Zagreb se usprkos katastrofalnim vratarima junački oprostio od Europe

RUKOMETAŠI Zagreb Croatia Osiguranja oprostili su se od Lige prvaka porazom u uzvratu četvrfinala od njemačkog Kiela 31:27.

Hrvatski prvak časno se oprostio od Europe za ovu sezonu u dvoboju koji je od samog početka otišao u jednom smjeru. Četvrfinalni uzvrat nije ponudio ništa što nismo znali, pa tako ni činjenicu da su zagrebaši u ždrijebu naletjeli na, uz Ciudad Real, najbolju momčad svijeta.

Omeyer branio, Klein i Jicha zabijali

Najbolji pojedinac u redovima domaćina bio je francuski vratar Thierry Omeyer koji je skupio 15 obrana, a sa po šest golova među strijelcima prednjačili su Klein i Jicha. U redovima zagrebaša najbolji je bio Lazarov sa sedam postignutih pogodaka, ali uz iznimno loš postotak šuta te veliki broj grešaka u napadu. Odmah do njega bio je raspoloženi Tonči Valčić sa šest golova.

Utakmica nije počela dobro za naše rukometaše i nakon 1:1, koliko je svijetlilo na semaforu u trećoj minuti, kola su krenula nizbrdo. Kiel se preko brojnih kontri vrlo brzo odlijepio na šest razlike i tu prednost je zadržao do konca prvog poluvremena.

Posebno je u tim trenucima ubojita bila lijeva strana njemačkog napada. Lijevo krilo, Dominik Klein, konstantno je bio najbrži i najubojitiji u kontri, a češki internacionalac Filip Jicha s pozicije lijevog vanjskog bušio je Škofa kojeg je do poluvremena trenerski dvojac Maglajlija-Bašić zamijenio Somićem.

Vukić promašio neizvjesnu završnicu

Nakon odmora je Zagreb krenuo puno agresivnije te je Kiel u prvih 15 minuta nastavka zabio tek pet naspram osam Zagrebovih golova. No, tada se dogodio možda i ključni trenutak utakmice.

Kod vodstva Kiela 24:21, Thierry Omeyer brani kontru Vukića za potencijalnih -2, a Andersson u rekontri pogađa za 25:21. Unatoč činjenici da je Zagreb do kraja pokušavao stići Kiel, mijenjajući između ostalog i obranu 3-2-1 koja je, posebno u nastavku dobro štimala, čini se kako je ipak Omeyerova obrana Vukićeva udarca bila ta koja je zagrebašima potkresala krila, a njemačkom prvaku dala prijeko potrebnu dozu samopouzdanja. 

Zagrebaši mogu biti zadovoljni cjelokupnom sezonom u Ligi prvaka s obzirom da im je već nekoliko puta visio plasman u četvrtfinale (nakon remija s Lowenom u prvoj te domaćeg poraza od Chamberyja u drugoj fazi Lige prvaka), ali nakon iznimno čvrstog otpora pruženog Kielu ostaje žal zbog nedostatka srijeće pri izvlačenju kuglica u Beču koje su ih usmjerile na spektakularnu njemačku momčad.

Sastavi:

THW Kiel: Omeyer, Martini; Lund, Andersson, Lundstrom, Kavtičnik, Anić, Lovgren, Ahlm, Zeitz, Karabatić, Klein, Jicha

Zagreb CO: Škof, Somić; Hrvatin, Duvnjak, Lazarov, Špoljarić, Vori, Džomba, J. Valčić, Kopljar, Horvat, Vukić, T. Valčić, Balić

Prvu obranu upisao je Omeyer obranivši udarac Ivana Balića, a Ahlm ponovno dovodi domaćine u vodstvo nakon asistencije kapetana Lovgrena. Lazarov je realizirao sedmerac kojeg je izborio Tonči Valčić.

Fenomenalno se zatim digao Valčić i probušio Omeyera, ali je Klein odmah izjednačio. Nije u sljedećem Zagrebovom napadu Valčić uspio progurati do Vorija, a Klein zabija u kontri za vodstvo domaćih.

Balić je u napadu Zagreba iznudio isključenje Ahlma, ali zagrebaši nisu uspjeli iskoristiti napad s igračem više. Treću obranu upisao je Omeyer, a Jicha u kontri podigao na +2 (5:3).

Nakon nove greške u napadu, nervozno je reagirao Lazarov i zasluženo je isključen što u napadu Kiela koristi svojim drugim golom Marcus Ahlm. Tek što je ušao Duvnjak je zabio svoj prvi gol, a Jicha novim topom svladao Škofa.

