Zadar se plasirao na Final Eight Eurocupa!

ZADAR je u Krešinoj dvorani na Višnjiku uvjerljivo slavio protiv Turk Telekoma i tako izborio put u Torino, na Final Eight Eurocupa. Zadrani su pobijedili 94:86, a vodstvo nisu ispuštali niti u jednom trenutku, te su, unatoč nešto lošijoj predstavi u drugom poluvremenu zasluženo čekirali vizu za Torino. Zadrane su do pobjede predvodili Todor Gečevski s 20 koševa i četiri skoka, te pridošlica Desmon Farmer s 23 koša, dok je Rok Stipčević dodao 15 koševa i osam asistencija.

"Ovo je nagrada za sve dobro što smo radili posljednjih dana", kazao je Sagadin, te istaknuo kako je pobjeda izborena u prvom poluvremenu u kojem se igralo "tako dobro da zaboli glava". "U Final Eightu svi imaju podjednake šanse", kaže Sagadin koji ni u Torinu neće na raspolaganju imati novopridošlog centra Boisu.

Ključna u pobjedi domaće ekipa bila je prva četvrtina, koju su Zadrani dobili rezultatom 31:20, ponajviše zahvaljujući centarskom učinku Gečevskog i Macure, te Stipčevićevim dalekometnim šutevima. Na samom su početku domaćini napravili seriju 7-0, zahvaljujući Gečevskom, a kad se Turk Telekom uspio približiti proradio je Macura koji zakucavanjem, polaganjem i dodatnim bacanjem vodi Zadrane na 15:8. Precizni su bili i zadarski pucači trica (Gečevski, Stipčević i Farmer) pa je Zadar nakon prvih deset minuta imao respektabilnu prednost koju su u drugoj četvrtini dodatno povećali, te su do poluvremena vodili 56:40.

Početkom drugog poluvremena Zadar je otišao na čak 23 razlike tricom Farmera, uz dva koša Macure, ali zatim su proradili i Turci koji ulaze u seriju 6-0 čime su prisilili Sagadina na time-out. Loša igra Zadra nastavljena je i nakon minute odmora, a najviše problema domaćinima stvarali su Erwin Dudley (10 koševa, 5 skokova) i Michael Wright (21 koš, 5 skokova, 2 ukradene lopte). Prednost Zadra polako se topila i početkom četvrte četvrtine Turci su stigli na prihvatljivih minus osam. Možda bi utakmica završila drugačije, da se nije polovicom posljednje četvrtine ozlijedio najbolji igrač Telekoma, Wright, koji je u napadačkoj fazi igre "ubijao" zadarske centre. Veći dio posljednje četvrtine igralo se koš za koš, da bi turska ekipa u posljednjoj minuti došla na minus šest 92:86, ali nisu uspjeli pogoditi tricu koja bi osigurala neizvjesnu završnicu pa je Stipčević uvalio dva bacanja i osigurao veliku pobjedu zbog koje će Zadrani sudjelovati na završnom turniru koji se u Torinu igra od 2. do 4. travnja.

U četvrtfinalu protiv Rytasa ili Bilbaa

U idućem kolu Eurocupa Zadar gostuje kod Benettona. U slučaju da Zadrani pobjede Talijane s više od osam razlike, na Final Eight će se plasirati kao prvoplasirana momčad Skupine J, te će u tom slučaju igrati protiv drugoplasirane ekipe Skupine L. Ukoliko Zadar bude drugi, u četvrtfinalu će se boriti protiv prvoplasirane ekipe skupine L. Lietvuous Rytas i Iurbentia Bilbao već su u toj skupini izborili plasman na Final Eight, ali o konačnom poretku unutar skupine odlučivat će se tek u posljednjem kolu.

"Uprava odlazi!"

Iako su trener Sagadin i igrači proteklih dana pozivali navijače da dođu u dvoranu i podrškom s tribina ih ponesu prema Torinu, uobičajena zadarska košarkaška atmosfera je izostala. Na polupraznim tribinama Višnjika bilo je između tri i četiri tisuće gledatelja, koji niti ovoga puta nisu propustili skandirati "Uprava odlazi!" Tornado i dalje ustraje u svom bojkotu.

P.V.
Foto: Jure Mišković / CROPIX

Pročitajte više