannon, koji je ove sezone došao iz Strasbourga. Makar je Split tijekom prijelaznog roka ostao bez kralješnice momčadi od prošle sezone (Rudež – Perić – Ivanov, a potonja dvojica su baš pojačala Zadar), to se nije uopće osjetilo u igri.

Treća četvrtina je završila vodstvom Splita 57:54 i tada, u posljednjoj četvrtini, kreće veliki obrat. Zadar je tricama i euforičnom obranom napravio seriju 13-0, a četiri minute prije kraja su poveli 74:59 (serija 20:2) čime je ime pobjednika postalo poznato.

Kod Zadra je najbolji bio Malik Dixon sa 27 poena, 6 skokova i 5 asistencija. Dvoznamenkasti su još bili Stipčević sa 13 i Juby Johnson sa 10 poena.

Kod Splita su se istakli Antonio Grant sa 16 poena i 5 skokova, dok su Shannon i Štemberger dodali po 14. 

NLB liga, 1. kolo:

Zadar - Split 81:67 (13:21, 35.38, 54:57)

FMP - Crvena zvezda

Zagreb - Vojvodina (18.00)

Helios - Bosna (18.00)

Budućnost - Olimpija (19.00)

Partizan - Krka (20.00)

Hemofarm - Cibona (20.15)   

A.K.
Foto: Veljko Grbeša

 

Pročitajte više