Zagreb organizator ep U KUGLANJU NA LEDU 2006.

Zagrebački Dom sportova bit će od 8. do 14. ožujka 2006. godine domaćin Otvorenom prvenstvu Europe u kuglanju na ledu, popularnog icestocka.

Tim povodom Zagreb je u ponedjeljak posjetio predsjednik Svjetske federacije (IFE) Manfred Schafer koji je izrazio zadovoljstvo mogućnostima koje pruža Doma sportova, a posebno je bio impresioniran blizinom hotela.

Inače, ovaj kod nas mladi sport popularan je u Europi, a Svjetska federacija broji 37 nacija. Natjecanja se održavaju pojedinačno i ekipno na ledenoj stazi (28 metara dugačkoj i tri metra širokoj) bacajući disk sa ručicom. Zimi disk ima gumeni, a ljeti za asfalt plastični podložak.

Sport je nastao početkom 20. stoljeća u zemljama alpskih područja, prerasteći iz seoskih igara, a najrašireniji je u Austriji gdje ima čak 150.000 registriranih članova, a slijede Njemačka (75.000), Italija, Švicarska, Slovenija, Češka.

Prvenstva Europe su otvorena, pa tako svoj dolazak u Zagreb već su najavili gosti iz Kanade, Nigerije, Perua, Brazila.

Kod nas se ovaj sport igra već desetak godina, a najpoznatiji klub je Hrvatski akedemski klub Mladost kuglanja na ledu i asfaltu osnovan 1995. godine i ima mušku i žensku ekipu. Naši reprezentativci osvojili su na EP 2002. i 2005. u Njemačkoj dvije brončane medalje u B skupini.

(Hina) xch yad

Pročitajte više