Zagreb je gurnuo rukometni dream team pred debakl i raspad

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

RUKOMETAŠI Zagreba u srijedu su deklasirali Kolstad na gostovanju u Norveškoj s uvjerljivih 34:25 i stigli nadomak plasmana u osminu finala Lige prvaka. Zagreb je Kolstadu, izravnom konkurentu za osminu finala, tako pobjegao na tri boda prednosti dva kola prije kraja grupne faze.

Debakl norveškog dream teama

Kolstad je ovim porazom definitivno potvrdio status najvećeg razočaranja u rukometnoj Ligi prvaka ove sezone. Klub koji je zamišljen kao norveški dream team u zadnja dva kola mora pobijediti Kielce u gostima i Pelister kod kuće kako bi imao šanse za osminu finala.

Pritom se mora nadati da Zagreb ili Pick Szeged u posljednja dva kola neće uzeti ni bod. Zagreb igra s PSG-om kod kuće i s Kielom u gostima, a Szeged igra s istim protivnicima, samo s obrnutim domaćinstvima.

Puno se više očekivalo od Kolstada kada je u klub prije dvije godine ušao veliki privatni investitor s ciljem da okupi jednu od najboljih momčadi svijeta i s njom osvoji Ligu prvaka. Kolstad je već prošle sezone prvi put u povijesti osvojio norveško prvenstvo, a tome je dodao i kup, što je rezultiralo time da mu EHF pošalje pozivnicu za Ligu prvaka.

Norvežani su očekivali uspjehe u najelitnijem europskom klupskom natjecanju jer je od ove sezone u Kolstadu i Sander Sagosen, jedan od najboljih rukometaša svijeta, a pridružilo mu se još sedam aktualnih norveških reprezentativaca. Među njima se ističu imena kao što su Goran Johannessen, Magnus Abelvik Rod, Torbjorn Bergerud i Magnus Gullerud.

Zagreb ih je deklasirao u oba meča

Ipak, uspjesi se nisu dogodili. Rukometaši Kolstada pokazali su da imaju potencijal domaćim pobjedama protiv PSG-a i Kiela, dok su Szeged u Norveškoj svladali s čak 13 razlike. No uz tih šest bodova, osvojili su još tek tri pobjedom nad autsajderom Pelisterom i gostujućim remijem kod PSG-a.

Najbolnije poraze Kolstadu nanio je Zagreb, koji ga je i gurnuo prema tome da kao jedna od dvije najlošije momčadi skupine ispadne već u grupnoj fazi. U Zagrebu je bilo 11, a u Trondheimu devet razlike u korist hrvatskog prvaka.

Problemi su krenuli i prije sezone

No problemi Kolstada nisu krenuli lošim rezultatima, nego su se pojavili i ranije. Još u srpnju klub je objavio da se našao u financijski nestabilnoj situaciji te da zbog toga smanjuje troškove na svim razinama, među kojima i one najznačajnije izdatke - plaće igrača.

Norveški mediji tvrde da je klub sa svojim zvijezdama dogovorio smanjenje plaća na način da će u prvoj godini ugovora zarađivati 30% manje od dogovorenog, a u drugoj 20% manje. 

"Naš je cilj ispuniti ambiciju osvajanja Lige prvaka, a sada je taj cilj učvršćen. Već i na terenu i van njega imamo fantastičnu ekipu koja ima ambicije ispisati povijest norveškog i trondhajmskog sporta", ponosno su poručili iz Kolstada nakon objave smanjenja troškova.

Čak i da se u zadnjim kolima dogodi čudo i Kolstad se nekako dovuče do nokaut-faze Lige prvaka, ova momčad trenutno ne izgleda kao da ondje može napraviti nešto ozbiljnije. A ako se to čudo ne dogodi i norveški dream team ostane bez osmine finala, bit će to novi udarac za klupske financije, koje su i uoči ove sezone bile poljuljane.

Pročitajte više