Novu kontru za domaće realizirao je Klein i Kiel sada po prvi put ima četiri gola prednosti. Balić je novim solo prodorom iznudio još jedan sedmerac kojeg je uspješno realizirao Kiro Lazarov.

Somić je nakon tog pogotka skinuo udarac Filipa Jiche, a u sljedećem napadu Kiela i još jedan šut, ovoga puta Lovgrenu. Nesporazum Duvnjaka i Lazarova u napadu iskoristio je Klein, presjekavši loptu i zabivši novi gol u kontri.

Minutu odmora bio je prisiljen pozvati Senjanin Maglajlija, nakon toga sedmerac je izborio Igor Vori, a veteran Bruno Martini skinuo udarac Lazarova. Ipak, Duvnjak je zabio iz popravnog napada.

Veliku grešku obrane zagrebaša iskoristio je Klein i zabio svoj peti gol, ovaj put sa linije šest metara. Nakon nove pogreške u napadu, zamijenio je Maglajlija lošeg Kiru Lazarova, a Jicha probušio Somića pa u sljedećem napadu Kiela ponovno svladao Zagrebova vratara. U međuvremenu je svoj prvi gol zabio Marko Kopljar.

Kavtičnik je zabio svoj prvi gol nakon što je Omeyer obranio udarac Kopljara. Smanjio je malo prednost Zagreb zahvaljujući golovima Duvnjaka i Balića.

Suci su zatim dopustili Kielu iznimno dugačak napad što su Nijemci iskoristili preko Ahlma, a Omeyer je obranio šut Duvnjaka što koristi Klein i zabija novi svoj gol. Balić je iznudio isključenje Lunda, a Vukić zabio svoj prvi gol za -5 (15:10).

Loše je u obrani reagirao Kopljar što je Ahlm vješto iskoristio i vratio na šest razlike svojim četvrtim pogotkom. Omeyer skida novu loptu, a Lovgren u novoj kontri pogađa za sedam razlike. Nakon što je isteklo vrijeme Lazarov je realizirao sedmerac i smanjio na kakvih-takvih šest razlike pred poluvrijeme.

Drugo poluvrijeme:

Prvi napad u drugom poluvremenu realizirao je Tonči Valčić, a Somić obranio udarac Slovenca Kavtičnika. Novi napad zagrebaša ponovno je odlučio okončati Tonči Valčić, ali je njegov šut otišao pored lijeve Omeyerpve vratnice.

Suci zatim nisu vidjeli prekršaj prilikom udarca Ivana Balića, on se nastavio svađati s djeliteljima pravde, a prilka za kontru je otišla u nepovrat. Kavtičnik je dobro reagirao u obrani, a Lovgren vratio na pet razlike.

Ahlm je povećao potom na šest razlike, Valčić ponovno smanjio, a u munjevitom napadu domaćina Kim Andersson zabio Kielov 20. pogodak. Ne uspijevaju naši rukometaši u ovim trenucima ozbiljnije priprijetiti domaćinima, na gol Balića odgovorio je Lovgren.

Tonči Valčić zabio je svoj novi gol, a Lovgren promašio gol što koristi Vori koji pod prekršajem zabija svoj drugi gol. Prvu obranu na utakmici nakon svog ulaska upisao je Gorazd Škof.

Tek što je Valčić smanjio na tri razlike, ukazao se Nikola Karabatić i sa svojim prvim pogotkom vratio na istu prednost. Pod prijetnjom pasivnog napada šutirao je u sljedećem napadu Duvnjak, ali to je bilo dostatno tek za novu Omeyerovu obranu.

Kopljarov udarac promašio je vrata Kiela, a Jicha petim golom vratio na prednost od četiri gola. Ponovno su zagrebaši pogriješili u napadu i izgubili loptu, a Kavtičnik sa devet metara zabio pored Škofa.

Lazarov je uskoro zabio svoj novi gol, a Vukić u kontri propustio smanjiti na dva razlike što koristi Andersson i povećava prednost domaćina. Sjajno je zatim Lazarov lobovao Omeyera iz sedmerca kojeg je izborio Balić, a suci se potom ponovno miješaju i nezasluženo isključuju Vorija.

Novu zbunjenost i grešku u napadu Zagreba iskoristio je Kavtičnik svojim drugim golom, a Vori iznudio iznudio isključenje Nikole Karabatića. Novi udarac Kavtičnika nije uspio zaustaviti Vjenceslav Somić nakon što je prethodno loptu u napadu zbog probijanja izgubio Ivano Balić.

U posljednjih nekoliko minuta igra se gol na gol, bez ozbiljnijih obrana što svakako pogoduje Kielu koji je tako uostalom i odigrao do kraja te zasluženo slavio.

Marko Čeko
Foto: Ronald Goršić (Cropix)

Pročitajte više