Zagreb konačno ima pravi derbi

Foto: Hina
 
MALI nogomet u Hrvatskoj u velikom je porastu. Hrvatska reprezentacija je prvi put u povijesti povezala plasmane na tri Europska prvenstva zaredom, (i tamo je bila sve osim prolaznika), dok nam je ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Kolumbiji izmaklo tek za gol razliku nakon grupne faze. Pobjede nad Češkom, Rumunjskom, Ukrajinom te poraz od viceprvaka Rusa 2012. godine, upotpunjen je remijima protiv velike Španjolske i Češke prije dvije godine, a ove godine smo remijem s Rusima i porazom od Kazakhstana (koji će kasnije uzeti broncu)  potvrdili kako je u novoj podjeli moći u kojoj zemlje s Istoka Europe sve brže rastu, Hrvatska ima itekako bitnu ulogu. 
 
Bitnije od toga, domaća liga je bolja nego ikad. Pregršt reprezentativaca, masa stranih pojačanja u našim klubovima u zadnje vrijeme najveće svjetske klase (Rafael, Neto, Kocić, Čujec...) iznjedrili su četiri ili pet klubova koji mogu naći svoje mjesto u Ligi prvaka, a gotovo ne postoji ekipa koja može sa sigurnošću računati na bodove protiv bilo kojeg kluba u gostima, čak i onima na sredini ili dnu tablice. Tu se izdvaja Nacional, ali ako znamo da je prije tjedan dana nadigrao i nes(p)retno ispao od aktualnog europskog prvaka u borbi za „final four“ Lige prvaka, tada i relacije u odnosu na njega poprimaju veću dimenziju. Borba do zadnje kapi znoja, kompetitivnost svake utakmice, dobar nogomet i uzbudljive završnice čine hrvatsku ligu jednom od najinteresantnijih liga u Europi, a publika je to prepoznala i sve više klubova ima vrhunski ili barem solidno popunjene dvorane.
 
I napokon, Zagreb je dobio pravi derbi - dva kluba koja su u naletu, jedan koji je kvalitetom ponajbolji u Europi i drugi iza kojeg stavi vojska fanatika i svakim danom sve više raste. Za razliku od rukometa ili nogometa gdje Dinamo ili PPD Zagreb nemaju konkurenciju niti tenzije, za razliku od košarke u kojoj klubovi žive od danas do sutra i prioritet im je vlastito preživljavanje, Nacional i Futsal Dinamo polako postaju veliki rivali. U petak u 19 sati Futsal Dinamo će u kultnoj "Dvojci“ ugostiti Nacional, a one prave, sportske tenzije su i više nego očigledne. Nažalost, prošli put su one prešle dozvoljenu granicu – utakmica je prekinuta zbog ulaska navijača u teren i udaranja Nacionalovog golmana, a Futsal Dinamo je zbog toga drastično kažnjen od saveza. Tom prilikom pozvali smo predsjednike dvaju klubova, Matiju Đulvata i Ivicu Đolu da ispitamo kako dišu klubovi pred ovaj okršaj koji će uvelike odrediti daljnji razvoj prvenstva, a Bad Blue Boysi su najavili veliku mobilizaciju pred utakmicu.
 
 
 
Incidente treba zaboraviti
 
Najprije smo morali pitati dojmove o incidentu, kako klubovi gledaju na njega s vremenskim odmakom te koliko je on utjecao na odnose između dva kluba.
 
Đulvat: "Puno se već pisalo i pričalo o tom događaju i on nam je poslužio kao škola da opreza nikad nije dosta, uvijek moramo biti spremni na sve što se može dogoditi. Protiv Splita smo to pokazali jer smo na jednu izuzetno nesportsku gestu reagirali pravodobno i spriječili mogućnost bilo kakvog incidenta. Moram napomenuti kako su naši navijači najkorektniji u ligi i od prve do zadnje minute posvećeni su jedino bodrenju momčadi, bez vrijeđanja suparnika. Isto tako, apeliram na suparničke igrače, goste i navijače da se suzdrže od provokacija i puste nas na terenu da vodimo svoju, sportsku bitku. Odnos nas i Nacionala nepromijenjen je od prvog dana.“.
 
Đolo je dodao u pomirljivom tonu: "Nemile scene iz prošle sezone su iza nas, vrijeme je učinilo svoje i strasti su se smirile. Nacional i Futsal Dinamo su nastavili sa zajedničkim aktivnostima kroz udruženje 1.HMNL i naša suradnja je korektna. Mi u Nacionalu se ne želimo vraćati na ono što je bilo. Svi zajedno moramo gledati prema budućnosti jer oba kluba imaju isti cilj,a to je napredak hrvatskog futsala u na svim razinama.“.
 
Na pitanje o eventualnim provokacijama i neprimjerenim reakcijama na društvenim mrežama njegovog kluba nije htio odgovoriti, ali je zato ustvrdio za Futsal Dinamo: "Futsal Dinamo je izuzetno pozitivna sportska priča i oni su uvijek imali našu podršku koliko god netko mislio da to nije tako. Utakmice s Futsal Dinamom su najbolja pozornica da pokažemo svoju sportsku snagu upravo zbog te velike medijske pozornosti prema Futsal Dinamu. Ja im želim puno sreće u budućem radu. Imaju dobru ekipu ove sezone, znalački su složili momčad po pozicijama i zaslužuju da ih respektiramo.“. Poraz od Ugre je bolio, ali iz njega su shvatili koliko je klub jak: "Nacional Zagreb spada u elitnu skupinu najboljih europskih momčadi, a to smo dokazali u utakmici s europskim prvakom TTG Ugrom koja se u Zagrebu provukla na Final 4. Ni oni sami nisu bili svjesni da su prošli dalje. Eder Lima me poslije utakmice zagrlio i zaželio nam da se vidimo dogodine u finalu. Naša momčad je spremna otići do kraja i zato nam je žao prilike koju smo ovaj put propustili. Iduće sezone ćemo imati lakši put u toj borbi za "Final Four" jer će nas trenutni rezultat Elitne runde bolje pozicionirati na listi nositelja iduće sezone. Trener Kujtim Morina je preporodio ovu generaciju Nacionala Zagreb i naša momčad igra najljepši futsal uz nešto veću dozu atrakcije koja se izgubila u mnogim europskim momčadima.“. 
 
 
 
Đulvat vjeruje u naslov, Đolo misli da je Nacional nedodirljiv
 
Đulvat, koji je već prije početka sezone prvi u javnost iznio tezu o stvarnoj snazi lige, sad je još sigurniji u svoju procjenu a protiv Nacionala najavljuje borbu za pobjedu: " Našu ligu podcjenjujemo mi sami jer nismo sretni koliko smo napredovali. A nismo svjesni jer to nije došlo kao plod sustavnog rada na nacionalnoj razini, već jako gerilski, zahvaljujući futsal fanaticima u Hrvatskoj. Oni su proizveli igrače koji su u stanju nositi se s bilo kim u Europi. Nismo ni mi slučajno remizirali s Benficom i dobili Chrudim. Imamo sve za potrebno za naslov, ja i dalje u njega vjerujem i na nama je da dokažemo da to nisu prazne riječi, bez obzira na to tko je nasuprot nas!“. 
 
Đolo ima drugačije viđenje razvijanja prvenstva: "Mislim da u futsal prvenstvu nitko u Hrvatskoj ne može pomrsiti račune Nacionalu Zagreb. Mi već sad imamo izuzetno snažnu momčad koju ćemo dodatno pojačati u zimskom prijelaznom roku. Transferi su dogovoreni i čeka sa samo početak prijelaznog roka. Na proljeće ćemo biti još snažniji.“. Nacional je ne tako davno bio u izrazito lošem odnosu s HNS-om, kada je klub povukao igrače iz reprezentacije: "Savez nam je dao sve što smo tražili, mi smo danas punopravni partneri te itekako poštuju naš rad i trud prema futsalu i oni nas nikad neće ostaviti na cjedilu. Snagu i vrijednost HNS-a smo osjetili na našim europskim natjecanjima UEFA Futsal Cupa, njihova nesebična podrška je bila itekako bitna. Stanje u futsalu je najbolje u posljednjih deset godina.“. 
 
Poziv navijačima
 
Za kraj, ostalo je tek da se uputi pozivnica navijačima, a Đolo je dobro svjestan kakva ih atmosfera očekuje u Dvojci: "Vjerujem da će atmosfera biti spektakularna i treba napomenuti da Futsal Dinamo zbog navijača ulazi sa ''golom prednosti'' u utakmicu i to je tako. Igrači Nacionala jedva čekaju derbi i taj prepoznatljivi navijački folklor na tribinama.“.
 
S druge strane, Đulvat je poručio: "Sutrašnji derbi ima puno sličnosti s onim derbijem protiv Alumnusa u Ciboni, kada smo otpisani od svih preokrenuli utakmicu u zadnjoj minuti. Sutra se nadam istom scenariju i pozivam sve koji vole Dinamo, futsal i sport da dođu, sigurno neće otići razočarani. Znam da će nas naši navijači nositi od prve do zadnje minute. Nadam se, do pobjede!" 

 
Dodajmo to kako će spektakl uokviriti i novoosnovani Boksački klub Dinamo koji će na poluvremenu održati pokazni trening kao prezentaciju. U svakom slučaju, u Zagrebu je veliki dan za lokalni i nacionalni sport (u oba kluba igraju igrači koji već jesu ili će biti nositelji igre reprezentacije), a dva kluba ukrstit će koplja u utakmici koja ima perspektivu za postati najprepoznatljiviji i najžešći gradski derbi hrvatske metropole. Tko god voli sport, "Dvojka" je obavezna stanica danas. .
 

 

Pročitajte više